backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

5 Produk Penjagaan Kulit Terbaik yang Mungkin Anda Lupa

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/06/2023

5 Produk Penjagaan Kulit Terbaik yang Mungkin Anda Lupa

Apabila melibatkan penjagaan kulit, tumpuan seolah-olah pada produk baru yang panas (yang selalunya mahal). Tetapi terdapat beberapa produk utama, manakala sering diabaikan, sebenarnya membuatkan perbezaan yang besar. Berikut adalah 5 produk yang akan menjadikan kulit anda lebih baik, kini dan pada masa akan datang:

Topi kesukaan anda

Pastikan melindungi kulit kepala dengan topi apabila anda berada di bawah matahari – walaupun ia hanya topi besbol. Topi besbol juga melindungi dahi dan hidung anda daripada kerosakan matahari yang membawa kepada tompokan coklat, kedutan dan kanser kulit. Topi yang besar dan tepi yang lebar adalah lebih baik untuk melindungi seluruh muka dan leher. Pilih satu (mungkin lebih!) ketika membeli-belah, yang anda suka dan akan memakainya.

Pelindung matahari zink yang tinggi (7-20%)

Jika terdapat hanya satu perkara yang boleh anda lakukan untuk melindungi kulit anda, ini perlu ada! Mengapa? Kerana UVA adasetiap hari, walaupun pada hari mendung. Ia menerusi kaca tingkap, dan tidak lain kereta anda. Kebanyakan pelindung matahari TIDAK menghalang UVA baik, seperti apa yang mereka katakan pada label. Ungkapan “spektrum luas” tidak bermakna UVA disekat.

Hanya zink sahaja ramuan pelindung matahari yang menghalang spektrum UVA secara penuh. Apabila membeli pelindung matahari, ingat untuk mencari 7-20% zink, bergantung kepada di mana anda tinggal dan berapa banyak anda berada di dalam kereta anda atau di luar.

Pengawal ruam (baju berenang)

Pengawal ruam menjadikan hidup di bawah matahari begitu mudah. Anda hanya menggunakannya dan kemudian melindungi muka, leher, dan kaki. Hanya itu yang terlalu cepat, kan? Dan, tidak seperti pelindung matahari, pengawal ruam juga kalis air.

Lulur badan

Ramai yang mengabaikan kulit badan mereka, tetapi anda perlu merawat kulit badan selalu seperti yang anda lakukan muka. Pastikan melembapkan kulit anda setiap kali selepas mandi. Ini kerana sel-sel menjadi lembap apabila semakin berusia, ia membantu melakukan lulur badan penuh sekali atau dua kali sebulan. Lebih baik – rendam dalam mandi garam Epsom 10 minit pertama. Dapatkan berus belakang untuk memberus belakang anda. Menyental dengan kerap akan membantu melembutkan kulit, mengurangkan gatal dan menggelupas.

Cermin mata hitam

Kebanyakan kita melihat dari matahari – tidak terus kepadanya – jadi cahaya yang memancar ke sisi muka lebih kerap. Kedutan di sekitar mata adalah disebabkan oleh gabungan kerosakan akibat matahari, senyuman, dan kehilangan sokongan oleh tulang, lemak, dan kulit dari masa ke masa. Anda boleh mengurangkan kerosakan matahari dengan memastikan cermin mata hitam anda melindungi sisi, terutama untuk bersukan. Dan menggunakan pelindung matahari yang dibuat khusus untuk bahagian mata anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/06/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan