backup og meta

Tip Penjagaan Rambut Berminyak

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/07/2023

  Tip Penjagaan Rambut Berminyak

  Rambut cantik dan bergaya menunjukkan bahawa anda seorang yang kemas dan berhati-hati. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai rambut berminyak, sangat sukar untuk menjaga rambut anda kelihatan berkilat tetapi bersih sepanjang hari. Artikel di bawah ini akan memberi maklumat mengenai cara menjaga rambut berminyak.

  Elakkan menyentuh atau mendandan rambut anda dengan tangan 

  Menyentuh rambut dengan tangan mendatangkan masalah lebih daripada apa yang anda fikirkan. Sebagai contoh, selepas menyediakan atau memasak hidangan berminyak, jika anda sengaja atau tidak sengaja menyentuh rambut, gris dan minyak boleh dipindahkan ke rambut anda.

  Di samping itu, semasa bersolek, beberapa produk kecantikan berminyak boleh melekat pada jari anda, dan kemudian memerlukan anda kemaskan rambut. Ikat rambut anda dengan kemas sebelum bersolek untuk mengelakkan keadaan ini. Juga perlu diingatkan untuk menyikat rambut menggunakan sikat, bukannya jari anda.

  Cari kaedah cepat untuk membetulkan rambut daripada mencuci

  Cuci rambut anda dengan cepat untuk menghadiri sesuatu majlis. Walau bagaimanapun, jika anda membasuh rambut secara ringkas, syampu dan perapi rambut boleh melekat pafa rambut, menghasilkan lebih banyak minyak. Daripada itu, pilihan alternatif seperti bedak bayi atau syampu kering untuk menjadikan rambut anda bersih buat sementara waktu. Gosokkan bedak bayi atau semburkan syampu kering terus ke dalam akar rambut, tetapi berhati-hati untuk mengambil jumlah yang mencukupi supaya rambut anda kelihatan bersih. Bagi orang yang menggunakan bedak, cuba sikat rambut anda selepas itu, kerana ia akan mengurangkan keputihan dari bedak bayi pada rambut anda.

  Mencuci rambut setiap hari boleh membuatkan minyak hilang

  Ini adalah kepercayaan umum dalam kalangan orang, bagaimanapun ia ternyata salah. Mencuci rambut anda setiap hari tidak membuat minyak dan minyak hilang, tetapi sebaliknya, ia menggalakkan minyak dihasilkan secara berlebihan, menjadikan rambut anda menjadi berminyak dan berminyak. Jika anda mempunyai rambut berminyak secara semulajadi, elakkan untuk mencucinya setiap hari. Sebaliknya, disarankan agar anda membasuh rambut anda kira-kira 3 atau 4 kali seminggu.

  • Pilih jenama syampu dan perapi rambut dengan berhati-hati. Pastikan ia ditetapkan untuk rambut berminyak. Sekiranya produk mengeluarkan minyak berlebihan tanpa menyebabkan rambut anda terlalu kering atau sebarang kerengsaan, ini bermakna produk berkenaan sesuai utnuk digunakan. Ia mungkin mengambil beberapa ujian sebelum mencari produk yang sesuai dengan anda. Oleh itu, bersabarlah. Jika anda tidak mempunyai masa atau wang untuk membuat ujian, berunding dengan salon rambut untuk mendapatkan nasihat dan bimbingan lanjut.
  • Sekali sebulan, gunakan clarifying shampoo supaya ia boleh menghilangkan semua lebihan minyak dan apa-apa produk pada rambut anda. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa syampu khusus ini hanya boleh digunakan sekali sebulan. Penggunaan harian akan menyebabkan rambut anda lebih banyak minyak sebagai tindak balas kepada bahagian yang telah dihapuskan.

  Jika anda masih menghadapi masalah rambut berminyak, hubungi pakar pemakanan untuk memeriksa sama ada diet anda mempunyai kaitan dengan pengeluaran minyak yang berlebihan.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, rawatan atau diagnosis.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/07/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan