backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Ketegangan esofagus

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Muhd Ilham · Disemak pada 28/11/2019

Definisi

Apa itu Ketegangan esofagus?

Ketegangan esofagus adalah dimana esofagus anda menjadi sempit. Keradangan atau kerosakan kepada esofagus anda boleh menyebabkan parut pada yang menyebabkan penyempitan.

Apakah kebarangkalian Ketegangan esofagus?

Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Ketegangan esofagus?

Simptom ketegangan esophagus yang biasa berlaku adalah:

 • Asid refluks, atau sakit seperti terbakar di dada anda
 • Rasa pahit atau asid di dalam mulut anda
 • Sakit atau kesukaran untuk telan
 • Kerap sendawa atau cegukan
 • Berat badan menurun tanpa membuat apa-apa

Mungkin terdapat beberapa simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Jika anda mengalami mana-mana tanda dan simptom yang  disenaraikan di atas atau anda mempunyai apa-apa persoalan, sila berunding dengan doktor anda. Setiap tubuh manusia bertindak secara berbeza. Oleh itu, berbincang dengan doktor anda adalah perkara yang terbaik untuk menentukan apa yang terbaik untuk situasi anda.

Punca

Apakah punca Ketegangan esofagus?

Penyempitan esofagus ini boleh disebabkan oleh banyak keadaan yang berbeza. Yang paling biasa adalah tegangan jinak. Ini adalah akibat daripada esofagitis peptik atau penyakit refluks gastroesophageal (GERD) dan boleh berlaku pada semua usia, walaupun ia lebih biasa berlaku selepas usia 40 tahun.

Abnormal asas adalah refluks asid yang berlebihan dari perut ke dalam esofagus, mengakibatkan reaksi keradangan pada esophagus bawah. Keradangan ini menyebabkan parut selepas kecederaan dan penyembuhan yang berulang. Akhirnya, tisu parut terbentuk dan tegangan jinak berkembang dalam bentuk cincin sepusat yang menyempitkan pembukaan esofagus. Hernia hiatal sering dijumpai bersama dengan refluks.

Cincin esofagus yang sepusat ini kadang-kadang dipanggil cincin Schatzki yang sering berlaku di persimpangan antara esophagus dan perut dan kadang-kadang boleh hadir selama bertahun-tahun. Apabila didiagnosis, ia boleh dengan mudah dirawat dengan laluan dilator melalui kawasan itu untuk memecahkan tisu parut dan melegakan kawasan yang sempit.

Tegangan esofagus jinak mungkin dari faktor kongenital, seperti diafragma membran – atau web – yang boleh berlaku di mana saja di esofagus, tetapi sering berlaku di bahagian atas. Ini juga dirawat dengan proses pengembangan, sama ada melalui endoskop atau melalui saluran pengembang Bougie.

Keadaan lain yang membawa kepada ketegangan jinak termasuklah kecederaan yang menghakis esofagus hasil dari menelan bahan toksik (iaitu bahan pembersih), kecederaan radiasi kepada esophagus, pasca pembedahan ketegangan, atau achalasia, yang merupakan penebalan otot secara beransur-ansur esofagus bahagian bawah.

Di samping itu, terdapat juga keadaan lain yang boleh menyebabkan disfasia (kesukaran menelan), walaupun tiada ketegangan. Dalam kes ini, beberapa keadaan neurologi, keabnormalan vaskular, diverticulums, gangguan pergerakkan spastik, atau gangguan otot rangka seperti distrofi otot dan myasthenia gravis adalah menjadi kemungkinan.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Ketegangan esofagus?

Terdapat banyak factor seperti :

 • Refluks asid jangka panjang
 • Kecacatan kelahiran, seperti stenosis (penyempitan) atau diverticulosis (kantung)
 • Ubat, seperti aspirin, ubat sakit, atau antibiotik antimalaria
 • Pembedahan, radiasi, atau sclerotherapi pada esophagus
 • Penempatan jangka panjang tiub nasogastrik (NG), atau menelan bahan kimia seperti cecair pembersih rumah
 • Jangkitan, penyakit kulit, scleroderma, esofagitis, atau kanser esophagus
 • Diagnosis dan Rawatan

  Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

  Bagaimana pesakit Ketegangan esofagus didiagnosis?

  Menelan barium adalah x-ray kepada tekak dan kerongkong. Ini juga boleh dipanggil barium esophagram. Anda akan minum cecair tebal yang dipanggil barium. Barium membantu kerongkong dan perut anda untuk dilihat dengan lebih baik pada x-ray.

  Pemeriksaan CT, atau imbasan CAT, adalah sejenis x-ray yang diambil dari esofagus dan perut anda. Anda boleh diberikan pewarna kontras untuk pembantu kesihatan melihat gambar dengan lebih baik. Sila beritahu pembantu kesihatan jika anda pernah mengalami alahan terhadap pewarna kontras.

  Endoskopi adalah prosedur yang digunakan untuk mencari punca penyempitan esofagus anda. Pembantu kesihatan menggunakan endoskopi untuk memeriksa kerongkong anda. Endoskopi adalah tiub yang boleh dilenturyang mempunyai cahaya dan kamera di hujung.

  Bagaimana pesakit Ketegangan esofagus dirawat?

  Rawatan ketegangan esophagus terdiri daripada pelebaran esofagus. Ini biasanya dilakukan semasa endoskopi atas. Di endoskopi atas, endoskopi video diletakkan melalui mulut ke dalam kerongkong sementara pesakit berada diberi ubat bius IV. Esofagus kemudiannya diperiksa dan jika ia adalah tegangan jinak, ia boleh diluaskan dalam beberapa cara.

  Dilator belon yang dilalui melalui endoskopi sering kali dikembangkan dalam batasan ketegangan, dengan itu membuka kawasan dan melegakan simptom pesakit. Jenis pengembang lain juga boleh digunakan walaupun tidak melalui endoskopi. Ini dipanggil Mallony atau dilator savory dalam saiz yang makin bertambah untuk membuka ketegangan.

  Dalam kedua-dua kes, pesakit dibius dan tidak akan berasa apa-apa semasa prosedur.

  Risiko pengembangan termasuk potensi untuk berdarah, jangkitan atau koyak. Sekiranya koyak adalah dalam, situasi yang jarang berlaku, ia mungkin memerlukan pembedahan.

  Rawatan ketegangan esofagus yang ganas boleh didapati tetapi sering mengecewakan. Sekiranya keganasan ketegangan yang ditentukan itu adalah kecil dan setempat, tanpa sebarang penyebaran di luar kerongkong, maka pembedahan sering dipilih dan mungkin, jarang sekali menyembuhkan kanser. Jika tumor tidak dapat disembuhkan, maka rawatan paliatif kerap digunakan. Ini termasuk kemoterapi, terapi radiasi, pengembangan esofagus, rawatan laser, suntikan, pemeriksaan tumor atau penempatan stent esofagus (tiub dawai) untuk mengekalkan kerongkong terbuka.

  Dalam keadaan apa pun, pesakit mesti berbincang dengan doktor untuk menentukan pendekatan terbaik untuk individu tersebut

  Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

  Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Ketegangan esofagus?

  Gaya hidup dan ubat-ubatan rumah yang berikut mungkin membantu anda mengatasi ketegangan esofagus :

  Rehat secukupnya. Perlahan-lahan untuk berbuat lebih banyak setiap hari. Kembali ke aktiviti harian anda seperti yang diarahkan.

  Bertanya tentang makanan yang selamat untuk dimakan. Anda mungkin tidak boleh makan makanan pejal dalam sesuatu tempoh masa. Anda boleh dibenarkan minum air, sup, jus epal, atau minuman ringan lemon-limau. Anda juga boleh menghisap ais ketul atau makan gelatin. Apabila anda bertambah baik, anda boleh diberi makanan ringan untuk makan atau cecair tebal untuk diminum. Anda boleh kembali makan makanan normal apabila anda boleh menelan menjadi lebih baik.

  Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Muhd Ilham · Disemak pada 28/11/2019

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan