Tak Perlu Gel Karbohidrat, Kentang Pun Cukup – Kajian

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Gel karbohidrat komersial dikatakan dapat membantu mengekalkan paras gula dalam darah sekali gus meningkatkan prestasi atlet terlatih dalam sukan ketahanan. Namun, kajian terbaru di Amerika Syarikat mendapati pengambilan puri kentang juga mampu untuk menghasilkan kesan yang sama.

Mempelbagaikan pilihan makanan tambahan sukan

Kajian-kajian sebelum ini membuktikan bahawa pengambilan gel karbohidrat pekat yang dirumus secara khas, dapat membekalkan atlet dengan tenaga yang diperlukan ketika bersukan. Gel ini membolehkan atlet sukan ketahanan seperti larian jarak jauh dan berbasikal untuk mengekalkan prestasi mereka di sepanjang perlumbaan. Tidak dinafikan, gel-gel yang dikeluarkan oleh pelbagai syarikat nutrisi sukan ini mempunyai manfaatnya. 

Namun, para pengkaji daripada University of Illinois at Urbana-Champaign memilih untuk membuat kajian lanjutan bagi mempelbagaikan lagi alternatif yang ada. Kekayaan pilihan makanan tambahan sukan membolehkan atlet mendapatkan keserasian dengan produk yang berbeza di samping memberi peluang untuk mereka mendapatkan alternatif yang lebih murah.

Oleh itu, pasukan pengkaji telah memilih untuk membandingkan keberkesanan makanan yang lebih asas berbanding gel kompleks – kentang.

Ada apa dengan puri kentang?

Kajian yang diterbitkan dalam the Journal of Applied Physiology ini merekrut 12 peserta yang sihat dan komited dalam sukan berbasikal. Atlet – atlet yang dikaji semuanya mempunyai purata kayuhan mingguan sejauh 267 kilometer. Kesemua atlet-atlet ini juga telahpun berlatih untuk bertahun lamanya dalam sukan mereka.

12 peserta tersebut kemudianya dibahagikan kepada tiga kumpulan – kumpulan pertama hanya menerima air minuman, kumpulan kedua menerima gel karbohidrat komersial dan kumpulan ketiga menerima jumlah karbohidrat yang sama dalam bentuk puri kentang. 24 jam sebelum cabaran kayuhan 120 minit berserta ujian masa, diet harian mereka telahpun dimalarkan. Ujian ini dibentuk untuk meniru keadaan perlumbaan sebenar. Sepanjang ujian, paras gula dalam darah peserta, suhu badan, keamatan senaman dan simptom gastrousus direkodkan. Paras asid laktik juga turut diukur untuk sebagai penanda kepada senaman berkeamatan tinggi.

Keputusan kuasa kentang

Di akhir kajian, pengkaji tidak menemui apa-apa perbezaan dari segi prestasi pengayuh di antara kumpulan penerima gel dan juga kumpulan yang menerima puri kentang (pada kadar yang sama 60 gram sejam). Kedua-dua kumpulan menunjukkan peningkatan prestasi yang banyak berbanding kumpulan yang hanya diberikan air. Kedua-dua kumpulan mempunyai peningkatan jumlah gula dalam darah yang sama, kadar degupan jantung yang sama meningkat dan juga lebih laju ketika ujian masa, berbanding kumpulan yang menerima air sahaja.

Satu perbezaan penting walau bagaimanapun adalah penerima kentang mengalami simptom perut kembut dan kerap membuang angin berbanding penerima gel. Ini mungkin disebabkan oleh isipadu kentang lebih banyak diperlukan untuk menyamai jumlah karbohidrat dalam gel pekat. Sungguhpun begitu, gejala gastrousus ini dilaporkan boleh diterima baik oleh atlet.

Kelebihan memilih puri kentang

Berbanding gel khas yang dirumus dalam makmal, kentang dapat dibeli dengan lebih mudah, pada harga yang jauh lebih murah. Selain itu, ia juga kaya dengan nutrien lain, menjadikannya sumber karbohidrat yang sihat dan menyeluruh. Kajian ini mengukuhkan lagi peranan makanan penuh sebagai sumber karbohidrat alternatif dalam membantu atlet kekal bertenaga ketika beraksi. Dalam mencari variasi makanan tambahan sukan, atlet tidak semestinya perlu mengeluarkan belanja yang besar. Mereka boleh memilih alternatif yang lebih mudah dan murah untuk mengekalkan prestasi. Kajian susulan dengan saiz sampel yang lebih besar dapat menguatkan lagi dapatan kajian ini dan membolehkan atlet lebih yakin apabila mereka memilih kentang. 

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Nak Makanan Sedap Tapi Perlu Kawal Gula, Lemak? Pesakit Diabetes Boleh Guna 13 Bahan Ini

  Pemakanan seimbang penting buat pesakit diabetes. Tapi itu tidak bermakna setiap makanan harus hambar rasanya. Ini ada bahan masakan yang boleh digunakan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Pemakanan Sihat, Tips Pemakanan Sihat Lain 22/10/2020 . 3 minit bacaan

  Ingin Cepat Kurus Dengan Cara Yang Sihat? Gantikan Nasi Dengan Konjac Bermula Hari Ini!

  Tahukah anda, mi konjac atau nasi konjac amat sesuai bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan disebabkan kandungan kalorinya yang amat rendah.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diet & Turun Berat Badan, Pemakanan Sihat 22/10/2020 . 3 minit bacaan

  Makin Tua, Makin Cepat Penat? Anda Mungkin Kehilangan Jisim Otot! Nak Atasi, Ambil Makanan Ini

  Sekiranya anda berusia lebih 50 tahun dan tidak sekuat dulu, itu tidak menghairankan. Ini mungkin petanda anda alami atrofi otot, kemerosotan otot badan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Minda Di Usia Emas, Sihat Pada Usia Emas 30/09/2020 . 3 minit bacaan

  Nikmati Pencuci Mulut Tanpa Risau, Penghidap Kencing Manis Jenis 2, Ini Untuk Anda!

  Menikmati pencuci mulut menjadi sukar sekiranya anda menghidapi diabetes kerana jika tidak kena gaya ia akan dapat membuatkan kondisi anda bertambah teruk!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diabetes Jenis 2, Kencing Manis 02/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  diet karbo

  Kena Tukar Cara Pemakanan Jika Alami Radang Usus! Diet Karbo Boleh Membantu?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 10/02/2021 . 3 minit bacaan
  sumber karbohidrat untuk diet

  Tak Perlu Lagi Tahan Nafsu Makan, 5 Jenis Makanan Tinggi Karbohidrat Ini Bagus Untuk KURUS!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/01/2021 . 3 minit bacaan
  sumber karbohidrat punca berat badan

  Elak Makan Makanan Ada Karbohidrat Sebab Takut Gemuk, Efektif Ke Cara Ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan
  manfaat pisang

  Pisang Bagus Untuk Kesihatan Jantung & Pencernaan, Malah Kaya Dengan Pelbagai Nutrisi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 11/01/2021 . 3 minit bacaan