backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Akalasia

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Iqbal Zainal · Disemak pada 07/06/2022

Definisi

Apa itu Akalasia?

Akalasia, juga dikenali sebagai kekejangan kardio, adalah gangguan yang jarang berlaku yang menyukarkan makanan dan cecair untuk masuk ke dalam perut anda. Akalasia berlaku apabila tiub makanan (esofagus) hilang keupayaan untuk menyalurkan makanan ke bawah, dan injap otot di antara esofagus dan perut tidak berehat sepenuhnya. Punca Akalasia tidak diketahui; walaubagaimanapun, terdapat kemerosotan otot esophageal dan yang lebih penting, saraf yang mengawal otot tersebut.

Komplikasi Akalasia termasuklah masalah paru-paru dan penurunan berat badan. Akalasia boleh meningkatkan risiko kanser esofagus, tetapi ini tidak mapan.

Apakah kebarangkalian Akalasia?

Akalasia adalah penyakit yang jarang berlaku yang boleh menjejaskan kedua-dua jantina iaitu lelaki dan juga perempuan. Ia boleh menjejaskan pesakit-pesakit pada sebarang usia, tetapi adalah lebih biasa di kalangan orang yang lebih tua. Ia boleh diuruskan dengan mengurangkan faktor-faktor risiko anda. Sila berbincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Akalasia?

Gejala utama Akalasia adalah kesukaran menelan atau sakit dada apabila menelan (disfagia). Anda juga boleh mengalami penurunan berat badan kerana kesukaran untuk makan akibat sakit. Gejala-gejala lain penyakit ini boleh termasuk sakit dada, batuk, berdehit, pedih hulu hati, sendawa dan muntah. Dalam sesetengah kes, anda juga mungkin memuntahkan keluar makanan anda.

Orang yang mempunyai Akalasia selalunya akan mempunyai masalah menelan atau merasa seperti makanan yang tersekat di kerongkong mereka. Ini juga dikenali sebagai disfagia. Gejala ini boleh menyebabkan batuk dan menimbulkan risiko aspirasi,  menyedut atau tercekik makanan. Gejala-gejala lain termasuk:

 • Sakit atau tidak selesa dalam dada atau
 • Berat badan
 • kesakitan sengit dan ketidakselesaan selepas makan
 • Kesukaran menelan kedua-dua makanan pepejal dan cecair
 • ketidakselesaan dada dari pengembangan esophageal dan / atau makanan dikekalkan
 • sakit dada yang biasanya tidak jelas
 • Heartburn; bagaimanapun, pedih hulu hati yang tiada ciri pedih ulu hati dan tidak dapat dibantu oleh rawatan untuk pedih ulu hati
 • Kehilangan berat badan kerana kurang pengambilan makanan
 • Anda juga mungkin mempunyai rasa ingin muntah. Walau bagaimanapun, ini boleh menjadi tanda-tanda keadaan gastrousus yang lain seperti refluks asid.

  Bila saya harus berjumpa doktor?

  Jika anda mempunyai sebarang tanda-tanda atau gejala-gejala yang disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor anda. Keadaan fizikal badan seseorang bertindak secara berbeza. Ia sentiasa terbaik untuk berbincang dengan doktor anda mengenai apa yang terbaik untuk keadaan anda.

  Punca

  Apakah Punca Akalasia?

  Walaupun punca sebenar tidak diketahui, Akalasia adalah hasil daripada kerosakan saraf esofagus. Ada cincin otot pada titik di mana esofagus dan perut bertemu, dipanggil otot sfinkter esophageal yang lebih rendah. Biasanya, otot ini berehat apabila anda menelan. Pada orang yang mempunyai Akalasia, ia tidak berehat. Di samping itu, aktiviti otot biasa esofagus (peristalsis) berkurangan.

  Keadaan ini boleh terhasil daripada keturunan, atau ia mungkin berhasil daripada keadaan autoimun, yang berlaku apabila sistem imun badan anda tersilap menyerang sel-sel sihat dalam badan anda. Kemerosotan saraf dalam esofagus anda sering menyumbang kepada penyakit ini.

  Syarat-syarat lain juga boleh menyebabkan gejala yang sama untuk Akalasia. Kanser esofagus adalah salah satu daripada syarat-syarat ini. Sebab yang lain adalah jangkitan parasit yang jarang berlaku dipanggil penyakit Chagas ‘. Penyakit ini biasanya berlaku di Amerika Selatan.

  Faktor-faktor Risiko

  Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Akalasia?

  Kerana punca kerosakan saraf tidak diketahui, faktor-faktor risiko tidak dapat dikenal pasti dengan jelas. Beberapa faktor yang boleh menyumbang ialah:

  • Orang yang pertengahan umur dan lebih tua;
  • Orang dengan gangguan autoimun.

  Jika anda mempunyai sebarang persoalan mengenai apa-apa faktor risiko, anda perlu berbincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

  Diagnosis dan Rawatan

  Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

  Bagaimana pesakit Akalasia didiagnosis?

