home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Manfaat Debunga Bawaan Lebah

Manfaat Debunga Bawaan Lebah

Apabila lebah mengambil nektar, sebahagian debunga dari bunga terbabit melekat pada kakinya. Debunga ini dalam bentuk serbuk kecil berwarna emas yang rasanya manis. Debunga lebah digunakan sebagai suplemen bagi sindrom prahaid (PMS) dan prostat membesar serta dalam banyak produk penjagaan kulit. Berikut adalah sebab kenapa anda perlu menambahkan debunga lebih segar di dalam diet harian anda!

Kaya dengan protein, vitamin dan antioksida

Adakah anda tahu bahawa lebah memberi anaknya makan debunga lebah? 40% dari debunga lebah ialah protein. Ia juga mengandungi semua nutrisi yang diperlukan oleh manusia. Protein di dalam debunga lebah lebih mudah dihadam kerana ia di dalam bentuk asid amino yang sedia digunakan sejurus selepas ditelan.

Debunga lebah juga mengandungi kadar vitamin yang paling tinggi di dalam makanan semula jadi, menurut kajian dari Institute of Apiculture, Taranov, Russia: “Walaupun jika debunga lebah tidak mempunyai kandungan penting yang lain,… Debunga sangat kaya dengan rutin dan mungkin mengandungi kadar yang paling tinggi berbanding mana-mana sumber lain.”

Fungsi antibiotik

Seperti yang telah disebutkan, debunga lebah telah digunakan dalam perubatan purba dalam banyak budaya di seluruh dunia sebagai antibiotik.

Malah, pengkaji telah menemui enzim di dalam debunga lebah yang boleh membunuh beberapa bakteria termasuk Listeria, Staph, Salmonella dan E. coli.

Kesihatan jantung dan darah

Pengambilan debunga lebah dilihat boleh meningkatkan kesihatan jantung dan darah dengan meningkatkan penghasilan sel darah merah dan putih. Debunga lebah menstabilkan kadar kolesterol dan trigliserida di dalam darah. Rutin di dalam debunga lebah menguatkan saluran darah, meningkatkan peredaran darah dan mencegah serangan jantung dan strok.

Menguatkan imun

Kajian menunjukkan bahawa apabila diberikan debunga lebah, subjek kajian menunjukkan peningkatan pada limfosit darah, gamma golbulin dan protein. Antara ketiga-tiga ini, yang dilihat paling banyak bertambah ialah limfosit dan gamma globulin, juga digelar immunoglobulin, adalah antibodi yang bertanggungjawab melawan jangkitan, bakteria, virus, sel termutasi.

Alahan

Sama seperti madu, mereka yang mengambil debunga lebah sekurang-kurangnya 6 minggu sebelum musim alahan bermula boleh membantu mengurangkan simptom secara drastik. Teknik ini dinamakan desensitisasi. Ia mendedahkan anda kepada sejumlah kecil alergen supaya badan anda terbiasa dengannya secara perlahan-lahan. Leo Con Way, pemegang ijazah perubatan dari Denver, Colorado melaporkan bahawa 94% dari 900,000 pesakitnya bebas dari simptom alahan sepenuhnya selepas dirawat.

Prestasi fizikal

Seorang doktor osteopatik dan pemilik lama sesawang Mercola.com, Dr Mercola mengatakan bahawa banyak jurulatih dan atletnya mengalami peningkatan dalam prestasi dan kekuatan dengan mengambil debunga lebah kerana kandungannya yang tinggi nutrisi dan protein. Jika diambil bersama latihan harian, ia boleh memberikan kesan yang sangat hebat dalam tempoh yang singkat.

Tambahan pula, British Sport Council merekodkan peningkatan kekuatan dari 40% ke 50% pada mereka yang mengambil debunga lebah.

Kesuburan

Debunga lebah boleh meningkatkan kadar serotonin anda yang membantu mengawal mod. Serotonin membantu mengawal mod anda secara semula jadi. Apabila kadar serotonin adalah normal, anda berasa lebih gembira, tenang, lebuh fokus, kurang gelisah dan emosi yang lebih stabil. Degunga lebah juga merangsang fungsi ovari dan membantu kehamilan yang selamat.

Kesihatan kulit

Produk dari lebah secara umumnya boleh mencegah atau merawat banyak keadaan kulit seperti jerawat, parut, ekzema dan psoriasis. Seperti madu, debunga lebah mempunyai fungsi anti-radang dan meningkatkan peredaran darah. Jika ditambah dengan minyak kulit kegemaran anda, ia boleh menjadi pelembap yang berkesan dalam melindungi kulit anda dari dehidrasi.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

10 Amazing Health Benefits of Bee Pollen. http://www.foodmatters.com/article/10-amazing-health-benefits-of-bee-pollen. Accessed April 19, 2017.

The Use of Bee Pollen as a Superfood. http://www.mercola.com/article/diet/bee_pollen.htm. Accessed April 19, 2017.

Bee Pollen Benefits and Side Effects. http://www.webmd.com/balance/bee-pollen-benefits-and-side-effects. Accessed April 19, 2017.

What Is Bee Pollen? Health Benefits, Concerns And Recipes For The Latest Superfood. http://www.huffingtonpost.co.uk/2015/10/13/bee-pollen-health-benefits_n_8285852.html. Accessed April 19, 2017.

Bee Pollen Benefits and Side Effects. http://www.webmd.com/balance/bee-pollen-benefits-and-side-effects. Accessed April 19, 2017.

Serotonin: What You Need To Know. http://www.healthline.com/health/mental-health/serotonin#overview1. Accessed April 19, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 17/04/2018
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x