home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

5 Tips Penting Membeli Pelindung Matahari

5 Tips Penting Membeli Pelindung Matahari

Kebanyakan kita menyedari bahawa kerosakan sinar UV boleh dilakukan untuk kesihatan kita. Kita semua tahu cara terbaik untuk melindungi diri kita daripada mereka memakai pelindung matahari. Walau bagaimanapun, membeli satu sebenarnya lebih mudah daripada menggunakannya. Apabila anda memasuki kedai serbaneka mencari pelindung matahari, anda dengan serta-merta kagum pelbagai produk yang terdapat di pasaran.Memandangkan penting untuk memilih pelindung matahari yang sesuai untuk kulit anda, anda perlu berhati-hati dengan apa yang anda beli. Berikut adalah 5 petua penting yang perlu anda ingat ketika berjalan di lorong pelindung matahari:

Dapatkan spektrum luas.

Pelindung matahari yang baik harus mempunyai perlindungan spektrum luas supaya ia boleh melindungi anda daripada sinaran UVA dan UVB. Cari bahan-bahan seperti benzophenones (Oxybenzone), cinnamates (octylmethyl cinnamate dan cinoxate), titanium dioksida, oksida zink, avobenzone.

Pertimbangkan pelindung matahari kalis air jika anda bercadang untuk pergi berenang atau mudah berpeluh banyak.

Ingat bahawa pelindung matahari walaupun sangat tahan air tidak dapat bertahan selama-lamanya. Masa yang paling lama produk jenis ini boleh bertahan dalam air adalah sekitar 80 minit. Jadi, anda perlu membuat gunakannya semula dengan kerap.

Pilih produk yang anda suka.

Bunyi seperti melucukan, anda hanya perlu membeli apa yang anda suka. Tidak kira bagaimana baik pelindung matahari, jika anda tidak suka (kerana bau atau tekstur), anda akan mungkin tidak menggunakannya. Apabila ia melibatkan pelindung matahari, itu perkara peribadi yang penting.

Berhati-hati dengan keadaan kulit.

Jika anda mempunyai rosacea, alahan atau kulit sensitif, adalah dinasihatkan untuk mengelakkan produk yang mengandungi asid para-aminobenzoic (PABA), dioxybenzone, oxybenzone, atau sulisobenzone. Titanium dioksida atau zink oksida adalah penggantian yang lebih baik kerana ia kurang cenderung untuk merengsakan kulit anda.

Faktor dalam jenis kulit anda.

Banyak pelindung matahari direka untuk memenuhi jenis kulit tertentu. Walaupun kulit berminyak secara umum menikmati pelindung matahari, kulit kering akan mendapat lebih banyak manfaat daripada pelindung matahari dengan bahan-bahan pelembap. Menggunakan produk yang disesuaikan untuk jenis kulit anda akan menjadikan anda berasa lebih selesa.

Memilih pelindung matahari yang betul untuk diri sendiri boleh menjadi satu tugas yang mencabar. Kerana setiap orang adalah berbeza, apa yang berkesan untuk orang lain tidak semestinya baik untuk anda. Tips di atas boleh membantu anda dengan proses awal. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu cuba beberapa jenama dan jenis sebelum mencari satu yang paling sesuai.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

What’s the Best Sunscreen? http://www.webmd.com/beauty/sun/whats-best-sunscreen. Accessed September 16, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x