backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Ulser Duodenal

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Tyasyurrun Nazirin · Disemak pada 13/09/2019

Definisi

Apa itu Ulser Duodenal?

Ulser Duodenal adalah luka terbuka di lapisan dinding duodenum, bahagian pertama usus kecil, yang terletak distal (selepas) bahagian perut. Istilah yang luas digunakan untuk ulser di dalam perut atau lapisan duodenal adalah penyakit ulser peptik. Kebanyakan penyebab ulser perut juga bertanggungjawab terhadap perkembangan Ulser Duodenal.

Duodenum mempunyai lapisan epitelium dalaman, yang dikenali sebagai mukosa. Ia terdiri daripada sel-sel kolumnar dan juga mengandungi sel khusus yang menghasilkan lendir dan beberapa enzim pencernaan. Dengan Ulser Duodenal, mukosa terkikis mendedahkan lapisan asas seperti submukosa dan dalam kes-kes yang teruk, ulser mungkin menembusi dinding duodenal.

Duodenum mempunyai mekanisme perlindungan tersendiri terhadap asid gastrik sebagai tambahan kepada lendir mukus seperti perut. Apabila keasidan dikesan di duodenum, saluran pankreas menyusun gabungan air dan ion bikarbonat untuk meneutralkan asid gastrik dalam duodenum. Hormon pencernaan seperti secretin juga dilepaskan ke aliran darah untuk melambatkan pengosongan gastrik dan dengan itu membolehkan duodenum untuk menampung jumlah asid yang lebih kecil. Sel epitelium juga boleh secara aktif mengepam ion hidrogen dari lumen duodenal, seterusnya mengurangkan kandungan asid.

Apakah kebarangkalian Ulser Duodenal?

Ulser Duodenal adalah lebih biasa berlaku daripada ulser perut dan biasanya muncul bersendirian (tunggal). Ulser biasanya berbentuk dekat dengan injap pilorik dan lebih sering terjadi pada dinding  anterior duodenal.

Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Ulser Duodenal?

Gejala biasa untuk Ulser Duodenal adalah:

 • Sakit abdomen biasanya berpusat di bahagian atas abdomen.
 • Anemia biasanya menandakan kekurangan zat besi.
 • Masalah pencernaan.
 • Muntah.
 • Muntah darah (haematemesis).
 • Najis berwarna hitam (melaena).
 • Pengsan dan shock.
 • Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

  Bila saya harus berjumpa doktor?

  Jika anda mempunyai sebarang tanda atau simptom yang disenaraikan di atas, atau mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor anda. Tubuh setiap orang bertindak secara berbeza. Oleh itu, adalah yang lebih baik untuk berbincang dengan doktor anda apa yang terbaik untuk keadaan anda.

  Punca

  Apakah punca Ulser Duodenal?

  Ulser Duodenal  timbul apabila mekanisma perlindungan yang melindungi lapisan epithelial dikompromi. Chyme berasid yang masuk dari perut boleh mengikis lapisan duodenum. Penyebab utama Ulser Duodenal, seperti ulser perut, puncanya termasuklah jangkitan H.pylori dan penggunaan NSAIDs.

  • Jangkitan Helicobacter pylori (H.pylori) H. pylori adalah sejenis bakteria yang menjejaskan lapisan perut tetapi juga boleh merebak ke duodenum terutama jika mukosa duodenal berubah dengan cara yang menyerupai lapisan perut (metaplasia gastrik).
  • H. pylori meningkatkan rembesan asid gastrik dalam perut dan juga merendahkan kandungan mukus pelindung.
  • Hal ini membolehkan asid gastrik untuk berhubung dengan lapisan duodenal, yang membawa kepada keradangan dan akhirnya ulser.
  • Ubat antiradang bukan steroid (NSAIDs). NSAID adalah ubat-ubatan yang banyak digunakan untuk mengurangkan keradangan dan mengurangkan kesakitan.
  • Ubat-ubatan ini merosakkan lendir pelindung duodenum dan seterusnya membolehkan asid gastrik dapat bersentuhan dengan lapisan duodenal.
  • Penggunaan NSAID secara kronik lebih cenderung untuk menyebabkan Ulser Duodenal.

  Faktor-faktor Risiko

  Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Ulser Duodenal?

  Terdapat banyak faktor risiko untuk Ulser Duodenal, seperti:

 • Merokok.
 • Penyalahgunaan alkohol.
 • Usia bertambah, terutamanya jika terdapat sejarah jangkitan H.pylori.
 • Penyakit yang teruk dan pesakit yang lemah.
 • Pengambilan agen kaustik.
 • Keadaan hyperaciditi seperti sindrom Zollinger-Ellison.
 • Epstein-Barr virus (EBV), cytomegalovirus (CMV) atau herpes simplex virus-1 (HSV-1).
 • Sejarah keluarga.
 • Kemoterapi dan terapi radiasi dalam pesakit kanser.
 • Diagnosis dan Rawatan

  Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

  Bagaimana pesakit Ulser Duodenal didiagnosis?

  Gastroskopi (endoskopi) adalah ujian yang boleh mengesahkan Ulser Duodenal. Dalam ujian ini doktor atau jururawat melihat ke dalam perut dan bahagian pertama usus kecil anda (duodenum). Mereka melakukan ini dengan memasukkan teleskop yang tipis dan fleksibel ke bawah saluran (esofagus) anda. Mereka boleh melihat apa-apa keradangan atau ulser.

  Ujian untuk mengesan kuman H. pylori (bakteria) biasanya dilakukan jika anda mempunyai Ulser Duodenal. Sekiranya H. pylori dikesan maka ia mungkin menjadi punca ulser. Secara ringkas, ia dapat dikesan dalam sampel najis (najis), dalam ujian nafas, dari ujian darah, atau dari sampel biopsi yang diambil semasa endoskopi. Lihat risalah berasingan yang bertajuk helicobacter pylori dan sakit perut untuk maklumat lanjut.

  Bagaimana pesakit Ulser Duodenal dirawat?

  Ubat penahan asid

  Biasanya, tempoh 4-8 minggu untuk memakan ubat yang mengurangkan jumlah asid perut anda biasanya disarankan. Ubat yang paling biasa digunakan ialah penahan pam proton (PPI). Ini adalah kumpulan (kelas) ubat-ubatan yang berfungsi pada sel-sel yang melapisi perut, untuk mengurangkan pengeluaran asid. Mereka termasuklah esomeprazole, lansoprazole, omeprazole, pantoprazole dan rabeprazole, dan datang dalam pelbagai jenama. Kadangkala kelas ubat lain yang dipanggil H2 blocker digunakan. Mereka juga dikenali sebagai antagonis histamin H2-reseptor tetapi biasanya dikenali sebagai H2 blocker. H2 blocker berfungsi dengan cara yang berbeza pada sel-sel yang melapisi perut, mengurangkan pengeluaran asid. Mereka termasuk cimetidine, famotidine, nizatidine dan ranitidine, dan datang dalam pelbagai jenama. Oleh kerana jumlah asid dikurangkan, ulser biasanya sembuh. Walau bagaimanapun, ini bukanlah pengakhiran cerita.

  Jika ulser anda disebabkan oleh H. pylori

  Hampir semua Ulser Duodenal  disebabkan oleh jangkitan dengan H. pylori. Oleh itu, bahagian utama rawatan adalah untuk membersihkan jangkitan ini. Sekiranya jangkitan ini tidak dibersihkan, ulser mungkin kembali apabila anda berhenti mengambil ubat penahan-asid. Dua antibiotik diperlukan. Di samping itu, anda perlu mengambil ubat penahan asid untuk mengurangkan asid dalam perut. Hal ini diperlukan untuk membolehkan antibiotik berfungsi dengan baik. Anda perlu mengambil kombinasi terapi ini (kadang-kadang dipanggil triple terapi ) selama seminggu.

  Satu kursus terapi kombinasi membersihkan jangkitan H. pylori sehingga 9 dalam 10 kes. Jika jangkitan H. pylori dibersihkan, peluang Ulser Duodenal untuk kembali akan berkurang. Walau bagaimanapun, dalam sebilangan kecil orang, jangkitan H. pylori kembali pada beberapa masa akan datang.

  Selepas rawatan, ujian untuk memeriksa bahawa H. pylori telah disingkirkan boleh dilakukan. Sekiranya ia dilakukan, ujian ini perlu dilakukan sekurang-kurangnya empat minggu selepas terapi kombinasi telah selesai. Dalam kebanyakan kes, ujian yang negatif bermakna jangkitan telah hilang. Jika tidak, maka kursus  terapi kombinasi ulangan dengan set antibiotik yang berbeza boleh diberikan. Sesetengah doktor mengatakan bahawa untuk orang yang mempunyai Ulser Duodenal, ujian pengesahan ini tidak perlu dilakukan jika gejala telah hilang. Hal ini berdasasrkan hakikat bahawa gejala yang sembuh biasanya menunjukkan bahawa ulser dan penyebab (H. pylori) telah hilang. Tetapi, beberapa doktor mengatakan bahawa adalah perlu untuk berhati-hati. Doktor anda sendiri akan menasihati jika anda sepatutnya melakukannya. (Nota: ujian untuk mengesahkan bahawa H. pylori telah tersingkir biasanya disyorkan jika anda mempunyai ulser perut.)

  Jika ulser anda disebabkan oleh ubat anti-keradangan

  Sekiranya boleh, anda harus menghentikan ubat anti-keradangan. Ini membolehkan ulser untuk sembuh. Anda juga akan diberi ubat penahan asid untuk beberapa minggu (seperti yang dinyatakan di atas). Hal ini menghentikan perut daripada membuat asid dan membolehkan ulser untuk sembuh.

  Walau bagaimanapun, dalam banyak kes, ubat anti-radang diperlukan untuk meringankan gejala arthritis atau keadaan lain yang menyakitkan, atau aspirin diperlukan untuk mengelak daripada pembekuan darah. Dalam keadaan ini, satu-satu pilihan adalah mengambil ubat penahan asid setiap hari selama-lamanya. Hal ini mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan oleh perut, dan mengurangkan kemungkinan ulser untuk membentuk semula.

  Pembedahan

  Pada masa lalu, pembedahan biasanya diperlukan untuk merawat Ulser Duodenal. Hal ini sebelum diketahui bahawa H. pylori adalah penyebab kebanyakan Ulser Duodenal, dan sebelum ubat-ubatan penahan-asid moden menjadi tersedia. Pembedahan kini biasanya hanya diperlukan jika komplikasi duodenal ulser berlaku seperti pendarahan teruk atau berlubang (perforasi).

  Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

  Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Ulser Duodenal?

  Gaya hidup dan pengubatan sampingan yang berikut mungkin membantu anda menghadapi Ulser Duodenal:

  • Buat perubahan pada diet anda, seperti makan dengan sedikit tetapi lebih kerap. Perubahan ini boleh melegakan gejala anda, tetapi ia tidak akan membantu ulser anda sembuh.
  • Minum alkohol hanya dalam kesederhanaan, atau tidak minum sama sekali. Hadkan alkohol kepada 14 unit seminggu dan cuba untuk tidak minum selama 2 hari pada minggu itu. Minum alkohol yang terlalu banyak boleh memperlahankan ulser sembuh dan boleh menyebabkan gejala anda menjadi lebih teruk.

  Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Tyasyurrun Nazirin · Disemak pada 13/09/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan