What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Risiko Mati Awal Apabila Kolesterol ‘Baik’ Terlalu Tinggi.

  Risiko Mati Awal Apabila Kolesterol ‘Baik’ Terlalu Tinggi.

  Kolesterol, termasuk kolesterol ‘baik’ dan kolesterol ‘jahat’, ia adalah bahan lemak yang ditemui di semua bahagian badan yang boleh mengecilkan dan menyekat saluran jantung, menyebabkan penyakit kardiovaskular. Bertahun-tahun, kolesterol ‘baik’ telah dikenali untuk membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, dan kolesterol ‘jahat’ dikenali untuk meningkatkan risiko penyakit jantung. Tetapi, kajian baru telah menunjukkan bahawa, terlalu banyak kolesterol ‘baik’ adalah tidak lagi baik.

  Apa itu kolesterol ‘baik’?

  Kolesterol ‘baik’, juga dikenali sebagai kepadatan tinggi lipoprotein kolesterol (HDL). Ia membuang kolesterol ‘jahat’, menyerap kolesterol yang berlebihan dan membawa kembali ke hati, yang mengeluarkannya daripada badan.

  Paras kolesterol HDL lebih besar daripada 40-60 mg / dL adalah bagus. NHS mengesyorkan bahawa tahap kolesterol HDL perlu lebih daripada 1mmol / L tetapi tidak boleh lebih daripada 1.5mmol / L.

  Tahap kolesterol ‘baik’ adalah tidak baik

  Kolesterol HDL boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung kerana ia membantu mengeluarkan kolesterol tambahan daripada badan. Tahap kolesterol HDL yang rendah boleh meningkatkan risiko penyakit jantung. Namun, tahap HDL tidak mempunyai manfaat dan mungkin menyebabkan anda untuk mati awal.

  Satu kajian dari University of Pittsburg terhadap 225 wanita sihat berusia 40-an mereka membuat kesimpulan bahawa, peningkatan tahap kolesterol HDL boleh menyebabkan plak yang lebih besar, yang meningkatkan risiko mendapat strok atau serangan jantung pada wanita berkenaan.

  Satu penyelidikan yang lebih besar mengkaji hubungan antara tahap fungsi buah pinggang dan kolesterol HDL kepada lebih daripada 1.7 juta lelaki dari Oktober 2003 hingga September 2013 telah menunjukkan bahawa, tahap kolesterol HDL yang tinggi, serta tahap kolesterol HDL rendah, yang berkaitan dengan peningkatan risiko kematian awal di kalangan peserta. Mereka berada pada semua peringkat fungsi buah pinggang.

  Kolesterol HDL dikenali sebagai kolesterol ‘baik’, ia mempunyai manfaat dalam mengurangkan risiko penyakit jantung. Tetapi jika tahap kolesterol HDL anda lebih tinggi daripada biasa, anda perlu berbincang dengan penasihat penjagaan kesihatan anda untuk mengelakkan faktor-faktor risiko seperti merokok. Terlalu banyak HDL boleh membuat anda mati awal. Pada masa ini, ia masih baik jika paras kolesterol HDL anda adalah paras kolesterol tinggi dan LDL adalah rendah, tetapi secara sederhana.

  health-tool-icon

  Kalkulator BMR

  Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

  Lelaki

  Wanita

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  HDL, the “good” cholesterol, can be bad for your heart, Cleveland Clinic research shows. http://www.cleveland.com/healthfit/index.ssf/2014/01/good_cholesterol_can_be_bad_fo.html. Accessed November 2, 2016.

  Benjamin Bowe, Yan Xie, Hong Xian, Sumitra Balasubramanian, Mohamed A. Zayed, Ziyad Al-Aly. High Density Lipoprotein Cholesterol and the Risk of All-Cause Mortality among U.S. Veterans. The Clinical Journal of the American Society of Nephrology. 2016 (11); 10:1784-1793.

  Good vs. Bad Cholesterol. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/Cholesterol/AboutCholesterol/Good-vs-Bad-Cholesterol_UCM_305561_Article.jsp#.WB8o9vp97IU. Accessed November 2, 2016.

  El Khoudary SR, Wang L, Brooks M, Thurston RC, Matthew A. Abstract S-18. Increases in High-Density Lipoprotein-Cholesterol Levels are Associated with Greater Intima-Media Thickness Progression over the Menopausal Transition. Presented at: North American Menopause Society (NAMS) 2015 Annual Meeting; Sept. 30-Oct. 3, 2015; Las Vegas, Nevada.

  LDL and HDL: “Bad” and “Good” Cholesterol. http://www.cdc.gov/cholesterol/ldl_hdl.htm. Accessed November 2, 2016.

  High HDL Cholesterol (Hyperalphalipoproteinemia). http://emedicine.medscape.com/article/121187-overview. Accessed November 2, 2016.

  When HDL cholesterol doesn’t protect against heart disease. https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/when-hdl-cholesterol-doesnt-protect-against-heart-disease. Accessed November 2, 2016.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 10/06/2022
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim