backup og meta

Rawatan Semula Jadi Bagi Tumit Pecah

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 01/08/2023

  Rawatan Semula Jadi Bagi Tumit Pecah

  Tumit merekah boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Kasut yang tidak sesuai, jangkitan kuman mikroba, berdiri terlalu kerap, atau kekurangan nutrien adalah semua penyebabnya. Ia nya sering kali menyakitkan. Bagaimana menanganinya?

  1. Kasut yang bersesuaian

  Khususnya bagi orang yang banyak berjalan sebagai sebahagian daripada rutin seharian, kasut yang sesuai adalah sangat penting. Apabila kaki bergerak di dalam kasut, geseran antara tumit dan kasut menyebabkan calluses (bahagian yang tebal dan keras dari kulit atau tisu lembut, terutamanya di kawasan yang telah mengalami geseran) yang boleh menyebabkan jangkitan dan merekah. Apabila memilih kasut bekerja atau apa-apa aktiviti intensif, pastikan ia selesa di sekitar tumit dengan sedikit ruang goyang di kaki. Ini bukan sahaja akan membantu untuk mengelakkan calluses dan tumit retak, kasut yang sesuai juga akan menjaga kaki daripada sakit semasa melakukan aktiviti harian anda.

  2. Lulur pengelupasan

  Untuk mengurangkan keterukan dan kesakitan tumit retak, cuba keluarkan sekeliling calluses dengan gosok lulur pengelupasan kaki yang dibuat dengan mencampurkan lima bahagian beras tanah atau tepung beras kasar dengan satu bahagian madu dan satu / dua bahagian cuka epal cider. Masukkan badam atau minyak zaitun sehingga lulur konsisten. Sapukan pada calluses selepas mandi. Selalunya, anda boleh merendam kaki dalam air suam yang diperkuat dengan setengah cuka cuka epal cider selama sepuluh minit, kemudian gunakan scrub kakiuntuk kesan yang sama.

  3. Masker kaki penyembuhan

  Enzim secara semulajadi hadir dalam beberapa buah-buahan juga boleh membantu menghilangkan kulit mati, melawan jangkitan kulat, dan menyembuhkan tumit anda. Buah-buahan yang baik untuk tujuan ini termasuk pisang, betik, nenas, dan abokado. Hirisan atau lenyek apa-apa buah-buahan dan gosok pada kulit yang rosak atau buat topeng kaki penyembuhan dengan menggunakan kombinasi buah-buahan dan minyak seperti badam, zaitun, jojoba, atau kelapa.

  4. Elakkan air panas

  Walaupun anda boleh menikmati sensasi haba mandi panas yang panjang pada penghujung hari, pendedahan kepada air panas benar-benar mengeringkan kulit anda dan boleh menyebabkan tumit retak lebih buruk. Untuk membantu menangani masalah ini, mandi dalam air suam sahaja. Tambah minyak organik atau garam Epsom untuk untuk menyuburkan kulit yang rosak. Selepas mandi, lap kering dan bukannya menggosok untuk mengelakkan kerosakan seterusnya terhadap kulit. Akhirnya, gunakan pelembap untuk tumit merekah selepas mandi untuk kesan terbaik.

  5. Lindungki kaki

  Sebaik sahaja anda menggunakan pelembap pilihan untuk tumit retak anda, tutupnya dengan stokin. Ini akan menghalang rawatan penyembuhan daripada menggosok semasa anda tidur dan membantu mengelak kelembapan sebanyak mungkin dan menggalakkan penyembuhan lebih cepat semasa anda berehat.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 01/08/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan