backup og meta

Cara Membersihkan Solekan yang Berkesan

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 05/12/2019

  Cara Membersihkan Solekan yang Berkesan

  Dalam strategi penjagaan kulit, selain menggunakan toner, krim pelembap, atau pelindung matahari, membersihkan solekan dengan betul memainkan peranan penting. Selepas seharian penuh memakai solekan, kulit anda telah lama bertahan. Oleh itu, membebaskan wajah daripada kosmetik akan membantu mengembalikan keseimbangan dan mengurangkan tekanan.

  Terdapat banyak cara yang selamat dan berkesan untuk membersihkan solekan. Berikut adalah beberapa cara terbaik untuk membersihkan solekan secara semula jadi.

  Tisu basah bayi

  Banyak tisu penanggal solekan biasa boleh mengeringkan atau merengsakan kulit anda. Tisu basah untuk bayi lembut dan dapat mengelakkan sebarang kekerasan atau dehidrasi.

  Minyak kelapa

  Minyak kelapa adalah salah satu pilihan terbaik untuk membersihkan solekan. Ia boleh membersihkan solekan degil dan tahan air dengan mudah tanpa perlu menggosok kuat. Di samping itu, minyak kelapa boleh berfungsi sebagai pelembap yang baik. Anda boleh menggunakan minyak kelapa dengan atau tanpa kapas. Selepas menggunakannya, anda perlu mencuci sekali lagi dengan sabun atau pencuci muka. Anda juga boleh menyapu semula minyak kelapa ke muka untuk menyuburkannya pada waktu malam.

  Wap boleh menjadi pilihan yang baik untuk membersihkan solekan. Wap air akan mencairkan solekan dan membuka liang roma, menjadikannya lebih mudah untuk menghapuskan solekan dengan pencuci lembut dan sabun biasa. Sebagai alternatif, anda juga boleh menggunakan pad kapas. Rendam pad kapas dengan air panas, biarkan sejuk selama beberapa saat lalu letakkannya di muka. Apabila pad menjadi sejuk, solekan tidak lagi susah untuk ditanggalkan.

  Minyak bayi

  Minyak bayi berfungsi seperti minyak kelapa. Dalam jangka masa panjang, minyak bayi dapat membantu membersihkan kulit dengan luar biasa.

  Campurkan susu dengan minyak badam. Sapukan campuran di muka dengan bola kapas. Bilas muka dengan perlahan dan lihat hasilnya.

  Timun

  Campurkan pes timun dengan beberapa titis minyak dan anda akan mendapat pencuci yang bagus. Timun juga mempunyai antioksidan yang dapat mengurangkan kerengsaan dan memerangi keradangan pada kulit yang mudah berjerawat.

  Baking soda dan madu

  Gabungkan serbuk penaik dan madu sebagai pencuci muka serta pengelupas (exfoliator). Sebagai pembersih solekan, anda tidak perlu menggosok keras. Selepas proses ini, kulit anda akan segar kembali.

  Membersihkan solekan dengan cara yang salah boleh menyebabkan banyak masalah kulit seperti jerawat, kerengsaan dan tanda penuaan. Ikuti kaedah di atas untuk memastikan kulit anda dijaga dengan teliti dan betul. Kaedah tersebut mudah, murah dan berkesan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 05/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan