backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Rawatan Sampingan Terbaik untuk Rambut Kering

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 01/08/2023

Rawatan Sampingan Terbaik untuk Rambut Kering

Mempunyai rambut kering boleh membuat anda kehilangan keyakinan diri dalam penampilan. Ia juga akan membawa kepada keguguran rambut dan kerosakan rambut. Mujurlah, terdapat banyak rawatan sampingan mudah yang boleh membantu merawat rambut kering dan memulihkan kesihatan dan sinarnya.

Minyak zaitun

Minyak zaitun adalah rawatan sampingan yang paling popular untuk rambut kering. Ia boleh melembutkan dan menguatkan rambut dengan menembusi helaian rambut dan mengekalkan kelembapan. Kandungan Vitamin E dan antioksidan yang kaya dalam minyak zaitun menyembuhkan rambut yang rosak dengan melicinkan kutikel luar rambut dengan kelembapan.

Mayonis

Rawatan mayonis rambut bukan sahaja selamat untuk digunakan, bahkan semula jadi dan murah. Seperti masker rambut dengan telur, mayonis penuh dengan kuning telur yang berkhasiat untuk merangsang pertumbuhan rambut yang sihat. Rambut anda juga mendapat manfaat daripada L-cysteine, asid amino dan antioksidan kuat yang didapati dalam telur, yang boleh memberi rambut anda kekuatan, sinar dan struktur.

Telur

Telur juga sangat membantu untuk rambut kering dan rosak. Telur kaya dengan protein, sulfur dan biotin, semua yang akan menyumbang kepada rambut berkilat dan sihat jika diambil dalam hidangan atau digunakan sebagai masker rambut. Telur boleh menguatkan rambut yang rosak dan tidak bermaya dengan menambah kelembapan, sinar, dan tekstur kepadanya.

Avokado

Anda boleh menggunakan buah-buahan mentah atau minyak avokado yang kaya dengan vitamin dan mineral. Terdapat banyak rawatan avokado semula jadi untuk membaiki keadaan rambut yang berbeza. Lemak tepu, vitamin A dan E, protein dan pelbagai mineral lain dalam avokado juga sangat bermanfaat untuk rambut kering dan rosak. Avokado juga membantu menambah kelembapan kepada helaian rambut yang kering dan menguatkan rambut anda.

Pisang

Masker pisang untuk rambut akan menambah kelembapan dan sinar kepada rambut anda yang kering dan rosak. Dengan banyak antioksidan, vitamin C dan kebaikan lain, pisang sangat sesuai  untuk rambut anda. Kandungan kalium dan kelembapan tinggi dalam pisang mencegah hujung rambut bercabang, dan melembutkan serta meningkatkan keanjalan rambut anda.

Madu

Madu adalah satu lagi rawatan sampingan yang sesuai untuk rambut yang kering. Jika anda mempunyai rambut kering atau rosak, madu boleh membantu. Dengan ciri humektan semula jadinya, madu menarik kelembapan. Ia juga penuh dengan antioksidan dan nutrien untuk folikel rambut yang menempatkan bahagian rambut yang hidup, menggalakkan pertumbuhan rambut. Madu boleh memerangkap kelembapan pada rambut anda, menjadikannya lembut, berkilat, dan subur.

Penjagaan rambut yang baik, amalan diet yang sihat, dan penggunaan produk penjagaan rambut yang berkualiti diperlukan rambut jenis ini di samping penggunaan beberapa kondisioner rambut tanpa preskripasi untuk mencegah daripada menjadi kering.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 01/08/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan