home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

3 Tip Berpuasa Bagi Pesakit Radang Usus

3 Tip Berpuasa Bagi Pesakit Radang Usus

Radang usus adalah keadaan di mana usus mengalami inflamasi atau keradangan. Radang usus sendiri sering kali digunakan untuk menerangkan dua jenis penyakit, iaitu kolitis ulseratif dan penyakit Crohn (jenis penyakit radang usus). Kedua-dua penyakit ini disebabkan oleh keradangan kronik pada bahagian gastrousus (sistem pencernaan). Keadaan ini terjadi kerana reaksi keliru daripada sistem kekebalan tubuh terhadap rangkaian pencernaan yang normal dan sihat.

Jadi adakah pesakit radang usus masih boleh berpuasa? Jika boleh, bagaimana menjalani puasa semasa radang usus?

Pola pemakanan meningkatkan risiko seseorang menderita radang usus

Radang usus adalah penyakit jangka panjang dengan simptom yang biasanya muncul dan menghilang selama beberapa waktu. Tahap kronik simptom yang muncul bergantung pada bahagian mana yang mengalami keradangan sahaja.

Perlu diingat bahawa simptom yang muncul tidak sama pada setiap orang. Beberapa orang mungkin akan mengalami muntah-muntah, anemia, dan demam panas. Keadaan ini akan datang dan pergi dalam tempoh yang lama. Ketika berulang, simptom boleh ringan atau sangat teruk.

Hingga kini, radang usus belum diketahui penyebab asasnya. Pola pemakanan dan tahap stres seseorang boleh meningkatkan risiko seseorang menderita radang usus, tetapi kedua-duanya bukanlah penyebab utama. Kerosakan sistem kekebalan tubuh yang menyebabkan keradangan mungkin penyebab utama. Namun, belum diketahui apa penyebab kekeliruan sistem imun tubuh.

Selain itu, faktor keturunan juga dikatakan mempengaruhi radang usus. Risiko lebih tinggi apabila ada keluarga terdekat yang menderita radang usus.

Penduan berpuasa semasa radang usus

Jika radang usus tidak meluturkan niat anda untuk tetap semangat menjalankan ibadah puasa, ada beberapa perkara yang harus dititikberatkan untuk anda teruskan puasa semasa radang usus. Dengan memnitikberatkan perkara berikut, ibadah puasa anda akan tetap lancar dan tidak terganggu.

1. Titikberatkan pola pemakanan semasa sahur dan berbuka puasa

Jika mengalami radang usus adalah sangat disarankan untuk makan dengan hidangan yang lebih kecil tetapi kerap. Mengapa? Kerana beberapa jadual diet atau pola makan untuk pesakit radang usus adalah dengan memastikan pengambilan makanan yang dimakan tidak membebani kerja usus yang sedang meradang. Makan dengan hidangan yang lebih kecil namun kerap kali dapat membantu meringankan kerja usus.

Untuk mengurangi beban usus bagi pesakit radang usus, beberapa jenis makanan yang sebenarnya baik memerlukan pengawasan yang ketat jika anda ingin memakannnya. Prinsip pola pemakanan untuk sahur dan berbuka puasa untuk anda yang memiliki radang usus antara lain adalah:

  • Rendah serat. Makanan yang dimakan mestilah rendah serat, seperti sayuran berdaun hijau, jagung, kentang, brokoli, asparagus, buah buahan seperti epal, pisang, pir, betik yang termasuk tinggi serat perlu dikurangkan.
  • Rendah lemak. Produk santan, makanan bersantan, kekacang, biji-bijian sebaiknya dikurangkan bagi pesakit radang usus.
  • Kurangkan makanan pedas.
  • Kurangkan makanan masam.

2. Banyakkan memakan makanan atau minuman yang mengandungi probiotik

Perbiotik penting untuk anda yang menghidap radang usus. Probiotik adalah bakteria hidup yang mirip dengan bakteria baik yang biasanya berada dalam usus. Bakteria ini membantu memulihkan keadaan bakteria baik dalam saluran pencernaan, yang memiliki fungsi meningkatkan pencernaan, penyerapan dan pengolahan makanan melalui saluran pencernaan.

Anda boleh makan makanan yang kaya akan probiotik seperti yogurt, tempe dan teh kombucha. Makanan atau minuman anda boleh jadikan menu sahur dan berbuka. Memakan makanan dan minuman ini membantu anda menueruskan puasa semasa radang usus.

Disarankan untuk ambil suplemen probiotik yang mengandung organisme L. acidophilus dan L. bifidus, yang keduanya meningkatkan kesihatan pencernaan. Anda boleh bincang dengan doktor mengenai suplemen yang sesuat.

3. Dapatkan vitamin D secukupnya

Pasakit radang usus sering mempunyai kadar vitamin D yang rendah. Sebuah kajian 2010 yang dilakukan di Universiti McGill dan Universiti Montreal menunjukkan bahwa kekurangan vitamin D merupakan penyebab utama dari penyakit Crohn (jenis penyakit radang usus).

Para penyelidik percaya bahawa vitamin D memainkan peranan dalam tindak balas kekebalan tubuh dan juga dapat meredakan keradangan dan simptom penyakit Crohn.

  • Sumber terbaik vitamin D adalah matahari yang mengaktifkan pengeluaran vitamin D tubuh. Cuba dapatkan cahaya matahari pagi untuk tubuh.
  • Makan makanan yang kaya vitamin D seperti hati lembu, kuning telur, ikan sardin, salmon, udang, ikan kod dan susu yang kaya vitamin D.
  • Anda juga boleh mengambil 800 IU suplemen vitamin D setiap hari. Bincang dengan doktor anda sebelum mengambil apa-apa suplemen.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Inflammatory Bowel Disease.

http://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/inflammatory-bowel-syndrome#1. Accessed 06/06/2017.

Inflammatory Bowel Disease. http://www.healthline.com/health/inflammatory-bowel-disease. Accessed 06/06/2017.

Inflammatory bowel disease. https://www.vitamindcouncil.org/health-conditions/inflammatory-bowel-disease/. Accessed 06/06/2017.

Probiotics and inflammatory bowel disease.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC539443/. Accessed 06/06/2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 28/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x