home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bagaimana Mencerahkan Kulit Secara Semula Jadi

Bagaimana Mencerahkan Kulit Secara Semula Jadi

Selain senyuman menawan, muka bujur dan rambut panjang, kulit cerah secara semula jadi juga senjata wanita. Oleh itu, ramai yang tertanya-tanya jika terdapat sebarang cara untuk mencerahkan kulit mereka secara semula jadi. Jika anda salah seorang daripada mereka, bacalah artikel ini.

Pelan pemakanan sihat

Gaya hidup yang sihat dengan pemakanan yang baik adalah salah satu penyelesaian utama untuk mendapatkan kulit cerah secara semulajadi. Makanan-makanan yang digalakkan termasuklah:

Lobak merah

Lobak merah mengandungi sejumlah besar Vitamin C dan karotena yang mempunyai banyak manfaat kepada kulit dan rambut. Untuk mendapatkan kulit sempurna, anda perlu makan lobak merah atau minum jus lobak merah dengan kerap.

Tomato

Sayur merah dan berjus ini adalah sumber besar lycopene. Tomato juga boleh membantu mengurangkan berat badan dan mencegah kanser.

Ubi bit (Beetrot)

Sayur merah ini memang kaya dengan vitamin dan zat besi. Ia membantu meningkatkan aliran darah, dan menonjolkan rona merah jambu pada pipi.

Teh

Teh hijau adalah minuman herba yang boleh membantu kulit anda kerana ia adalah antioksidan yang terkenal dengan fungsi anti-penuaan dan memerangi radikal bebas.

Cili kembung (bell pepper) kuning

Makanan jenis ini merupakan makanan mesra kulit yang kaya dengan vitamin C. Cili kembung membantu anda mendapatkan kulit berseri dan cantik.

Minyak zaitun

Penyelidikan pada tahun 2012 dalam jurnal PLOS ONE mendapati bahawa penggunaan minyak zaitun lebih tinggi pada setiap hari (lebih kurang 8.4 gram atau 2 sudu teh / hari) akan menjadikan kulit anda lebih baik berbanding dengan mereka yang menggunakan kurang daripada 3.8 gram.

Rawatan sampingan

Terdapat juga beberapa rawatan sampingan untuk mencerahkan kulit.

Menggunakan lemon

Campur 1 sudu besar (14.8 ml) jus lemon,1 sudu jus tomato, 1 sudu besar jus timun, dan 1 sudu besar (14.8 ml) pes cendana. Sapukan kepada kulit kemudian biarkan selama 15-20 minit. Bilas muka dengan air suam dan sapukan pelembap.

Berhenti merokok

Merokok menjadikan kulit anda menjadi lebih tua. Minta suami atau rakan sebilik anda untuk berhenti merokok selama-lamanya. Jika mereka ingin merokok, minta mereka untuk mencari tempat lain.

Minum air

Cuba minum 6 atau 8 cawan air mineral untuk hasil yang terbaik.

Pakai pelindung matahari setiap hari

Matahari dengan sinaran UV negatif boleh memberi kesan kepada kulit anda mahupun membawa kepada kanser kulit. Oleh itu, sebelum keluar, anda perlu melindungi kulit anda daripada sinaran UV dengan memakai pelindung matahari.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

13 Power Foods To Get White Skin, http://www.boldsky.com/health/nutrition/2013/power-foods-get-white-skin/carrots-pf2845-032028.html Accessed March 14, 2017

25 best food for your skin, http://www.prevention.com/beauty/25-best-foods-for-your-skin/slide/2  Accessed March 14,2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 13/09/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x