home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Tips Kecantikan Untuk Leher

Tips Kecantikan Untuk Leher

Adalah benar untuk mendapatkan leher yang cantik, anda akan memerlukan lebih daripada gen yang baik. Secara khusus, anda perlu berusaha untuk mendapatkan leher yang licin, dan sempurna. Artikel di bawah akan menyediakan tips kecantikan untuk leher anda.

Minyak

Minyak adalah bahan yang menakjubkan dengan keupaaan untuk memberi nafas baru untuk leher. Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati terhadap jenis minyak yang anda gunakan untuk mencantikkan leher anda kerana tidak semua jenis minyak boleh diterima. Ambil kira bagaimana untuk memilih jenis yang betul minyak, anda akan melihat keaslian dan tekstur minyak.

Sebagai contoh, kerana minyak kelapa memang berat, hanya sejumlah kecil ia sudah cukup untuk mengurut atau untuk melembapkan leher anda. Apa yang perlu anda lakukan adalah ambil sedikit sahaja dan campur dengan sedikit air untuk mencipta bahan kemudian sapu kepada kulit anda. Selain itu, jika anda tidak menyukai minyak kelapa, anda boleh memilih minyak zaitun, minyak chamomile, minyak wangi, minyak sawit, minyak badam manis, atau minyak kayu putih.

Masker

Sama seperti kesannya di muka anda, masker boleh melakukan keajaiban untuk kulit leher anda. Khususnya, masker buah sangat baik untuk leher. Sebagai contoh, anda boleh membuat masker daripada epal, avokado, pisang masak atau plum. Berikut adalah beberapa cadangan yang sangat mudah untuk lakukan di rumah:

  • Buat campuran putih telur dan madu. Gunakan berus untuk menyapu kawasan leher, tunggu kira-kira 10-12 minit, kemudian basuh dengan air panas atau suam. Campuran itu akan memberikan kulit leher anda kelihatan lebih cerah dan segar.
  • Anda juga boleh membuat masker daripada labu lecek. Berabad-abad lamanya, labu telah dikenali sebagai agen anti-penuaan yang besar. Lecek beberapa labu masak di dalam mangkuk, kemudian sapu pada muka selama kira-kira 20 minit. Selepas itu, cuci dengan air suam.

Hadkan masa skrin

Dalam masyarakat moden, kemungkinan besar anda akan mengalami keadaan yang disebut “leher teknologi”, yang merujuk kepada keletihan kulit dan garisan yang terhasil daripada melihat ke bawah komputer. Sebarang pergerakan atau kontraksi otot asas yang berulang dari masa ke semasa mempunyai potensi kepada garis kulit, serta kedutan dari masa ke masa walaupun ia sebahagiannya ditentukan oleh genetik dan umur.

Melindungi leher dari matahari

Daripada maklumat di atas, anda telah mengetahui bahawa cahaya yang datang dari skrin boleh merosakkan kulit anda. Walau bagaimanapun, ia bukan satu-satunya sumber cahaya yang boleh merosakkan leher anda. Garis pra-matang yang merupakan hasil daripada kerosakan kolagen juga boleh disebabkan oleh cahaya matahari. Anda boleh melindungi leher dengan menggunakan pelindung matahari dengan tahap yang sesuai SPF setiap hari.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Top 12 Beauty Tips For Neck.

http://www.stylecraze.com/articles/beauty-tips-for-neck/#gref Accessed February 2, 2017

Dermatologists’ Best Skin Care Tips—For Your Neck.

http://stylecaster.com/beauty/neck-skin-care-tips/ Accessed February 2, 2017

Neck Care.

http://www.beautyofbeauty.com/neckcare.html Accessed February 2, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x