backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Ringworm

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apakah itu ringworm?

Ringworm, juga dikenali sebagai dermatophytosis atau tinea, adalah jangkitan kulat pada kulit.

Jangkitan ini pada mulanya muncul dengan tompok merah pada kawasan kulit dan kemudian merebak ke bahagian badan yang lain. Jangkitan ini boleh menjejaskan kulit kepala, kaki, pangkal paha, janggut, atau kawasan lain.

Terdapat ringworm dengan nama yang berlainan bergantung kepada bahagian badan yang dijangkiti.

 • Ringworm kulit kepala (tinea capitis) bermula sebagai luka kecil yang menjadi tompok sisik, gatal-gatal. Ia berlaku dalam kalangan kanak-kanak
 • Ringworm badan (tinea corporis) muncul dengan bentuk “cincin’ bulat
 • Jock gatal (tinea cruris) merujuk kepada jangkitan ringworm kulit di sekitar pangkal paha, paha bahagian dalam, dan punggung. Ia biasa terjadi pada lelaki dewasa dan remaja lelaki
 • Kaki atlet (tinea pedis) adalah nama biasa untuk jangkitan kurap kaki. Ia dilihat pada individu berkaki ayam di tempat-tempat awam di mana jangkitan boleh merebak, seperti bilik loker, bilik mandi, dan kolam renang

Apakah kebarangkalian ringworm?

Ringworm sangat biasa. Jangkitan ini boleh menjejaskan manusia dan haiwan. Ia boleh menjejaskan pesakit pada sebarang usia. Ia boleh diuruskan dengan mengurangkan faktor risiko. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Ketahui simptom-simptomnya

Apakah simptom-simptom ringworm?

Simptom umum ringworm ialah:

 • Tompok merah, gatal, bersisik, atau timbul
 • Tompok yang melepuh atau meleleh
 • Tompok yang mungkin memerah bahagian luar atau menyerupai cincin
 • Tompok dengan bahagian luar yang jelas dan timbul
 • Sekiranya anda mengalami dermatophytosis dalam kuku anda, ia mungkin menjadi lebih tebal atau berubah warna, atau mungkin mula pecah. Sekiranya kulit kepala terjejas, rambut di sekelilingnya gugur, dan tompok-tompok botak mungkin bertambah.

  Mungkin terdapat beberapa simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan, sila berjumpa dengan doktor anda

  Bilakah saya harus berjumpa doktor?

  Jika anda mengalami mana-mana tanda dan simptom yang disenaraikan di atas atau anda mempunyai apa-apa persoalan, sila berunding dengan doktor anda. Setiap tubuh manusia bertindak dengan berbeza. Oleh itu, berbincang dengan doktor anda adalah perkara yang terbaik untuk menentukan apa yang terbaik untuk situasi anda.

  Ketahui puncanya

  Apakah yang mengakibatkan ringworm?

  Tiga jenis kulat boleh menyebabkan jangkitan ini. Mereka dipanggil trichophyton, microsporum, dan epidermophyton. Mungkin kulat ini boleh hidup untuk tempoh yang panjang sebagai spora di dalam tanah.

  Manusia dan haiwan boleh berjangkit dengan ringworm selepas bersentuhan langsung dengan tanah ini. Jangkitan ini juga boleh merebak melalui sentuhan dengan binatang atau manusia yang dijangkiti. Jangkitan ini biasanya tersebar dalam kalangan kanak-kanak dan dengan berkongsi barang-barang yang tidak bersih.

  Ketahui faktor risiko

  Apakah yang meningkatkan saya kepada risiko ringworm?

  Sesiapa sahaja boleh dijangkiti ringworm. Walau bagaimanapun, jangkitan ini sangat biasa dalam kalangan kanak-kanak dan orang yang memiliki kucing peliharaan. Kucing dan anjing boleh membawa ringworm dan kemudian menyebarkannya kepada manusia yang menyentuh mereka. Tanda-tanda terdapat pada haiwan kesayangan termasuk:

 • Tompok kulit tanpa rambut yang berbentuk bulat
 • Tompok bersisik
 • Tompok yang mungkin tidak sepenuhnya botak tetapi rambut rapuh atau rosak
 • Keputihan di sekeliling kuku
 • Anda mungkin lebih cenderung untuk mendapat dermatophytosis jika anda bersentuhan dengan kulat semasa anda sedang basah atau jika anda mengalami kecederaan kecil atau luka. Menggunakan pancuran mandian awam atau kawasan kolam renang awam juga boleh mendedahkan anda kepada jangkitan kulat.

  Sekiranya anda sering berkaki ayam, anda boleh mendapat ringworm kaki (kaki atlet). Mereka yang sering berkongsi barangan seperti berus rambut atau pakaian yang tidak dicuci juga mempunyai risiko berjangkit.

  Memahami diagnosis dan rawatan

  Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

  Bagaimanakah ringworm didiagnosis?

  Doktor anda akan melakukan diagnosis ringworm dengan memeriksa kulit anda dan mungkin menggunakan cahaya hitam untuk melihat kulit anda di kawasan yang terjejas. Kulat akan fluoresce (cahaya) di bawah cahaya hitam. Sekiranya anda dijangkiti, kawasan kulit di mana kulat terletak akan berseri.

  Doktor anda boleh mengesahkan diagnosis ringworm yang disyaki dengan melakukan ujian-ujian tertentu:

  • Jika anda melakukan biopsi kulit atau pembiakan kulat, doktor anda akan mengambil sampel kulit atau pelepasan dari kulit yang melepuh dan hantar ke makmal untuk menguji kewujudan kulat
  • Sekiranya anda mendapat pemeriksaan KOH, doktor anda akan mengikis kulit kecil yang dijangkiti dan letakkan dalam kalium hidroksida (KOH). KOH memusnahkan sel normal dan meninggalkan sel-sel kulat tidak disentuh, jadi ia mudah dilihat di bawah mikroskop

  Bagaimanakah ringworm dirawat?

  Doktor anda boleh menyarankan pelbagai ubat-ubatan yang bergantung kepada keterukan jangkitan kurap. Jock gatal, kaki atlet, dan ringworm badan semua boleh dirawat dengan ubat-ubatan sapu, seperti krim antikulat, minyak, gel, atau semburan. Ringworm kulit kepala atau kuku mungkin memerlukan ubat-ubatan oral seperti ketoconazole, griseofulvin, atau terbinafine.

  Ubat-ubatan dibeli dari kaunter dan krim antikulat mungkin disyorkan untuk digunakan. Produk dibeli di kaunter mungkin mengandungi clotrimazole, miconazole, terbinafine, atau bahan-bahan lain yang berkaitan.

  Perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan

  Apakah perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang boleh digunakan ke atas ringworm?

  Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan berikut mungkin membantu anda mengatasi ringworm:

  • Elakkan memakai pakaian yang mengganggu pada kawasan yang dijangkiti
  • Balut kawasan tersebut jika anda tidak dapat mengelakkan pakaian yang merengsakan kawasan tersebut
  • Basuh cadar tempat tidur dan pakaian setiap hari
  • Bersihkan dan keringkan kulit anda dengan kerap

  Sekiranya anda telah menggaru kulit anda dengan kerap disebabkan jangkitan, anda juga mungkin mengalami jangkitan staph atau strep pada kulit. Doktor anda mungkin mengesyorkan antibiotik untuk merawat jangkitan bakteria ini semasa anda meneruskan rawatan anda untuk ringworm.

  Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor untuk memahami dengan lebih baik penyelesaian terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 27/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan