What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Melihat Sesuatu yang Mengingatkan Anda Kepada Kopi Boleh Merangsang Otak

Melihat Sesuatu yang Mengingatkan Anda Kepada Kopi Boleh Merangsang Otak

Apakah yang anda rancang untuk minum pada pagi ini sebelum memulakan tugas harian anda? Peminat kopi mungkin biasa dengan pilihan seperti latte, espresso, americano, macchiato, mochaccino atau mungkin juga cappuccino. Memikirkannya sahaja sudah cukup untuk membuka selera anda di pagi hari. Tetapi, adakah anda mengetahui bahawa dengan hanya melihat sesuatu yang membuatkan anda teringatkan kopi anda, boleh merangsang fungsi otak anda?

Ya, dengan hanya melihat sesuatu yang membuatkan kita teringatkan tentang kopi boleh menyebabkan otak kita menjadi lebih berjaga-jaga dan memberikan perhatian yang penuh. Berdasarkan kajian yang bertajuk ‘Coffee Cues Elevate Arousal and Reduce Level of Construal’ yang diterbitkan dalam jurnal Consciousness and Cognition itu mengkaji kebaikan kopi dari sudut psikologi; bagaimana dengan hanya melihat kepada sebarang peringatan boleh mempengaruhi cara kita berfikir. Kajian yang dilaksanakan oleh University of Toronto, Kanada ini bertujuan ingin melihat kesan yang disebut ‘priming’, di mana pendedahan kepada isyarat halus dapat mempengaruhi pemikiran dan tingkah laku kita.

Salah seorang penyelidik, Sam Maglio, profesor madya di jabatan pengurusan di University of Toronto dan Rotman School of Management berkata, para penyelidik ingin melihat sekiranya terdapat sebarang perkaitan diantara kopi dan rangsangan sehingga jika kita hanya mendedahkan individu kepada isyarat atau petunjuk yang berkaitan dengan kopi, rangsangan fisiologi mereka akan meningkat. Rangsangan dalam psikologi merujuk kepada bagaimana kawasan tertentu otak dapat diaktifkan untuk berada dalam keadaan berjaga-jaga, terjaga dan penuh perhatian. Ia boleh dicetuskan oleh beberapa perkara, termasuk emosi kita, neurotransmitter di dalam otak, atau minuman berkafein yang kita minum.

Berdasarkan empat kajian berasingan dengan menggunakan campuran peserta daripada budaya barat dan timur, mereka membandingkan petunjuk yang berkaitan dengan kopi dan teh. Mereka mendapati bahawa peserta yang terdedah kepada petunjuk yang berkaitan dengan kopi menggunakan masa dengan lebih pendek dan berfikir dengan menggunakan istilah yang lebih konkrit dan tepat. Menurut Sam Maglio lagi, individu yang mengalami rangsangan fisiologi hasil daripada ‘priming’ dan bukannya dengan meminum kopi, melihat dunia dengan istilah yang lebih spesifik dan terperinci dan hasil kajian ini mempunyai banyak implikasi berkenaan bagaimana seseorang individu memproses maklumat dan membuat tanggapan serta keputusan.

Walau bagaimanapun, kesan kajian itu tidak begitu kuat dalam kalangan peserta yang membesar dalam budaya timur. Penyelidik membuat andaian bahawa hubungan antara kopi dan rangsangan tidak begitu kuat dalam budaya yang kurang meminum kopi berbanding teh. Penyelidik turut menyatakan kajian ini akan menjadi asas kepada kajian lain yang lebih besar seperti perkaitan yang dimiliki oleh individu terhadap jenis makanan dan minuman yang lain yang mungkin mempunyai kesan berbeza keatas rangsangan individu.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
  1. Eugene Y. Chan, Sam J. Maglio. Coffee cues elevate arousal and reduce level of construal. Consciousness and Cognition, 2019; 70: 57 DOI: 10.1016/j.concog.2019.02.007
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2019/03/190327164713.htm
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz Disemak pada 09/07/2020
Fakta Disemak oleh Dr. Shelby