backup og meta

5 Tips Mencegah Kaki Melepuh

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

5 Tips Mencegah Kaki Melepuh

Melepuh adalah aduan umum bagi pejalan kaki dan pelari. Jika anda baru sahaja mula berjalan untuk berlari, tukar kasut anda, atau mula melakukan latihan yang lebih lama, anda mungkin mendapat lepuh pada kaki. Bagaimana mencegahnya?

1. Pakai kasut yang betul

Kasut anda sering menjadi punca lepuh. Anda mendapat lepuh akibat geseran di jari kaki, tumit, dan kaki menggosok ke atas kasut. Semua orang mempunyai bentuk kaki dan saiz yang berbeza, dan tiada kasut yang sesuai untuk semua orang. Mendapatkan saiz dan bentuk kasut yang betul boleh membantu mengelakkan lecet.

2. Kuatkan kaki

Kaki lembut dan merah jambu akan mempunyai sedikit masalah dengan lepuh jika kulit anda lebih lasak.

Maraton dan pejalan kaki jarak jauh mungkin mahu menguatkan kaki dengan 10 peratus asid tannic atau teh rendam (teh mengandungi tanin). Sapukan asid tannic ke kaki anda, atau rendam dalam teh yang kuat, dua kali sehari selama dua hingga tiga minggu.

3. Pakai stokin yang betul

Lupakan stoking kapas, kekal dengan sintetik. Itulah yang dikatakan para pakar untuk menghalang lepuh. Ini kerana kapas mengekalkan peluh kaki anda, yang kemudian melembutkan kulit dan meninggalkannya lebih mudah pecah dengan geseran, dan bentuk lepuh.

4. Melincirkan kaki

Geseran, gerakan menggosok antara kaki, stokin, dan kasut mencipta haba dan kekuatan yang mengoyakkan, yang menjadikan kulit cenderung lepuh. Kurangkan geseran dan lepuh. Salah satu cara untuk mengurangkan geseran adalah dengan melincirkan kaki anda supaya ia meluncur dan bukannya menggosok. Anda boleh mencuba gel petroleum.

5. Kekalkan kaki kering

Menjaga kaki anda kering bermula dengan stokin wicking, tetapi anda juga boleh menggunakan strategi lain seperti menggunakan bedak talkum, tepung jagung atau antipeluh.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan