backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Jangkitan Helicobacter Pylori

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apakah itu jangkitan Helicobacter Pylori?

Jangkitan H. pylori adalah keadaan yang berlaku apabila sejenis bakteria yang dipanggil Helicobacter pylori (H. pylori) menjangkiti perut anda. Ini biasanya berlaku semasa zaman kanak-kanak. Penyebab umum ulser peptik, jangkitan H. pylori mungkin terdapat di lebih daripada separuh orang di dunia. Kebanyakan orang tidak menyedari bahawa mereka mempunyai jangkitan H. pylori, kerana mereka tidak pernah sakit. Sekiranya anda mengalami tanda-tanda dan simptom ulser peptik, doktor anda mungkin akan menguji anda untuk jangkitan H. pylori, kerana ia boleh dirawat dengan antibiotik.

Apakah kebarangkalian jangkitan Helicobacter Pylori?

Jangkitan dengan H. pylori adalah perkara biasa. Kira-kira dua pertiga penduduk dunia memilikinya dalam badan mereka. Bagi kebanyakan orang, ia tidak menyebabkan ulser atau sebarang simptom lain. Sekiranya anda mempunyai masalah, terdapat ubat-ubatan yang boleh membunuh kuman dan membantu menyembuhkan luka.

Walau bagaimanapun, ia boleh diuruskan dengan mengurangkan faktor risiko anda. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom bagi jangkitan Helicobacter Pylori?

Ia dilihat bahawa kebanyakan orang dengan jangkitan H. pylori tidak akan mempunyai sebarang tanda atau simptom. Ia tidak jelas mengapa ini berlaku, tetapi sesetengah orang mungkin dilahirkan dengan daya tahan terhadap kesan berbahaya H. pylori.

Apabila tanda-tanda atau simptom berlaku dengan jangkitan H. pylori, mereka mungkin termasuk:

 • Sakit atau pedih di bahagian perut anda
 • Kesakitan abdomen yang lebih buruk apabila perut anda kosong
 • Loya
 • Hilang selera makan
 • Sering sendawa
 • Kembung
 • Kehilangan berat badan yang tidak disengajakan
 • Bilakah saya harus berjumpa doktor?

  Jika anda mempunyai sebarang tanda atau simptom yang disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor anda. Tubuh setiap orang bertindak secara berbeza. Ia adalah yang terbaik untuk membincangkan dengan doktor anda tentang apa yang terbaik untuk keadaan anda.

  Punca-punca

  Apakah yang mengakibatkan jangkitan Helicobacter Pylori?

  Sehingga kini masih belum diketahui dengan tepat bagaimana jangkitan H. pylori tersebar. Bakteria telah wujud bersama manusia selama beribu-ribu tahun. Di samping itu, jangkitan tersebut disebarkan dari mulut seorang kepada yang lain. Mereka juga boleh dipindahkan dari najis ke mulut. Ini boleh berlaku apabila seseorang tidak mencuci tangan dengan teliti selepas menggunakan tandas. H. pylori juga boleh tersebar melalui sentuhan dengan air atau makanan yang tercemar. Bakteria dipercayai menyebabkan masalah perut apabila mereka menembusi lapisan lendir perut dan menghasilkan bahan yang meneutralkan asid perut. Ini menjadikan sel-sel perut lebih terdedah kepada asid yang keras. Asid perut dan H. pylori bersama-sama mengganggu lapisan perut dan boleh menyebabkan luka atau ulser peptik di perut atau duodenum, yang merupakan bahagian pertama usus kecil anda.

  Faktor risiko

  Apakah yang meningkatkan saya kepada jangkitan Helicobacter Pylori?

  Terdapat banyak faktor risiko untuk jangkitan Helicobacter pylori, seperti:

  Hidup dalam keadaan yang sesak

  Anda mempunyai risiko jangkitan H. pylori yang lebih tinggi jika anda tinggal di rumah dengan ramai orang.

  Hidup tanpa bekalan air bersih

  Mempunyai bekalan air yang bersih dapat membantu mengurangkan risiko H. pylori.

  Hidup di negara membangun

  Orang yang tinggal di negara-negara membangun, di mana keadaan yang sesak dan tidak bersih mungkin lebih biasa, mempunyai risiko jangkitan H. pylori yang lebih tinggi.

  Hidup dengan seseorang yang mempunyai jangkitan H. pylori

  Jika seseorang yang tinggal bersama anda mempunyai H. pylori, anda mungkin juga berpotensi mempunyai H. pylori.

  Diagnosis dan rawatan

  Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

  Bagaimanakah jangkitan Helicobacter Pylori didiagnosis?

  Sekiranya doktor anda mengesyaki bahawa anda mungkin mengalami keadaan ini, pemeriksaan fizikal akan dilakukan dan beberapa ujian juga akan disyorkan oleh doktor anda. Sesetengah ujian biasa boleh dipesan termasuk:

  Ujian darah

  Analisis sampel darah boleh mendedahkan bukti jangkitan H. pylori aktif atau terdahulu di dalam badan anda. Walau bagaimanapun, ujian nafas dan najis lebih baik untuk mengesan jangkitan H. pylori aktif daripada ujian darah.

  Ujian nafas

  Semasa ujian nafas, anda menelan pil, cecair atau puding yang mengandungi molekul karbon yang ditandakan. Sekiranya anda mempunyai jangkitan H. pylori, karbon dilepaskan apabila larutan dipecah dalam perut anda. Badan anda menyerap karbon dan mengeluarkannya apabila anda menghembus nafas. Anda menghembuskan nafas ke dalam beg, dan doktor anda menggunakan peranti khas untuk mengesan molekul karbon.

  Ujian kotor

  Ujian makmal yang dikenali sebagai ujian antigen najis mencari protein asing (antigen) yang berkaitan dengan jangkitan H. pylori di dalam najis anda. Seperti ujian nafas, PPIs dan bisalicylate subsalicylate boleh menjejaskan keputusan ujian ini, jadi doktor anda akan meminta anda berhenti mengambilnya selama dua minggu sebelum ujian.

  Ujian skop

  Anda akan diberikan sedatif untuk ujian ini, yang dikenali sebagai peperiksaan endoskopi. Semasa peperiksaan, doktor anda akan meletakkan tiub fleksibel yang dilengkapi dengan kamera kecil (endoskopi) di bawah tekak dan kerongkong dan ke dalam perut dan duodenum anda. Instrumen ini membolehkan doktor anda melihat apa-apa ketidakaturan di saluran pencernaan atas anda dan mengeluarkan sampel tisu (biopsi).

  Bagaimanakah Helicobacter Pylori dirawat?

  Jangkitan H. pylori biasanya dirawat dengan dua jenis antibiotik sekaligus, untuk membantu mencegah bakteria daripada membangunkan daya tahan terhadap satu antibiotik tertentu. Doktor anda juga akan menetapkan ubat penyekat asid, untuk membantu menyembuhkan perut anda.

  Ubat yang boleh menyekat asid termasuk:

  Perencat pam Proton (PPIs)

  Ubat-ubatan ini menghentikan asid daripada dihasilkan dalam perut. Beberapa contoh PPI adalah omeprazole (Prilosec, yang lain), esomeprazole (Nexium, yang lain), lansoprazole (Prevacid, yang lain) dan pantoprazole (Protonix, yang lain).

  Penyekat Histamine (H-2)

  Ubat ini menyekat suatu bahan yang dipanggil histamin, yang mencetuskan pengeluaran asid. Contohnya termasuk cimetidine (Tagamet) dan ranitidine (Zantac).

  Bismuth subsalicylate

  Lebih biasa dikenali sebagai Pepto-Bismol, ubat ini berfungsi dengan melapisi ulser dan melindungi dari asid perut.

  Perubahan gaya hidup dan pengubatan sampingan

  Apakah perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang boleh digunakan ke atas jangkitan Helicobacter Pylori?

  Mengikut petua di bawah ini boleh membantu anda mencegah keadaan ini:

  • Basuh tangan anda selepas anda menggunakan bilik mandi dan sebelum anda menyediakan atau makan makanan. Ajar anak anda untuk melakukan perkara yang sama
  • Elakkan makanan atau air yang tidak bersih
  • Jangan makan apa-apa yang tidak dimasak dengan teliti
  • Elakkan makanan yang disampaikan oleh orang yang tidak membasuh tangannya

  Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor untuk memahami dengan lebih baik tentang penyelesaian terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 27/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan