backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Tips Kecantikan Untuk Leher

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

Tips Kecantikan Untuk Leher

Adalah benar untuk mendapatkan leher yang cantik, anda akan memerlukan lebih daripada gen yang baik. Secara khusus, anda perlu berusaha untuk mendapatkan leher yang licin, dan sempurna. Artikel di bawah akan menyediakan tips kecantikan untuk leher anda.

Minyak

Minyak adalah bahan yang menakjubkan dengan keupaaan untuk memberi nafas baru untuk leher. Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati terhadap jenis minyak yang anda gunakan untuk mencantikkan leher anda kerana tidak semua jenis minyak boleh diterima. Ambil kira bagaimana untuk memilih jenis yang betul minyak, anda akan melihat keaslian dan tekstur minyak.

Sebagai contoh, kerana minyak kelapa memang berat, hanya sejumlah kecil ia sudah cukup untuk mengurut atau untuk melembapkan leher anda. Apa yang perlu anda lakukan adalah ambil sedikit sahaja dan campur dengan sedikit air untuk mencipta bahan kemudian sapu kepada kulit anda. Selain itu, jika anda tidak menyukai minyak kelapa, anda boleh memilih minyak zaitun, minyak chamomile, minyak wangi, minyak sawit, minyak badam manis, atau minyak kayu putih.

Masker

Sama seperti kesannya di muka anda, masker boleh melakukan keajaiban untuk kulit leher anda. Khususnya, masker buah sangat baik untuk leher. Sebagai contoh, anda boleh membuat masker daripada epal, avokado, pisang masak atau plum. Berikut adalah beberapa cadangan yang sangat mudah untuk lakukan di rumah:

  • Buat campuran putih telur dan madu. Gunakan berus untuk menyapu kawasan leher, tunggu kira-kira 10-12 minit, kemudian basuh dengan air panas atau suam. Campuran itu akan memberikan kulit leher anda kelihatan lebih cerah dan segar.
  • Anda juga boleh membuat masker daripada labu lecek. Berabad-abad lamanya, labu telah dikenali sebagai agen anti-penuaan yang besar. Lecek beberapa labu masak di dalam mangkuk, kemudian sapu pada muka selama kira-kira 20 minit. Selepas itu, cuci dengan air suam.

Hadkan masa skrin

Dalam masyarakat moden, kemungkinan besar anda akan mengalami keadaan yang disebut “leher teknologi”, yang merujuk kepada keletihan kulit dan garisan yang terhasil daripada melihat ke bawah komputer. Sebarang pergerakan atau kontraksi otot asas yang berulang dari masa ke semasa mempunyai potensi kepada garis kulit, serta kedutan dari masa ke masa walaupun ia sebahagiannya ditentukan oleh genetik dan umur.

Melindungi leher dari matahari

Daripada maklumat di atas, anda telah mengetahui bahawa cahaya yang datang dari skrin boleh merosakkan kulit anda. Walau bagaimanapun, ia bukan satu-satunya sumber cahaya yang boleh merosakkan leher anda. Garis pra-matang yang merupakan hasil daripada kerosakan kolagen juga boleh disebabkan oleh cahaya matahari. Anda boleh melindungi leher dengan menggunakan pelindung matahari dengan tahap yang sesuai SPF setiap hari.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan