backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Sista Pilonidal (Pilonidal Cyst)

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apakah itu sista pilonidal?

Sista pilonidal merupakan satu kondisi yang disifatkan dengan satu poket yang tidak normal pada kulit mengandungi rambut dan sisa kulit. Sista pilonidal lazimnya terletak berdekatan tulang sulbi di kawasan atas celahan punggung.

Sista pilonidal biasanya terjadi apabila rambut mencucuk kulit dan kemudiannya menusuk ke dalamnya. Jika sista pilonidal dijangkiti, bisul yang terjadi akan menjadi sakit yang melampau. Sista ini boleh dikosongkan dengan membuat torehan kecil ataupun dibuang melalui pembedahan.

Golongan yang banyak menghabiskan masa dengan duduk, seperti pemandu trak, mempunyai kebarangkalian yang tinggi untuk mengalaminya.

Apakah kebarangkalian sista pilonidal?

Sista pilonidal biasanya berlaku kepada golongan lelaki muda, dan masalah ini berkemungkinan untuk berlaku semula. Golongan yang duduk bagi jangka masa yang panjang, seperti pemandu trak, adalah berisiko tinggi untuk mempunyai sista pilonidal.

Simptom

Apakah simptom-simptom pilonidal sista?

Apabila sista ini dijangkiti, ia menjadi ketulan yang membesar (bengkak). Di antara tanda-tanda yang biasa ditunjukkan oleh sista pilonidal termasuklah:

 • Sakit
 • Kulit menjadi kemerahan
 • Nanah atau darah yang mengalir melalui lubang di atas kulit
 • Bau busuk daripada lelehan nanah

Bilakah saya harus berjumpa doktor saya?

Diagnosis dan rawatan awal boleh menghalang keadaan ini dari menjadi teruk dan mengelak berlakunya kecemasan, jadi berhubunglah dengan doktor anda secepat mungkin untuk mengelakkan keadaan yang serius.

Jika anda mengalami mana-mana tanda dan simptom yang disenaraikan di atas atau anda mempunyai apa-apa persoalan, sila berunding dengan doktor anda. Setiap tubuh manusia bertindak dengan berbeza. Oleh itu, berbincang dengan doktor anda adalah perkara yang terbaik untuk menentukan apa yang terbaik untuk situasi anda.

Punca

Apakah punca berlakunya sista pilonidal?

Sebenarnya, punca sebenar berlakunya sista pilonidal masih belum diketahui. Kebanyakan doktor berpendapat bahawa rambut yang tumbuh ke dalam adalah sebab berlakunya sista ini. Pilonidal bermaksud “gumpalan rambut”, dan kadang-kadang doktor menjumpai uncang rambut di dalam sista. Tetapi kebanyakannya sista pilonidal disebabkan oleh rambut yang berjuntai menikam kulit. Geseran dan tekanan, kulit bergesel, pakaian yang ketat, berbasikal, duduk bagi jangka masa yang lama atau faktor yang sama, memaksa rambut menekan ke atas kulit.

Penerangan ini membuktikan kes-kes sista pilonidal yang jarang berlaku kepada kawasan tubuh badan yang lain daripada sekitar tulang sulbi. Contohnya, tukang gunting rambut, pendandan anjing dan pengetam bulu biri-biri mempunyai sista pilonidal di celah jari.

Faktor risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya terhadap sista pilonidal?

Anda mungkin mempunyai risiko yang tinggi sekiranya anda mempunyai ciri-ciri di bawah ini:

 • Lelaki
 • Umur muda (sista pilonidal lazim berlaku kepada mereka berumur 20 tahun)
 • Obesiti
 • Gaya hidup yang kurang aktif
 • Pekerjaan yang memerlukan untuk duduk yang lama
 • Bulu roma yang banyak
 • Rambut atau bulu yang keras atau tebal

Diagnosis dan rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimanakah sista pilonidal didiagnosis?

Doktor anda boleh mendiagnosis sista pilonidal bergantung kepada tanda-tanda dan simptom yang ditunjukkan oleh anda. Anda mungkin tidak mengesan apa-apa tanda pada mulanya selain daripada lekukan kecil seakan-akan jerawat pada kulit anda. Walau bagaimanapun, sekiranya lekukan itu dijangkiti, it menjadi sista (kantung yang penuh dengan cecair) dengan cepat ataupun bengkak (tisu yang membonjol dan radang di mana nanah terkumpul).

Meskipun begitu, doktor anda akan bertanya tentang:

 • Sakit apabila berdiri atau duduk
 • Sista membengkak
 • Kulit yang sakit dan kemerahan sekitar kawasan sista
 • Nanah atau darah yang mengalir daripada bengkak, menyebabkan bau busuk
 • Rambut atau bulu yang terkeluar daripada sista
 • Pembentukan sinus atau lubang, satu ataupun lebih ada kulit
 • Demam biasa

Bagaimanakah sista pilonidal dirawat?

Rawatan permulaan bagi jangkitan sista pilonidal ialah prosedur yang selalu dilakukan di pejabat doktor anda. Selepas kawasan yang dijangkiti dibius, doktor anda akan membuat torehan kecil untuk mengeringkan sista. Jika sista ini berlaku semula, yang mana selalu terjadi, anda mungkin memerlukan prosedur surgeri yang lebih ektensif untuk membuang sista sepenuhnya.

Selepas pembedahan, doktor anda mungkin memilih untuk:

 • Membiarkan luka terbuka

Mengikut pilihan ini, luka pembedahan dibiarkan terbuka dan dibalut untuk membiarkan ia pulih daripada dalam ke luar. Proses ini menyebabkan masa untuk menyembuh lebih panjang tetapi risiko untuk terjadinya semula adalah rendah.

 • Menutup luka dengan jahitan

Meskipun masa untuk menyembuh lebih cepat melalui pilihan ini, risiko untuk terjadi semula adalah tinggi. Sesetengan pakar bedah membuat torehan ke arah sebelah celahan punggung, yang mana proses untuk sembuh adalah sukar.

Penjagaan luka adalah penting selepas pembedahan. Doktor atau jururawat anda mungkin akan memberikan arahan yang terperinci berkaitan cara-cara menukar balutan, apakah proses penyembuhan yang normal dan bilakah masa yang perlu untuk menghubungi doktor. Anda juga perlu mencukur sekitar kawasan pembedahan untuk mengelakkan bulu daripada memasuki luka.

Perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan boleh membantu saya menangani sista pilonidal?

Langkah di bawah ini membantu anda mengelakkan sista pilonidal:

 • Memastikan kebersihan badan
 • Mengurangkan berat badan jika perlu
 • Elak duduk dalam jangka masa yang lama

Jika anda mempunyai sista pilonidal sebelum ini, anda mungkin ingin mencukur kawasan tersebut selalu ataupun menggunakan produk menghilangkan bulu bagi mengurangkan kadar berlaku semula.

Jika anda mempunyai sebarang persoalan, sila berhubung doktor anda untuk memahami penyelesaian terbaik bagi anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 27/11/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan