home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Makan Mengikut Emosi: Bagaimana Menghentikannya

Makan Mengikut Emosi: Bagaimana Menghentikannya

Makan mengikut emosi berlaku apabila seseorang individu itu memilih makanan untuk melegakan tekanan, menghiburkan diri atau sebagai penghargaan kepada diri dan bukannya kerana rasa lapar secara fizikal.

Makan mungkin akan membuatkan anda berasa baik untuk seketika, tetapi rasa lapar yang disebabkan emosi tidak dapat dihilangkan dengan makanan. Anda akan sering berasa lebih teruk dari sebelumnya berikutan pengambilan kalori yang anda makan.

Ini membuatkan anda berputus asa untuk cuba menangani emosi anda. Akhirnya ia akan mengakibatkan anda mengalami kesukaran untuk mengawal berat badan, mudah berasa tidak berdaya dan tidak mempunyai harapan sama ada untuk makan atau emosi.

Berita baiknya, tabiat ini boleh diatasi. Matlamat utama adalah untuk menyelaraskan semula otak anda untuk mengenal pasti tingkah laku tanpa melibatkan makanan adalah sesuatu yang baik dan selesa. Anda boleh ikuti 3 langkah mudah di bawah:

  1. Tingkatkan kesedaran diri

Kebiasaannya, makan disebabkan emosi adalah satu tingkah laku tidak terkawal yang berlaku secara automatik atau di bawah kesedaran anda. Sebelum mengubah tingkah laku ini, ingatlah untuk membuat catatan dan catatkan di mana anda makan dan bila waktu biasa anda mengalami tekanan untuk makan.

  1. Gantikan

Jika anda ingin memberhentikan tabiat makan kerana tekanan ini, anda perlu mencari sesuatu untuk menggantikannya. Berikut beberapa contoh aktiviti sihat, tidak berkaitan dengan pengambilan kalori yang dapat membantu melegakan tekanan harian anda.

  • Minum teh hitam. Kajian menunjukkan individu yang minum teh hitam mengalami penurunan 47% tahap korisol, hormon tekanan yang membuatkan anda mempunyai keinginan untuk makan.
  • Amalkan yoga, meditasi, mendengar muzik, rawatan spa, atau urutan yang boleh membantu menghindari masalah dan melegakan fikiran.
  • Cuba senaman pernafasan. Tutup mata anda, bernafas dan hembuskan nafas secara perlahan-lahan. Buat kiraan setiap kali anda bernafas dan menghembuskan nafas. Teruskan sehingga anda melakukannya sebanyak 10 kali.
  1. Berlatih dan amalkan

Terdapat banyak cara untuk menenangkan diri tanpa kalori. Cuba untuk mengamalkan teknik-teknik ini apabila anda tidak kelaparan makan, untuk membiasakan diri anda apabila anda memerlukannya. Ia pasti dapat membantu memberhentikan tabiat makan mengikut emosi anda.

Mengikuti langkah-langkah ini pastinya satu cabaran besar yang memerlukan kekuatan untuk mengamalkannya. Walau bagaimanapun, jika anda mengikutinya dengan baik, anda bukan hanya berhenti makan mengikut emosi, tetapi anda juga belajar untuk menjalani kehidupan yang sihat.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Emotional Eating vs. Mindful Eating. http://www.helpguide.org/articles/diet-weight-loss/emotional-eating.htm. Accessed December 30th, 2016.

How to Stop Emotional Eating. http://health.usnews.com/wellness/slideshows/how-to-stop-emotional-eating?page=1. Accessed December 30th, 2016.

 

Gambar penulis
Ditulis oleh Asyikin Md Isa pada 17/01/2019
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x