home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Ujian Kulit Tuberkulin

Definisi|Perkara yang perlu diketahui|Proses|Penjelasan Keputusan

Definisi

Apakah itu Ujian Kulit Tuberkulin?

Ujian Kulit Tuberkulin (juga dikenali sebagai Ujian Tuberkulin Mantoux) dilakukan untuk mengetahui sama ada anda pernah terdedah kepada Tuberkulosis (TB). Ujian ini dilakukan dengan meletakkan sedikit protein TB (antigen) di lapisan atas kulit pada bahagian bawah lengan anda. Jika anda pernah terdedah kepada bakteria TB (Mycobacterium Tuberculosis), kulit anda akan bertindak balas terhadap antigen dengan menghasilkan benjolan merah yang padat di kawasan tersebut dalam masa 2 hari.

Antigen TB yang digunakan dalam ujian kulit tuberculin dipanggil derivatif protein tulen (PPD). Jumlah PPD yang diukur dalam suntikan diletakkan di bawah lapisan atas kulit pada lengan bawah anda. Ini adalah ujian yang baik untuk mengesan jangkitan TB. Ia sering digunakan apabila simptom, ujian saringan atau pengujian, seperti sinar-X dada, menunjukkan bahawa seseorang mungkin mempunyai TB.

Ujian Kulit Tuberkulin tidak dapat mengetahui berapa lama anda telah dijangkiti TB. Ia juga tidak dapat mengetahui sama ada jangkitannya adalah terpendam (tidak aktif) atau aktif dan boleh dijangkitkan kepada orang lain.

Mengapa Ujian Kulit Tuberkulin dilakukan?

Anda memerlukan ujian kulit PPD jika:

  • Anda telah berada di sekitar seseorang dengan TB.
  • Anda bekerja di bidang penjagaan kesihatan (semua pekerja penjagaan kesihatan perlu diperiksa secara rutin).
  • Anda mempunyai sistem imun yang lemah kerana ubat tertentu seperti steroid, atau penyakit seperti kanser, HIV, atau AIDS.

Perkara yang perlu diketahui

Apakah yang perlu saya ketahui sebelum menjalani Ujian Kulit Tuberkulin?

Keputusan Ujian Kulit Tuberkulin sahaja tidak dapat mengesahkan jangkitan TB aktif. Ujian lain, seperti sinar-X dada, sitologi kahak, dan kultur kahak, boleh dilakukan untuk mengesahkan jangkitan TB aktif apabila ujian kulit positif. Seseorang yang mempunyai ujian kulit positif atau sinar-X dada, tetapi tidak ada gejala-gejala TB, biasanya dianggap mempunyai jangkitan TB yang tidak dapat dijangkitkan kepada orang lain (TB pendam).

Di kalangan pekerja hospital atau orang lain yang mempunyai ujian kulit secara berkala, ujian kedua yang dilakukan dalam beberapa minggu selepas ujian negatif mungkin menunjukkan positif, walaupun orang itu tidak dijangkiti antara kedua-dua ujian. Keputusan ini (dipanggil kesan penggalak) mungkin menunjukkan jangkitan TB yang berlaku lama dahulu atau vaksin BCG terdahulu.

Sesetengah orang tidak bertindak balas terhadap Ujian Kulit Tuberkulin walaupun mereka mempunyai tuberkulosis.

Proses

Apakah persediaan yang perlu saya lakukan sebelum menjalani Ujian Kulit Tuberkulin?

Tiada persediaan khas untuk ujian ini. Anda patut:

  • Beritahu doktor anda jika anda pernah mempunyai ujian kulit PPD positif. Jika ya, anda tidak sepatutnya mengulang ujian PPD, kecuali dalam keadaan luar biasa.
  • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai keadaan perubatan atau jika anda mengambil ubat tertentu, seperti steroid, yang boleh menjejaskan sistem imun anda. Keadaan ini boleh menghasilkan keputusan ujian yang tidak tepat.
  • Beritahu doktor anda jika anda telah menerima vaksin BCG dan jika ya, bila anda menerimanya

Apa yang berlaku semasa Ujian Kulit Tuberkulin?

Untuk Ujian Kulit Tuberkulin, anda duduk dan menunjukkan bahagian bawah lengan anda. Kulit di mana ujian dilakukan dibersihkan dan dibiarkan kering. Suntikan kecil antigen TB (derivatif protein tulen atau PPD) diletakkan di bawah lapisan atas kulit. Bendalir itu menghasilkan benjolan kecil (bintat) di bawah kulit. Bulatan boleh dilukis di sekitar kawasan ujian dengan pen.

Jangan tutup kawasan tersebut dengan pembalut.

Apakah yang berlaku selepas Ujian Kulit Tuberkulin?

Anda mesti berjumpa doktor anda setelah dua hingga tiga hari untuk pemeriksaan hasil ujian itu.

Penjelasan Keputusan

Apakah maksud keputusan ujian saya?

Warna kemerahan sahaja di tapak ujian kulit biasanya bermakna anda belum dijangkiti bakteria TB. Satu benjolan merah yang padat mungkin bermakna anda telah dijangkiti bakteria TB pada suatu masa. Saiz benjolan padat (bukan saiz kawasan yang kemerahan) diukur dua hingga tiga hari selepas ujian untuk menentukan keputusannya. Doktor anda akan mempertimbangkan kemungkinan anda menghidapi TB ketika meneliti kawasan ujian kulit.

Keputusan ujian bergantung kepada risiko TB. Jika anda berada dalam kumpulan berisiko tinggi, benjolan yang lebih kecil dianggap sebagai tanda jangkitan. Orang yang berisiko rendah mempunyai TB perlu mempunyai benjolan yang lebih besar untuk didiagnosis dengan jangkitan TB.

Tiga tahap risiko telah ditakrifkan:

  • Kumpulan berisiko tinggi termasuk orang yang mempunyai HIV, mereka yang berhubungan dengan orang yang mempunyai jangkitan TB aktif baru-baru ini, dan mereka yang mempunyai simptom atau sinar-X dada yang menunjukkan TB. Orang yang berisiko tinggi untuk Tuberkulosis termasuk mereka yang mengambil ubat yang mengandungi kortikosteroid untuk masa yang lama atau orang yang mengambil faktor nekrosis tumor-antagonis alfa (digunakan untuk merawat penyakit artritis reumatoid dan penyakit Crohn).
  • Kumpulan berisiko sederhana termasuk orang yang baru-baru ini berpindah dari atau mengembara di negara dengan kadar TB yang tinggi; mereka yang menggunakan dadah haram melalui suntikan (pengguna ubat intravena); orang yang tinggal di rumah penjagaan; pekerja di hospital, rumah kejururawatan, sekolah, dan penjara; kanak-kanak berumur kurang dari empat (4) tahun; kanak-kanak (umur 4 hingga 18 tahun) yang terdedah kepada orang dewasa berisiko tinggi; dan orang yang tiada tempat tinggal. Lain-lain risiko sederhana untuk mengalami Tuberkulosis termasuk orang yang 10% atau lebih di bawah berat badan mereka yang ideal dan orang yang mengalami kegagalan buah pinggang, diabetes, leukemia, kanser, atau mereka yang bahagian perut mereka telah dikeluarkan (gastrektomi).
  • Kumpulan berisiko rendah termasuk orang yang tidak mempunyai pendedahan yang mungkin terhadap TB yang disenaraikan dalam kumpulan risiko yang lain.

Tindakbalas positif biasanya akan kekal kelihatan selama 1 minggu

Ujian Kulit Tuberkulin Mantoux

Normal (hasil negatif): Tiada sebarang bentuk benjolan padat di kawasan ujian, atau bentuk benjolan yang lebih kecil daripada 5 mm (0.2 inci).

Abnormal (hasil positif): Satu benjolan padat yang berukuran 5 mm (0.2 inci) Menunjukkan jangkitan TB pada orang yang berada dalam kumpulan berisiko tinggi.

Benjolan padat yang berukuran 10 mm (0.4 inci) Menunjukkan jangkitan TB pada orang yang berada dalam kumpulan risiko sederhana.

Benjolan padat yang berukuran 15 mm (0.6 inci) menunjukkan jangkitan TB pada orang yang berada dalam kumpulan berisiko rendah.

Ujian Kulit Tuberkulin positif tidak bermakna anda mempunyai jangkitan (aktif) yang berjangkit. Ujian tidak dapat mengetahui jika jangkitan itu aktif atau tidak aktif (TB pendam). Ia juga tidak dapat mengenalpasti perbezaan antara jangkitan TB dan vaksinasi TB (vaksin BCG). Lebih banyak ujian – sepeti sinar-X dada, kultur kahak, atau kedua-duanya-biasanya dilakukan untuk melihat jika anda mempunyai jangkitan TB aktif.

Bergantung kepada makmal dan hospital, julat normal untuk Ujian Kulit Tuberkulin mungkin berbeza-beza. Sila berbincang dengan doktor anda sekiranya mempunyai apa-apa soalan tentang keputusan ujian anda.

Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan mengenai Ujian Kulit Tuberkulin, sila rujuk kepada doktor anda untuk memahami arahan dengan lebih baik.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Ferri, Fred. Ferri’s Netter Patient Advisor. Philadelphia, PA: Saunders / Elsevier, 2012. Print edition. Page 775.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farizah Mohd Ikbal Disemak pada 13/09/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x