backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Rawatan Jerawat: Benzoyl Peroksida atau Asid Salisilik

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 13/09/2019

Rawatan Jerawat: Benzoyl Peroksida atau Asid Salisilik

Jerawat tidak boleh disembuhkan, tetapi boleh dikawal dengan rawatan. Benzoyl peroksida dan asid salisilik boleh membantu anda mengurangkan radang jerawat dan mencegah kembali.

Mengapa produk jerawat mempunyai benzoyl peroksida dan asid salisilik?

Bahan kimia ini berguna dalam mengurangkan keradangan dan membersihkan jerawat. Bahan ini boleh menghalang pengeluaran sebum, mengehadkan pertumbuhan bakteria, menggalakkan pelupasan sel-sel kulit dan memebersihkan sumbatan liang.

Benzoyl peroksida dan asid salisilik tergolong dalam kumpulan rawatan jerawat yang paling biasa ditemui. Kedua-duanya adalah bahan anti jerawat yang sangat baik, dan rawatan jerawat yang paling berpatutan di pasaran. Hampir semua rawatan jerawat daripada farmasi akan mempunyai satu atau yang lain. Tetapi adalah mustahil untuk meramalkan dari botol produk mana yang akan membantu membersihkan jerawat anda. Jika anda memilih produk yang salah, ia sebenarnya boleh memburukkan lagi keadaan.

Bagaimana untuk merawat jerawat dengan asid salisilik?

Salah satu kelebihan terbesar asid salisilik adalah keupayaan untuk mengelupaskan kulit tanpa menyebabkan keradangan dan meredakan sebarang kemerahan sedia ada atau bengkak yang mungkin sedang anda alami. Untuk jerawat ringan, asid salisilik boleh membantu mengurangkan sumbatan liang untuk menyelesaikan dan mencegah cela. Ia tidak mempunyai sebarang kesan ke atas pengeluaran sebum dan tidak membunuh bakteria. Anda mungkin perlu menggunakan produk asid salisilik secara berterusan, seperti benzoyl peroksida, kerana kesannya mungkin berhenti apabila anda berhenti menggunakannya. Asid salisilik boleh didapati dalam pelbagai produk jerawat termasuk losyen, krim dan tuala wanita.

Walau bagaimanapun, terdapat kelemahan penggunaan asid salisilik, terutamanya jika anda perlu menggunakannya secara jangka panjang. Asid salisilik boleh merosakkan kulit dan sel-selnya jika anda menggunakan produk dengan kepekatan bahan ini berdasarkan preskripsi.

Bagaimana untuk merawat jerawat dengan benzoyl peroksida?

Apabila ahli perubatan bercakap tentang benzoyl peroksida vs asid salisilik, mereka biasanya menjelaskan bahawa benzoyl peroksida adalah lebih kuat, kerana ia melawan semua jenis jerawat berbeza, daripada benjolan berair kepada cela dan bintik hitam atau putih. Bahan ini dipercayai berfungsi dengan membunuh bakteria yang dikaitkan dengan jerawat dan dengan menghalang sel-sel kulit mati menyumbat liang.

Seperti semua rawatan jerawat, ia tidak akan menyembuhkan jerawat anda secara ajaib. Benyol peroksida mengambil sekurang-kurangnya empat minggu untuk menunjukkan hasil. Anda perlu berterusan menggunakan rawatan ini setelah jerawat bersih untuk membantu mecegah jerawat sehinggalah anda tidak lagi mendapat jerawat.

Benzoyl peroksida boleh didapati dalam pelbagai bentuk: krim, losyen, pencuci dan gel. Perlu diingat bahawa benzoyl peroksida boleh menyebabkan kulit kering dan boleh melunturkan fabrik, jadi gunakannya dengan berhati-hati.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 13/09/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan