home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Manfaat Senaman Terhadap Kesihatan Pencernaan

Manfaat Senaman Terhadap Kesihatan Pencernaan

Sistem pencernaan yang kuat adalah penting untuk kesihatan anda. Jika makanan tidak dicerna dengan betul, ia boleh membawa kepada beberapa masalah kesihatan. Sebahagiannya termasuk pedih ulu hati, masalah gastrousus, sembelit dan keasidan. Bagi memastikan sistem pencernaan yang sihat, adalah penting untuk mengamalkan gaya hidup sihat. Ini termasuk senaman dan pemakanan yang baik.

1. Meningkatkan aliran darah

Senaman membantu meningkatkan aliran darah ke seluruh tubuh, iaitu peredarannya lebih baik di mana-mana bahagian tubub termasuk sistem pencernaan. Menjaga pergerakan tubuh juga memastikan sistem pencernaan bergerak seperti yang sepatutnya. Dengan rutin senaman yang konsisten, ia membuatkan badan anda lemah dan memastikan fungsi tubuh berjalan lancar.

2. Melegakan stres

Tekanan boleh merosakkan sistem pencernaan anda. Bukan sahaja mengetatkan otot dan mengurangkan penyerapa nutrien ke dalam aliran darah, tetapi ia juha mengeluarkan hormon stres yang boleh menyebabkan kesukaran sistem penghadaman berfungsi.

Senaman yang baik untuk melegakan tekanan adalah yoga, jogging atau kickboxing. Ia juga memberi gangguan sihat daripada masalah perut yang bleh menjadi punca tekanan.

4. Mengawal berat badan

Penambahan berat badan yang berlebihan adalah kesukaran bagi perut anda, melambatkan metabolisme dan menyebabkan pencernaan lebih sukar dan kurang produktif. Senaman membantu mengekalkan berat badan yang ideal dan memelihara bentuk tubuh yang mana memberikan sistem pencernaan anda berhenti daripada bekerja lebih masa.

Mengekalkan berat badan yang sihat adalah baik untuk sistem pencernaan dan juga kesihatan secara amnya. Oleh itu doktor menggalakkan pesakit memasukkan senaman dan diet yang sihat dalam kehidupan mereka.

5. Meningkatkan metabolisme

Senaman kardio seperti jogging atau berbasikal meningkatkan stamina dan kadar metabolisme tubuh. Ini bermakna anda membakar kalori dengan lebih cepat dan memberikan sistem pencernaan lebih banyak tenaga untuk bekerja keras.

Ini hanya beberapa manfaat senaman untuk sistem pencernaan anda. Mulakan dengan menambah 30 minit senaman ringan ke dalam rutin harian anda dan lihat perbezaannya.

Jika anda mengalami masalah dengan senaman berimpak tinggi, anda boleh cuba berjalan atau berenang, yang mana lebih mudah bagi tubuh anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

4 ways digestive health can benefit from exercise https://www.yellowpages.ca/tips/benefits-of-exercise-for-digestive-health/ Accessed on Aug 21, 2018.

How Exercise Helps with Digestive Health https://www.theactivetimes.com/fitness/nutrition/how-exercise-helps-digestive-health Accessed on Aug 21, 2018.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 12/09/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x