backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan

Hepatitis B: 4 Peringkat Jangkitan

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 09/05/2022

  Hepatitis B: 4 Peringkat Jangkitan

  Virus hepatitis B (HBV) adalah jangkitan yang boleh menyebabkan kerosakan hati yang teruk, kadang-kadang mengakibatkan kematian. Hepatitis B adalah biasa dalam kalangan orang yang menyuntik ubat kerana ia mudah disebarkan melalui perkongsian jarum atau peralatan suntikan lain.

  HBV dan HIV boleh tersebar dengan cara yang sama, tetapi hepatitis B lebih berjangkit. Kedua-duanya melalui sentuhan dengan cecair badan yang mengandungi virus seperti darah, air mani dan cairan faraj, atau dari ibu kepada bayi semasa mengandung atau bersalin.

  Hepatitis B tidak disebarkan melalui hubungan sosial biasa seperti berkongsi pinggan mangkuk atau kutleri, atau menyentuh seseorang dengan hepatitis B. Manakala luka seseorang yang mempunyai HBV perlu dibersihkan dengan sabun dan air, kemudian dilapisi dengan pakaian atau pelekat kalis air.

  Peringkat jangkitan

  Peringkat 1: Toleransi imun

  Semasa peringkat ini, HBV dikeluarkan secara bebas dalam tubuh dan beban virus adalah tinggi, tetapi sistem imun tidak bertindak balas dengan kuat terhadap jangkitan. Pada orang dewasa, tahap ini biasanya jangka hayat pendek, tetapi ia boleh bertahan selama bertahun-tahun atau beberapa dekad. Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa beberapa kerosakan hati boleh berlaku walaupun pada tahap awal ini.

  Peringkat 2: Tindak balas imun aktif

  Pada peringkat ini, sistem imun menyerang sel-sel yang dijangkiti HBV di hati. Bagi sesetengah orang, fasa ini berlangsung selama beberapa minggu sehingga sistem imunisasi membersihkan virus. Tetapi jika sistem imun tidak dapat membersihkan HBV, orang mengalami jangkitan aktif kronik yang bertahan selama bertahun-tahun atau dekad.

  Apabila sistem imun menyerang sel-sel yang dijangkiti, ini menyebabkan keradangan hati, peningkatan enzim hati dan kerosakan hati yang semakin memburuk dari semasa ke semasa. Bagi kebanyakan orang, sistem imun dapat mengawal virus dan menghasilkan antibodi kepada salah satu protein HBV yang dipanggil ‘e’-antigen (atau HBeAg). Jumlah replikasi virus dikurangkan dan mereka bergerak ke peringkat seterusnya.

  Peringkat 3: Pembawa tidak aktif (inactive carriage)

  Pada peringkat ini, badan menghasilkan antibodi terhadap HBV. Ia suatu proses yang dikenali sebagai serokonversi. Semasa peringkat tidak aktif ini, sistem imun mengawal HBV supaya tidak lagi dihasilkan semula secara bebas. Sebaran HBV adalah rendah atau tidak dapat dikesan dan tahap enzim hati biasanya rendah.

  Kira-kira 10 hingga 25% orang yang mendapat hepatitis B sebagai orang dewasa akan menjadi ‘pembawa tidak aktif kronik’, yang bermaksud mereka masih boleh menyebarkan HBV kepada orang lain dan mungkin mengalami kerosakan hati jangka panjang walaupun ianya tidak mungkin. Mereka juga berisiko terkena kanser hati seperti dalam semua peringkat jangkitan. Sesetengah orang boleh melalui kitaran tindak balas imun yang aktif dan kawalan imun.

  Peringkat 4: e’-antigen-negative chronic active hepatitis

  Sesetengah orang bergerak dari peringkat 3 ke tahap 4 apabila virus hepatitis B melepaskan kawalan antibodi. Orang di peringkat ini kurang ‘e’-antigen tetapi mempunyai tahap replikasi virus yang sederhana dengan keradangan hati. Oleh kerana mereka telah melalui peringkat keradangan aktif yang terdahulu dan mungkin sudah mengalami kerosakan hati pada sebelumnya, mereka mempunyai risiko yang paling besar untuk mengalami komplikasi seperti sirosis dan kanser hati.

  Adalah seringkali sukar untuk mengklasifikasikan orang tepat ke dalam salah satu daripada empat peringkat di atas. Garis panduan terkini menunjukkan bahawa orang dengan hepatitis B boleh dikelaskan kepada mereka yang positif dan negartif HBeAg.  Dalam kedua-dua kumpulan ini, orang mempunyai keradangan aktif dan kerosakan hati atau tidak mengalami kerosakan hati. Ia bersama dengan jumlah DNA HBV dalam darah, digunakan untuk membuat keputusan rawatan.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, rawatan atau diagnosis.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 09/05/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan