backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Lipoma

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Lyna Alfira Jamal Mohamed · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apa itu Lipoma?

Lipoma adalah lapisan lemak yang terkumpul secara beransur-ansur di bawah kulit, antara lapisan kulit dan otot. Ia paling kerap berlaku di bahagian leher, belakang, bahu, lengan dan peha. Malah, ia juga boleh terjadi di bahagian lain badan seperti usus. Lipoma adalah tumor yang tidak berbahaya, dan paling biasa berlaku pada orang dewasa.

Apakah kebarangkalian Lipoma?

Lipoma boleh memberi kesan kepada kedua-dua lelaki dan wanita daripada pelbagai peringkat usia. Walau bagaimanapun, penyakit ini pada kebiasaannya dilihat pada wanita pertengahan umur. Status dan kondisi adalah berbeza bagi setiap orang. Sentiasa berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat berhubung kaedah diagnostik, dan rawatan terbaik untuk anda.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Lipoma?

Lipoma sering muncul pada awalnya sebagai benjolan yang lembut, bulat dan subkutaneus (terletak atau berbaring di bawah kulit) yang tidak menyakitkan. Pesakit selalunya tidak tahu bahawa dia mempunyai lipoma. Kebanyakkan tumor tampil melekit atau seperti lembut seperti getah. Ianya boleh digerakkan ke kawasan sekitarnya dengan mudah.

Malah, ada kemungkinan wujudnya lebih daripada satu tumor secara serentak. Tumor ini boleh menyebabkan rasa sakit jika ia bertindih dengan saraf atau jika ia mempunyai lebih banyak saluran darah di dalamnya. Lipoma tampil dalam saiz yang pelbagai tetapi jarang sekali berlaku kes tumor yang melebihi 8 cm. Ia paling kerap terjadi di lengan, kaki, belakang dan leher. Lipoma juga boleh mengambil tempat di bahagian lain badan seperti paru-paru, kolon, payudara, dan simptom-simptom ini bergantung kepada lokasi tumor.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Lipoma biasanya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, jika anda perasan sebarang benjolan atau bengkak di mana-mana bahagian badan anda, sila berjumpa dengan doktor. Hubungi doktor anda jika anda mengalami kesakitan di bahagian yang mempunyai lipoma. Jika anda melihat saiz tumor dengan ketara meningkat lemak (contohnya, dua kali ganda saiznya) dalam masa 12 bulan, anda perlu hubungi doktor anda secepat mungkin. Sekiranya lipoma membesar secara perlahan, peningkatan dalam saiz boleh menjadi petanda kepada masalah lain.

Punca

Apakah Punca Lipoma?

Punca lipoma masih tidak diketahui.  Faktor genetik mungkin penyebab penyakit ini. Pada kebiasaannya, lipoma mungkin terjadi dalam kalangan ahli keluarga.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Lipoma?

Terdapat banyak faktor risiko untuk kutu, seperti:

Usia: Orang yang berumur 40 hingga 60 tahun sering mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada biasa.

Mempunyai syarat lain: Terdapat penyakit lain seperti sindrom Cowden, sindrom Gardner.

Sejarah keluarga: Mempunyai ahli keluarga dengan penyakit ini.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Lipoma didiagnosis?

Lipoma adalah tumor yang tidak berbahaya, dan seringkali tidak memerlukan rawatan. Bagaimanapun, doktor anda akan menjalani pembedahan untuk membuangnya jika terdapat pertumbuhan tumor. Lipoma biasanya tidak berulang selepas pembedahan. Ia boleh dikeluarkan melalui teknik liposuction (teknik dalam pembedahan kosmetik untuk mengeluarkan lemak yang berlebihan dari bawah kulit dengan sedutan), namun pembuangan keseluruhan tumor tidak bergantung kepada kekerapan prosedur itu dijalankan.

Lipoma tidak berbahaya, tetapi doktor anda perlu memastikan bahawa pertumbuhan itu bukanlah suatu bentuk tumor sista, abses, atau kanser tisu adipose. Kanser yang berkembang akibat pertumbuhan berlebihan tisu adipose tidak mudah untuk digerakkan di bawah kulit dan boleh menyebabkan kesakitan.

Bagaimana pesakit Lipoma dirawat?

Lipoma adalah tumor yang tidak berbahaya, dan seringkali tidak memerlukan rawatan. Bagaimanapun, doktor anda akan menjalani pembedahan untuk membuangnya jika terdapat pertumbuhan tumor. Lipoma biasanya tidak berulang selepas pembedahan. Ia boleh dikeluarkan melalui teknik liposuction (teknik dalam pembedahan kosmetik untuk mengeluarkan lemak yang berlebihan dari bawah kulit dengan sedutan), namun berapa kerap tidak membuang keseluruhan tumor.

Lipoma tidak berbahaya, tetapi doktor anda perlu memastikan bahawa pertumbuhan itu bukanlah suatu bentuk tumor sista, abses, atau kanser tisu adipose. Kanser yang berkembang akibat pertumbuhan berlebihan tisu adipose tidak mudah untuk digerakkan di bawah kulit dan boleh menyebabkan kesakitan.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Lipoma?

Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan berikut mungkin membantu anda mengatasi lipoma:

 • Periksa jika terdapat sebarang benjolan pada badan. Lipoma tidak berbahaya, tetapi tumor lain boleh menjadi serius dan harus dirawat.
 • Hubungi doktor anda jika anda melihat kemerahan atau bengkak dan rasa hangat pada lemak TURP.
 • Tetapkan temu janji pemeriksaan semula untuk memantau perkembangan simptom-simptom dan kesihatan anda.
 • Dengarkan nasihat doktor, jangan mengambil sesuatu ubat secara sebarangan sebaliknya ikut preskripsi yang telah ditetapkan untuk anda.
 • Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Nur Lyna Alfira Jamal Mohamed · Disemak pada 27/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan