backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penyakit Divertikulum

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Bashirouh · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apa itu Penyakit Divertikulum?

Pembedahan divertikulum adalah pembedahan membuang bahagian yang dijangkiti atau rosak oleh penyakit divertikulum.

Penyakit divertikulosis adalah keadaan dimana kantong kecil muncul di dinding usus. Ia adalah perkara biasa kepada orang tua, yang mempengaruhi kira-kira 5/100 orang di atas 40 tahun, dan sehingga 60/100 orang di atas 80 tahun.

Penyebab divertikula adalah kekurangan serat dalam beberapa tahun yang melemahkan dinding usus, bersama-sama dengan tekanan tinggi di dinding, yang membuatnya membengkak sehingga ia membuat kantung.

Penyakit ini biasanya menyebabkan kesakitan di sebelah kiri abdomen, menyebabkan keradangan. Ia juga boleh menyempitkan usus, membentuk abses, fistula antara perut dan organ-organ lain dan pendarahan yang teruk.

Mengapa Penyakit Divertikulum dilakukan?

Sekiranya anda mengalami divertikulosis, biasanya anda tidak memerlukan pembedahan, anda boleh mengubati gejala di rumah sendiri.

Sekiranya anda mengalami diverkulitis, GP anda mungkin merujuk anda kepada pakar bedah kolorektal (doktor yang pakar dalam keadaan yang menyerang usus) yang boleh menasihatkan anda untuk menjalani pembedahan. Anda mungkin menjalani pembedahan hanya jika anda mempunyai gejala divertikulitis lebih daripada sekali. Anda juga mungkin perlu menjalani pembedahan jika anda mengalami komplikasi, seperti peritonitis, abses, fistula atau penyumbatan dalam usus anda.

Fahami Risiko-risikonya

Apakah risiko-risiko dalam pembedahan penyakit Divertikulum?

Sebagai pembedahan lain, pembedahan penyakit divertikulum juga mempunyai beberapa risiko. Anda perlu berbincang dengan doktor tentang bagaimana risiko boleh menjejaskan kesihatan anda.

Komplikasi semua pembedahan adalah tindak balas tak terduga kepada anestetik, pendarahan yang banyak atau pembekuan darah (trombosis)

Komplikasi biasa termasuk:

 • Sakit;
 • Berdarah;
 • Parut;
 • Hernia;
 • Pembekuan darah;
 • Jangkitan tapak pembedahan;
 • Jangkitan dada;

Pembedahan ini mempunyai komplikasi tertentu seperti:

 • Sendi bocor;
 • Usus tidak berfungsi untuk masa yang lama;
 • Kerosakan kepada organ lain di abdomen;
 • Jahitan antara segmen usus cukup untuk memegang insisi.

Kebanyakan pesakit dengan divertikulitis akan dapat dirawat di rumah, tiada pembedahan diperlukan. Sekiranya keadaan lebih buruk, anda mungkin perlu masuk ke hospital apabila:

 • Gejala tidak bertambah baik selepas 48 jam merawat di rumah;
 • Sistem imunisasi tubuh lemah;
 • Kesakitan tidak bertambah baik selepas mengambil paracetamol;
 • Anda tidak boleh mengambil antibiotik oral;
 • Komplikasi berlaku, seperti peritonitis.

Ia adalah penting untuk anda memahami risiko dan komplikasi sebelum menjalani pembedahan ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Proses

Bagaimana Persedian untuk Penyakit Divertikulum?

Anda mesti berbincang dengan doktor anda mengenai ubat terkini, alergi anda atau mana-mana keadaan kesihatan anda dan sebelum menjalani operasi, anda akan bertemu dengan pakar bius anda dan merancang anestetik anda bersama-sama. Ia adalah penting untuk mengikuti arahan mengenai masa untuk berhenti makan dan minum sebelum pembedahan.

Anda akan diarahkan khusus untuk persediaan, termasuk jika anda boleh makan beberapa jam sebelum pembedahan. Dalam kebanyakan kes, anda perlu berpuasa dalam masa 6 jam sebelum pembedahan. Anda boleh minum, seperti kopi, beberapa jam sebelum pembedahan.

Apa yang terjadi semasa Penyakit Divertikulum dilakukan?

Ia biasanya dilakukan di bawah anestesia dan ia sering berlangsung dalam 2 jam.

Pakar bedah akan memotong kantung di usus dengan dua cara: pembedahan terbuka atau pembedahan laparoskopi. Biasanya, pembedahan mempunyai tahap keberkesanan dan komplikasi yang sama. Walau bagaimanapun, pesakit dengan pembedahan laparoskopi biasanya pulih lebih cepat dan kurang kesakitan semasa pembedahan.

Dalam sesetengah kes, untuk membiarkan bahagian usus mempunyai masa untuk berehat dan pulih selepas pembedahan, pakar bedah akan membuat dubur tiruan, dan anda perlu mengeluarkan melalui anus ini dalam jangka pendek. Setelah bahagian usus dipulihkan, pakar bedah akan menjahit dubur tiruan dan anda boleh mengalami pergerakan usus seperti biasa. Dalam sesetengah kes, tiruan diperlukan secara kekal.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kebimbangan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Pemulihan

Apakah yang terjadi selepas pembedahan Penyakit Divertikulum?

Usus anda mungkin berhenti bekerja selama beberapa hari selepas pembedahan, ia adalah perkara biasa.

Sekiranya anda mempunyai anus tiruan sementara atau kekal, anda perlu belajar cara menukar beg dan menjaga dubur. Pada masa yang sama, anda memerlukan masa untuk membiasakannya.

Anda akan dapat pulang ke rumah selepas 5-10 hari. Walau bagaimanapun, untuk usus anda untuk sembuh sepenuhnya, ia mungkin mengambil masa 3 bulan. Kebanyakan pesakit pulih dengan baik selepas pembedahan.

Jika kotoran anda menjadi lebih cair daripada sebelum pembedahan dan anda perlu mempunyai pergerakan usus lebih daripada biasa, ia adalah keadaan biasa, anda tidak perlu bimbang kerana keadaan ini akan bertambah baik secara beransur-ansur.

Latihan secara kerap akan membantu anda memperbaiki kesihatan anda. Anda harus meminta nasihat doktor anda sebelum memulakan latihan.

Anda boleh menghubungi pakar bedah anda untuk maklumat lanjut dan arahan terperinci

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Bashirouh · Disemak pada 27/11/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan