home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

5 Tip Untuk Pastikan Kulit Anda Kekal Terhidrasi Semasa Menggunakan Pendingin Hawa

5 Tip Untuk Pastikan Kulit Anda Kekal Terhidrasi Semasa Menggunakan Pendingin Hawa

Penggunaan pendingin hawa ketika musim panas adalah satu kemudahan yang selesa, tetapi pendedahan diri anda didalam bilik berhawa dingin untuk jangka masa yang lama akan menyebabkan kekeringan dan dehidrasi kulit. Apabila peratusan air berkurangan dan tersejat daripada kulit, kulit anda akan terasa sedikit ketat atau tegang, kulit kelihatan kasar, menggelupas, kemerah-merahan, kemunculan garis-garis halus atau kedutan dan sekiranya keadaan menjadi lebih teruk, keretakan yang lebih dalam akan berlaku pada kulit yang akan menyebabkan pendarahan. Dibawah adalah 5 cara yang baik untuk anda mengekalkan kulit yang cantik semasa menggunakan pendingin hawa.

Persekitaran yang lembab

Anda akan berasa selesa semasa menggunakan pendingin hawa tetapi ia menyejatkan peratusan air daripada kulit anda secara perlahan-lahan. Suhu yang terlalu sejuk adalah keadaan yang tidak sesuai untuk kulit anda, oleh itu anda boleh memasang ‘air humidifier’ atau pelembap udara untuk membantu memberikan kelembapan didalam bilik tanpa perlu menutup pendingin hawa. ‘Air humidifier’ membantu untuk menyeimbangkan kelembapan udara dikawasan ianya dipasang. Terdapat pelbagai jenis ‘air humidifier’ yang boleh anda beli daripada pasaraya, daripada yang bersaiz kecil sehinggalah yang bersaiz besar. Anda boleh mengisinya dengan air sahaja atau dicampurkan dengan minyak pati pilihan anda.

Kekal hidrat

Setiap pejabat kebiasaannya disediakan dengan kemudahan air minuman seperti air yang telah ditapis atau sistem penapisan air. Gunakan kemudahan tersebut untuk memastikan tubuh anda kekal terhidrasi. Tubuh badan yang cukup dengan kandungan air bukan sahaja baik untuk organ terbesar dalam tubuh badan iaitu kulit, tetapi juga menyokong pertumbuhan dan perkembangan sel badan. Jumlah ideal untuk air minuman adalah sebanyak 8 gelas sehari atau apabila anda berasa dahaga dan apabila anda menyedari tubuh badan anda menyingkirkan lebih banyak air seperti perpeluhan atau pembuangan air.

Gunakan pelembap

Salah satu cara terbaik untuk mengelakkan kekeringan kulit ketika menggunakan pendingin hawa adalah dengan menngunakan pelembap. Adalah sangat mustahil untuk menutup pendingin hawa didalam suatu kawasan atau bilik yang tidak mempunyai kawasan terbuka bagi tujuan aliran udara seperti tingkap dan balkoni, kerana penghuninya akan berasa tidak selesa dengan suhu yang semakin meningkat sekiranya pendingin hawa ditutup. Pelembap boleh menjadi salah satu pilihan yang baik dan mudah untuk membantu anda melembapkan kulit selain mengelakkan kedutan pramatang atau mana-mana tanda penuaan yang berkaitan dengan kesan penggunaan pendingin hawa.

Buka tingkap dengan kerap

Menjadi kebiasaan bagi bilik dengan fungsi pendingin hawa untuk jarang membuka tingkap dan kita sering menganggap bahawa tiada keperluan untuk membuka tingkap kecuali sekiranya bekalan elektrik terputus. Ini adalah satu tanggapan salah yang amat jelas. Melalui bukaan tingkap, aliran udara segar daripada luar membantu menyeimbangkan kelembapan didalam bilik. Anda boleh membuka tingkap apabila anda tidak berada didalam bilik, dan tutup tingkap apabila anda kembali semula kedalam bilik semasa anda mula menghidupkan pendingin hawa. Tahap kelembapan yang baik didalam bilik membantu menghalang kulit anda daripada dehidrasi.

Sediakan bekas air

Pada kebiasaannya, kita tidak menyedari berkenaan kesan pendingin hawa yang menyerap keluar kelembapan daripada persekitaran dan daripada tubuh badan kita. Sebagai alternatif, anda boleh menyediakan bekas yang mengandungi air yang diletakkan dibawah aliran pendingin hawa untuk tujuan penyejatan air. Cara ini membantu anda untuk mengelakkan kekeringan kulit kerana pendingin hawa akan menyerap keluar air daripada bekas tersebut berbanding daripada kulit anda. Cara ini turut membantu memberikan kelembapan terhadap udara didalam bilik, menjadikan ianya satu cara dengan dua kebaikan berbeza kepada kita.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

http://home.bt.com/lifestyle/health/skincare/5-tips-to-keep-your-skin-fresh-in-the-dreaded-office-air-conditioning-11364073078050

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/office-items-prevent-aircon-skin-dehydration

https://www.bebeautiful.in/all-things-skin/skin-concerns/5-things-to-do-if-you-sit-in-an-air-conditioned-environment-for-long-hours

http://www.aircon-servicing.com/articles/7-ways-to-prevent-dry-skin-in-aircon-room.html

https://en.vogue.me/archive/beauty-counter/best-moisturizers-dry-skin-summer-skincare-hydration-air-conditioning-health/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/symptoms-causes/syc-20353885

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz Disemak pada 14/07/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor
x