backup og meta

Terlalu Sibuk Membuang Air Kecil. Adakah itu Buruk?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/06/2023

  Terlalu Sibuk Membuang Air Kecil. Adakah itu Buruk?

  Sekiranya anda membuang air kecil hanya dua kali atau tiga kali sehari, ia bermakna anda telah dihidrasi. Dan jika ia sangat kuning, itu bermakna anda tidak minum air dengan mencukupi. Air kecil gelap, juga bermaksud bahawa anda tidak minum air dengan mencukupi.

  Sejauh manakah keburukan menahannya?

  Ia tidak baik kerana,pertama sekali, perkara itu sama dengan membuang air besar. Sesetengah orang mengalami kesukaran jika mereka menahan najis mereka. Mereka mengalami masalah mencari tahu apa yang perlu dilakukan apabila mereka bersedia untuk pergi, jadi itu mengelirukan otot. Menganggap bahawa ia adalah perkara yang sama dengan sistem urologi anda, di mana jika anda menahannya sepanjang masa, anda boleh mengelirukan otot, atau anda mungkin menahan daripa membuang air kecil ketika anda bersedia membuangnya, jadi ia bukannya idea yang baik.

  Berapa kerap saya perlu membuang air kecil setiap hari?

  Kadang-kadang apabila anda minum banyak air, mungkin anda pergi ke tandas setiap jam, setiap dua jam adalah disebabkan oleh fakta bahawa badan anda menyingkirkan air tetapi buah pinggang melakukan tugas untuk mendapatkan elektrolit keluar , jadi banda akan membuang air dengan kerap.

  Betapa menjengkelkan!

  Anda cuba minum 64 hingga 80 auns sehari, dan sentiasa pergi ke tandas, tapi tidak mengapa. Anda akan perasan perbezaannya ketika tidak minum air dengan mencukupi. Jika anda kehilangan air dalam badan anda, anda akan mengalami mulut kering dan mungkin berasa lebih letih. Anda mungkin pening kepala ringan apabila anda tidak cukup terhidrat. Ia cukup menunjukkan simptom tidak minum air mencukupi.

  Melihat warna kuning, warna mana yang sihat, warna air kecil biasa dan warna air kecil yang mana masalah?

  Warna Sun Shower adalah normal. Bagi yang dihidrasi berwarna lebah.

  Berapa banyak air sperlu diminum dalam sehari?

  Secara purata, dicadangkan mengambil lapan gelas air, iaitu kira-kira 64 aun air.

  Bolehkah anda minum banyak air?

  Jika pesakit mengambil bergelen-gelen air, ia boleh mempengaruhi elektrolit anda sebenarnya. Ia menyebabkan tahap natrium anda sangat rendah, jadi anda perlu berhati-hati dengan minum. air dalam kuantiti yang banyak. Itulah sebabnya mengapa kita mengatakan di sekitar tahap berat badan, itu adalah maksimum anda. Jadi anda boleh minum separuh daripada berat badan anda sehingga berat badan anda.

  Adakah terdapat cara lain untuk mendapatkan jumlah air harian yang dicadangkan tanpa minum air?

  Anda boleh mengambil beberapa buah yang kita makan, seperti tembikai yang mempunyai banyak air atau oren atau buah beri mempunyai banyak air. Walau bagaimanapun, ia tidak menjamin ia mencukupi atau bersamaan dengan lapan gelas air. Adalah lebih baik mendapatkan jumlah yang dicadangkan itu.

  Bagaimana pula apabila bersenam dan berpeluh banyak?

  Adalah dicadangkan untuk minum air sebelum, semasa dan selepas bersenam. Anda memerlukan lebih banyak lagi kerana ketika anda bersenam, anda berpeluh banyak, anda akan kehilangannya. Tubuh kita kebanyakannya dipenuhu dengan air, jadi kita harus mencukupinya kerana badan kita benar-benar memerlukannya untuk menjadi sihat dan terus terhidrasi.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/06/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan