backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Lichen sklerosus

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apa itu Lichen sklerosus?

Lichen sclerous adalah penyakit kulit yang biasa. Penyakit ini terutamanya menjejaskan alat kelamin dan anus. Ia biasanya berlaku di vulva (bibir vagina luar) wanita. Lelaki mungkin turut mendapatkannya. Kadang-kadang, Lichen sclerosus boleh muncul di bahagian atas badan, seperti dada dan lengan.

Apakah kebarangkalian Lichen sklerosus?

Lichen sclerosus adalah perkara biasa bagi wanita. Lelaki dan kanak-kanak juga boleh mendapat penyakit ini. Penyakit ini biasanya berlaku pada wanita selepas menopaus dan pada lelaki berusia 40-60 tahun. Anda boleh mengehadkan risiko anda dengan mengurangkan faktor risiko. Sentiasa berjumpa doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Lichen sklerosus?

Apabila penyakit itu berlaku di kawasan-kawasan di luar alat kelamin, pesakit sering tidak mempunyai sebarang gejala.

Wanita dengan penyakit vulvar awal sering mempunyai kulit putih yang kecil, gatal-gatal dan licin. Kulit lebih nipis daripada biasa. Menggosok atau menggaru mungkin membawa kepada luka, gatal-gatal, pendarahan alat kelamin dan lebam. Kita boleh melihat panas atau sakit semasa kencing dan terutamanya semasa seks.

Pada kanak-kanak, penyakit biasanya berlaku di sekitar dubur, yang boleh menjadi tidak selesa yang menyebabkan sembelit.

Kebanyakan lelaki dengan penyakit kemaluan disebabkan oleh tidak disunat. Kadang-kadang, pesakit merasakan kesakitan semasa ereksi dan uretra (tiub yang membawa air kencing) boleh tersempit atau tersekat.

Mungkin ada gejala lain yang tidak disebutkan. Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai tanda-tanda ini, sila berunding dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Hubungi doktor anda jika anda menyedari gejala-gejala seperti:

  • Luka baru muncul pada badan, kulit luka-luka di kawasan alat kelamin;
  • Tidak dapat menarik kulup zakar untuk tergelincir;
  • Sakit semasa hubungan seks atau sakit atau panas semasa kencing;
  • Periksa dengan doktor anda secara berkala dari 6 hingga 12 bulan

Punca

Apakah Punca Lichen sklerosus?

Punca Lichen sclerosus belum dapat dijelaskan. Pakar berpendapat bahawa disebabkan sistem imun terlalu aktif atau mempunyai masalah genetik. Kadang-kadang, Lichen sclerosus muncul pada kulit yang telah rosak atau cedera dari beberapa kecederaan sebelumnya. Lichen sclerosus tidak berjangkit.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Lichen sklerosus?

Terdapat banyak faktor risiko untuk lichen, seperti:

  • Jantina: Wanita mempunyai risiko lebih tinggi daripada lelaki.
  • Lelaki yang tidak disunat lebih tinggi terdedah daripada biasa.

Tiada faktor risiko tidak bermakna anda tidak boleh sakit. Tanda-tanda ini hanya untuk rujukan sahaja. Anda perlu berunding dengan doktor pakar untuk maklumat lanjut.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Lichen sklerosus didiagnosis?

Doktor biasanya mendiagnosis dengan memeriksa kawasan kulit yang terjejas. Kes-kes awal sering memerlukan biopsi. Dalam biopsi, sampel tisu dikeluarkan dan dikaji di bawah mikroskop.

Bagaimana pesakit Lichen sklerosus dirawat?

Lichen sclerosus alat kelamin harus dirawat lebih awal, jika tidak, penyakit itu boleh menyebabkan kehilangan sempit parut alat kelamin dan mengganggu ketika membuang air kecil atau seks.

Pada lelaki yang tidak disunat, rawatan yang terbaik adalah berkhatan untuk menghilangkan kulit Lichen sclerosus. Penyakit ini biasanya tidak berulang selepas rawatan.

Ubat dengan preskripsi (steroid) juga kerap digunakan semasa rawatan. Krim dan salap boleh menghentikan gatal-gatal tetapi tidak dapat merawat semua parut.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Lichen sklerosus?

Lichen sclerosus sering berlaku seumur hidup. Lichen alat kelamin fibrosis dewasa berisiko tinggi mendapat kanser pada alat kelamin. Oleh itu, keperluan untuk berjumpa doktor sekurang-kurangnya 1-2 kali / tahun. Doktor anda akan memeriksa kanser atau sebarang perubahan lain. Wanita perlu memeriksa faraj setiap bulan untuk melihat apa-apa perubahan. Anda juga perlu mengelakkan aktiviti yang memberi tekanan atau mempengaruhi faraj, kesakitan, kelembutan atau pendarahan.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 27/11/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan