home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Tip Memilih Pelembap untuk Kulit Berminyak

Tip Memilih Pelembap untuk Kulit Berminyak

Mereka yang mempunyai kulit berminyak biasanya takut memakai pelembap kerana sering mendapati pelembap tidak sesuai untuk mereka. Kulit berminyak memerlukan kelembapan juga. Jika dilembapkan dengan betul, kulit berminyak boleh menjadi kurang berminyak dengan ketara.

Pada asasnya, terdapat 3 jenis agen pelembab:

  • Oklusif (seperti parafin) membuat halangan fizikal untuk mengunci kelembapan.
  • Emolien (minyak dan lipid) melembutkan dan melicinkan kulit.
  • Humektan (contohnya, gliserin dan urea) menarik kelembapan ke dalam kulit.

Kebanyakan pelembap menggunakan lebih daripada 1 jenis agen pelembap untuk kesan yang lebih baik. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai kulit berminyak, anda patut mengelakkan pelembap jenis oklusif kerana tebal dan berminyak. Apabila digunakan pada kulit berminyak, pelembap jenis oklusif akan menahan sebum berlebihan dan menyebabkan cela.

Pelembap yang baik untuk kulit berminyak perlu bebas minyak, ringan dan tidak komedogenik (menutup liang roma). Jika anda ingin mengawal kilatan pada kulit anda, anda boleh mencari pelembap yang mengandungi talc. Bagi mereka yang mempunyai kulit senang berjerawat, terdapat pelembab dengan bahan anti bakteria seperti ekstrak pokok teh.

Sentiasa gunakan pelembap anda pada kulit yang bersih. Gunakan jari anda, tetapi jangan tekan terlalu kuat. Letakkan beberapa di pipi anda terlebih dahulu, kemudian perlahan-lahan sapukan. Jangan tarik atau tolak kulit anda kerana ini akan secara beransur-ansur menjadikan kulit anda kendur. Jangan lupa juga menyapukannya pada leher dan dada anda.

Bersedia untuk menukar pelembap apabila cuaca berubah. Keperluan kulit anda sewaktu hari panas mungkin sama sekali berbeza daripada apa yang diperlukan pada hari mendung. Bergantung kepada keadaan, anda boleh meningkatkan atau mengurangkan tahap pelembab.

Mencari pelembap yang betul untuk kulit berminyak adalah tugas yang mencabar, yang memerlukan masa dan usaha. Kerana setiap orang berbeza, apa yang berfungsi untuk orang lain tidak semestinya berfungsi untuk anda. Adalah penting untuk bersabar. Anda mungkin perlu mencuba beberapa produk sebelum mengenal pasti produk terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Top 10 Tips for Moisturizing Oily Skin. http://health.howstuffworks.com/skin-care/moisturizing/tips/5-tips-for-moisturizing-oily-skin.htm. Assessed August 26, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 13/09/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x