home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Mengapa Vitamin Memualkan?

Mengapa Vitamin Memualkan?

Kebanyakan individu berpendapat pengambilan suplemen adalah cara terbaik untuk memastikan tubuh mereka tidak kekurangan vitamin. Walau bagaimanapun, terdapat rekod yang mendakwa mereka berasa sakit, mual dan sesetengahnya muntah selepas pengambilan suplemen berkenaan. Ia berlaku lebih kerap dalam kalangan generasi millenia sejak mengamalkan gaya hidup ‘grab-and-go’. Dalam artikel ini dibincangakan punca disebalik fenomena ini.

Iron

Iron meresap ke dalam suplemen multivitamin sebagai satu bentuk mineral. Iron ini kebiasaannya menjadi penyebab kekejangan perut, mual atau cirit-birit. Rujuk dengan doktor anda jika ada apa-apa simptom yang tidak diingini dan beralih kepada suplemen tanpa Iron jika boleh didapati.

Dos Berlebihan

Kandungan berlebihan pada vitamin A, D, dan E boleh menyebabkan anda berasa mual dan mengalami cirit-birit. Simptom ini menunjukkan tubuh anda mabuk. Pengambilan harian yang disyorkan untuk apa-apa jenis vitamin perlu diambil kira sebelum dibeli dan digunakan kerana anda boleh menemuinya dalam buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang dan bijian. Dan jika anda makan makanan seimbang, kemungkinan besar anda tidak perlu mengambil pil.

Kehamilan

Sekiranya anda ada roti di dalam oven, tanda-tanda kehamilan akan membuatkan anda berasa mual. Kebanyakan wanita hamil ditetapkan dengan vitamin pre-natal untuk menjaga ibu dan bayi dengan sihat dan kuat, sesetengah mereka mempunyai Iron. Dalam kes ini, para ibu perlu mengambil separuh daripada tablet pada waktu pagi dan separuh lagi pada waktu petang untuk mengurangkan simptom ini. Selain itu, nasihat pakar berkenaan pengambilan suplemen dengan makanan juga boleh mengelakkan mual.

Vitamin tambahan, perlu atau tidak

Kebanyakan kajian menunjukkan bahawa jika anda mendapat pelbagai produk segar, semua vitamin anda sudah ada dalam makanan tersebut. Anda tidak perlu membazirkan wang terhadap mana-mana pil mahal lain.

Jika doktor peribadi anda memberikan suplemen, tanya dan runding mengenai kemungkinan kesan sampingan. Selain itu, hubungi mereka jika simptom semakin kuat, lebih teruk dan tidak tertahan.

Suplemen adalah senarai kontroversi beberapa pakar yang menyatakan, hanya individu yang melepasi usia 60, wanita hamil dan individu yang menjalani diet vegan (makan sayur dan buah-buahan sahaja) perlu menggunakan pil. Lebih-lebih lagi, berdasarkan kepekaan tubuh kita, sesetengah orang tidak mengalami apa-apa manakala sesetengahnya akan sentiasa merasa tidak selesa selepas minum kapsul vitamin tambahan.

Oleh itu, makanan berwarna-warni, makanan lengkap, makanan seimbang adalah sumber vitamin terbaik yang boleh anda berikan kepada tubuh. Kurangkan makanan halus dan diproses, pemanis tiruan, makanan bergoreng. Gantikan dengan bijirin penuh, kekacang, bijirin, susu rendah lemak, sayuran berdaun hijau. Dengan kata lain, simpan wang anda pada pil dan belanjakannya dengan bijak untuk makanan.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Why Do Vitamins Make You Sick? http://www.livestrong.com/article/223327-why-do-you-feel-nauseous-after-taking-vitamins/ acessed March 18, 2017

Why Might You Feel Nauseous After Taking Vitamins? http://www.livestrong.com/article/223327-why-do-you-feel-nauseous-after-taking-vitamins/ acessed March 18, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 13/09/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x