  Doktor anda mungkin mengesyaki anda mempunyai Akalasia jika anda mempunyai masalah menelan kedua-dua pepejal dan cecair, terutamanya jika ia menjadi lebih teruk dari semasa ke semasa.

  Doktor anda boleh menggunakan manometry esophageal untuk mendiagnosis Akalasia. Ini melibatkan meletakkan tiub dalam esofagus anda semasa anda menelan. Tiub merekodkan aktiviti otot dan memastikan esofagus anda berfungsi dengan baik.

  Untuk diagnosis, doktor boleh menentukan dengan menggunakan X-ray barium swallow (sebelum X-ray, anda akan minum cecair yang dipanggil barium putih atau reflektif untuk menelan cecair dapat dilihat pada X optik). Barium x-ray akan menunjukkan bahagian esofagus dan esophageal yang lebih rendah di pihak anda. Prosedur ini, juga dikenali sebagai X-ray gastrousus.

  Doktor juga menggunakan kaedah pengukuran untuk menentukan tekanan dalam esofagus atau jikalau tanpa aktiviti dan meningkatkan tekanan ke atas sfinkter esophageal yang lebih rendah kepada anda.

  Kolonoskopi (menggunakan tiub kecil yang dipasang lampu, bersama-sama dengan kamera kecil di bahagian atas tiub) boleh memeriksa sfinkter samada boleh berfungsi ataupun tidak.

  Juga, untuk memeriksa tanda-tanda tumor, doktor mungkin meminta biopsi, sampel tisu yang diambil dan diperiksa di bawah mikroskop.

  Bagaimana pesakit Akalasia dirawat?

  Akalasia tidak mempunyai penawar, tetapi terdapat rawatan yang boleh memperbaiki keadaan dan mencegah komplikasi.

  Jika anda mengalami Akalasia, anda perlu mengurangkan tekanan pada sfinkter esophageal yang lebih rendah. Rawatan pertama yang sering diberi adalah ubat-ubatan oral. Nitrat atau saluran kalsium boleh membantu merehatkan sfinkter supaya makanan boleh melaluinya dengan lebih mudah. Doktor anda juga mungkin menggunakan Botox untuk merehatkan sfinkter.

  Untuk merawat Akalasia secara kekal, doktor anda sama ada boleh menggembangkan sfinkter atau mengubahnya. Pengembangan biasanya melibatkan memasukkan belon ke dalam esofagus anda dan menaikkannya. Ini membentangkan sfinkter dan membantu fungsi esofagus anda lebih baik. Walau bagaimanapun,  pengembangan sfinkter membuatkan sfinkter koyak. Jika ini berlaku, anda mungkin memerlukan pembedahan tambahan untuk membaikinya.

  Doktor mungkin mencadangkan suntikan Botox (Toksin botulinum) dalam sfinkter untuk memperluas esofagus.

  Esophagomyotomy adalah sejenis pembedahan yang boleh membantu anda jika anda mempunyai Akalasia. Doktor anda akan menggunakan hirisan yang besar atau kecil untuk mengakses sfinkter dan berhati-hati mengubah ia untuk membolehkan aliran yang lebih baik ke dalam perut. Sebahagian besar prosedur esophagomyotomy selalunya berjaya. Walau bagaimanapun, sesetengah pesakit mempunyai masalah selepas itu dengan penyakit refluks gastroesophageal (GERD). Jika anda mempunyai GERD, asid perut naik ke dalam esofagus anda. Ini boleh menyebabkan pedih ulu hati.

  Rawatan boleh menjadi sangat berjaya. Rawatan berkala kadang-kadang diperlukan. Pembedahan mungkin diperlukan jika prosedur pengembangan tidak berfungsi buat pertama kali. Biasanya, peluang untuk berjaya berkurangan dengan setiap pengembangan berturut-turut. Oleh itu, doktor anda mungkin akan mencari alternatif jika beberapa cubaan tidak berjaya.

  Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

  Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Akalasia?

  Gaya hidup berikut dan rawatan rumah mungkin membantu anda menguruskan Akalasia anda:

  • Makan dan mengunyah perlahan-lahan
  • Minuman makanan cecair
  • Minum lebih banyak air dengan makanan
  • Minum minuman berkarbonat (pengkarbonan seolah-olah membantu “menolak’ makanan melalui sfinkter esophageal)
  • pemeriksaan bagi pemantauan kesihatan serta kesihatan anda
  • Dengar bimbingan seorang doktor, jika tidak cukup ubat yang telah ditetapkan untuk anda
  • Hubungi doktor anda jika anda mempunyai disfagia untuk tempoh yang panjang, sakit apabila menelan atau mempunyai gejala ini selepas rawatan
  • Hubungi doktor anda jika anda muntah darah atau mempunyai gejala baru

  Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Iqbal Zainal · Disemak pada 07/06/2022

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan