8 Kesilapan Penjagaan Kulit Semasa Musim Panas

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 06/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Bila tiba musim panas, tibalah masa untuk anda menghabiskan masa berendam dalam kolam atau menikmati aiskrim. Tetapi jika anda tidak berhati-hati, musim panas juga bermakna risiko selaran matahari dan garisan tan yang meradang. Belum lagi mengambil kira penggunaan pelembap bibir dengan SPF, atau menyapu semula pelindung matahari dengan kerap. Terdapat kemungkinan anda membuat kesilapan dalam penjagaan kulit. Berikut adalah kesilapan-kesilapan berkenaan.

Terus mencukur ketika masuk bilik mandi

Sebenarnya, lebih baik untuk mencukur apabila anda keluar dari bilik mandi berbanding ketika masuk ke bilik mandi. Mencukur tidak sepatutnya menjadi perkara pertama yang anda lakukan. Pastikan anda membiarkan air suam dan stim menghidrat kulit dan rambut sebelum anda melakukannya. Ini akan menjadikan bulu lebih mudah untuk dicukur.

Menggosok dengan tuala untuk mengeringkan diri

Apa yang anda lakukan apabila anda keluar dari bilik mandi adalah sama pentingnya dengan apa yang anda lakukan sewaktu dalam bilik air. Bagaimana anda mengeringkan diri dengan tuala? Menggosok boleh menyebabkan kerengsaan kulit. Langkah yang lebih baik? Menekap tubuh dengan tuala.

Tidak melembapkan bahagian yang betul

Apabila menggunakan pelembap, anda juga ingin memastikan anda mencapai bahagian badan yang anda mungkin tidak sengaja melangkau seperti ketiak dan sekitar garisan baju bikini, yang mana ia sangat penting. Ia boleh membuat kulit menjadi kering dan meradang. Matlamat pelembap adalah untuk meminimumkan kerengsaan kepada penghalang kulit. 

Hanya menggunakan deodoran pada waktu pagi

Sekiranya anda mengambil berat tentang keringat terutamanya dalam cuaca panas, anda mungkin mahu memakai deodoran pada waktu malam. Malah, deodoran telah terbukti lebih berguna jika anda menggunakannya pada waktu petang. Ia secara fizikal menghalang peluh daripada menembusi kulit. Dan sebab mengapa ia berfungsi lebih baik pada waktu petang adalah kerana badan biasanya kurang berkeringat pada waktu petang.

Tidak membilas badan selepas keluar dari kolam

Anda mungkin menghabiskan berjam-jam di kerusi dan tidak dapat mandi untuk seketika. Walaupun anda tidak melakukan keseluruhan syampu, perapi, mencuci badan serta-merta, anda masih perlu bilas dengan air selepas anda mandi kolam. Klorin boleh menjadi kering dan menjengkelkan kulit anda, jadi anda perlu mandi dan membuang klorin dari kulit selepas keluar dari kolam.

Merasakan anda tidak perlukan pelindung matahari jika tidak terdedah

Setiap hari orang pergi ke pejabat, bekerja, dan pulang ke rumah berfikir bahawa mereka tidak memerlukan pelindung matahari. Walau bagaimanapun, konsep ini tidak benar kerana sinaran UV boleh menembusi tingkap kaca, menyebabkan selaran matahari walaupun berada di pejabat. Keadaan yang sama berlaku ketika orang duduk berhampiran tingkap bas atau kereta. Jadikan ia sebahagian daripada rutin harian anda.

Beranggapan bahawa baju mengekalkan perlindungan matahari

Jika anda memakai pelindung matahari setiap hari, itu bagus. Tetapi jangan berfikir bahawa anda hanya perlu memakai pelindung matahari di bahagian-bahagian tubuh yang terdedah, kerana walaupun kulit di bawah pakaian ia boleh mendapatkan pendedahan matahari. Ia sebenarnya bergantung kepada kualiti pakaian yang anda pakai. Tenunan yang ketat, warna-warna gelap memberikan lebih banyak perlindungan berbanding warna yang lebih terang dan tenunan longgar. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Prosedur Kosmetik: Pendedahan Matahari dan Kanser Kulit

  Cahaya matahari membuatkan seseorang berasa baik, dalam dalam tempoh singkat, ia juka membuatkan seseorang kelihatan baik. Walau bagaimanapun, kebanyakan kedutan dan bintik-bintik boleh berlaku disebabkan oleh pendedahan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kesihatan Kulit, Penjagaan Kulit 07/02/2019 . 2 minit bacaan

  The Best Treatment to Skin Peeling After Sunburn

  Sunburn is a term for overexposure of skin’s condition to the ultraviolet or UV rays sourced from the sunlight which can cause a swollen, red and painful skin. It brings damage to the epidermal cells and melanocytes ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  English 07/01/2019 . 3 minit bacaan

  Fahami Maksud Label Sunscreen Anda

  Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal JAMA Dermatology, para penyelidik daripada Northwestern University Feinberg School of Medicine mendapati bahawa walaupun 93% dari mereka yang hadir ke klinik pernah ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Kesihatan Kulit, Penjagaan Kulit 05/09/2018 . 3 minit bacaan

  Adakah SPF Yang Tinggi Melindungi Kulit?

  Penggunaan pelindung matahari sangat penting apabila ada berada di luar rumah, terutamanya dibawah sinaran matahari yang terik. Ia bertujuan mengelakkan penuaan kulit pramatang dan kanser kulit. Walau bagaimanapun ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kesihatan Kulit, Penjagaan Kulit 31/07/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  bayi baru lahir

  Nak Bawa Baby Baru Lahir Berjalan-Jalan, Selamat Ke Tidak Sepanjang Covid 19 Ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 06/11/2020 . 3 minit bacaan
  selaran matahari

  Anak Gemar Main Panas? Ini 5 Cara Nak Elakkan Sunburn Pada Si Kecil, PASTI BERKESAN!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/08/2020 . 3 minit bacaan
  berjemur di pantai

  Tak Sabar Nak Berjemur Di Pantai Lepas PKP? Buat Wanita Hamil, Ini BAHAYA Yang Bakal Ibu Perlu Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 05/06/2020 . 3 minit bacaan
  selaran matahari punca bawah mata hitam

  Selaran Matahari: Makanan Yang Membantu Melindungi Diri Anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/04/2019 . 3 minit bacaan