5 Aktiviti Penghidap Asma Harus Elakkan

  5 Aktiviti Penghidap Asma Harus Elakkan

  Asma adalah keradangan paru-paru kronik yang membuat saluran pernafasan bengkak dan sempit. Penghidap asma biasanya perlu berurusan dengan pelbagai masalah dalam kehidupan harian mereka daripada keluar dengan rakan-rakan untuk berkelah hinggalah kepada penyertaan dalam permainan fizikal. Di sini terdapat 5 aktiviti yang perlu dijauhkan pesakit asma.

  Bersenam

  Dalam kebanyakan aktiviti harian kita, kita menggunakan hidung untuk bernafas. Sewaktu udara melalui saluran hidung, ia akan dipanaskan dan dilembapkan. Walau bagaimanapun, bagi senaman yang memerlukan pernafasan melalui mulut seperti bola sepak, udara sejuk dan kering yang akan disedut. Saluran pernafasan pesakit asma adalah sangat sensitif kepada kelembapan dan suhu, perubahan secara tiba-tiba akan menyebabkan pengecutan saluran udara dan mencetuskan simptom asma. Namun begitu, tidak semua sukan tidak baik untuk penghidap asma, mereka hanya perlu menjauhkan diri daripada latihan yang berpanjangan dan permainan di tempat-tempat sejuk.

  Merokok

  Merokok, secara umum, bukanlah hobi yang baik untuk sesiapa pun, dan untuk penghidap asma, merokok adalah sangat toksik. Asap rokok mengandungi pelbagai bahan-bahan kimia dan gas berbahaya. Asap ini benar-benar boleh merengsa paru-paru. Penyelidik juga mencari hubungan antara merokok semasa mengandung dan asma bayi.

  Membela haiwan peliharaan

  Haiwan sememangnya comel dan memeluk mereka sangat menenangkan. Walaupun kelihatan comel dan tidak berbahaya, haiwan peliharaan dengan kulit, bulu, air liur dan sisa mereka berada dalam senarai pencetus asma. Cuba untuk menjauhkan diri daripada hubungan secara langsung dengan haiwan untuk mengurangkan risiko anda.

  Taman dalam rumah

  Kita semua tahu bahawa pokok menghasilkan oksigen dan menyegarkan udara, jadi memiliki tumbuh-tumbuhan di dalam rumah seperti pilihan yang munasabah. Tidak sebenarnya. Sesetengah pesakit asma alah kepada debunga dari bunga. Apabila debunga disedut ia boleh menyebabkan serangan asma yang serius. Tambahan pula, kebanyakan orang tidak mempunyai masa untuk benar-benar menjaga tumbuh-tumbuhan mereka, mereka mungkin terlebih menyiram air, membiarkan tumbuhan jauh dari cahaya matahari langsung atau jarang membuang daun mati. Ini akan menyebabkan pembentukan kulat, yang semestinya tidak baik untuk kesihatan orang lain.

  Beremosi

  Menangis, menjerit, marah, takut atau kebimbangan boleh mencetuskan serangan asma kerana emosi yang melampau ini membuat jantung anda berdegup lebih cepat, nafas anda lebih pendek dan saluran pernafasan anda mengecut. Bukan sahaja menangis dan menjerit, ketawa terlalu keras boleh menyebabkan tindak balas yang sama.

  Kesimpulannya, asma hanyalah keadaan kesihatan di mana anda lebih sensitif kepada faktor persekitaran berbanding orang lain. Anda hanya perlu menjadi lebih sedar tentang badan anda, memastikan semua simptom dijaga, ambil ubat yang ditetapkan dan berfikiran positif. Asma tidak akan menghalang anda daripada pergi ke luar, berseronok dengan rakan-rakan anda atau menjalani hidup dengan sebaiknya.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 19/06/2018

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan