backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Jika Anak Memilih Makan, Ini Panduan Penggantian Makanan untuk Kanak-kanak

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 07/06/2022

Jika Anak Memilih Makan, Ini Panduan Penggantian Makanan untuk Kanak-kanak

Jangan risau jika anak anda seorang yang tidak akan atau tidak boleh makan sesetengah jenis makanan tertentu. Ini kerana terdapat beberapa penggantian makanan untuk menggantikan makanan yang anak anda tidak boleh makan.

Penggantian untuk buah-buahan

Jika kanak-kanak tidak mahu makan buah-buahan segar, anda boleh cuba berikan pada anak anda buah-buahan kering. Terdapat pelbagai jenis buah-buahan kering yang dijual di pasaran seperti aprikot kering, pir kering, kismis kering, ceri kering, mangga kering, nanas dan pisang kering. Selain itu, ibu bapa juga boleh memperkenalkan anak kepada yogurt atau sos puri yang diperbuat daripada buah-buahan segar atau beku, dan perlahan-lahan memperkenalkan mereka kepada buah-buahan potong, yang dihidangkan bersama sos epal.

Vitamin C ialah pilihan yang baik jika anak anda menolak untuk makan buah-buahan sitrus. Anda boleh cuba mencampurkan buah seperti buah bluberi, epal potong, dan meletakkan pisang dalam mufin, roti dan lempeng wafel.

Buah-buahan adalah kaya dengan vitamin, serat dan mineral. Anda juga boleh menemui nutrien-nutrien ini dalam sayur-sayuran. Jika anak anda tidak menyukai buah-buahan, sebagai alternatif, anda boleh mengajarnya untuk makan sayur-sayuran, sama ada dimakan secara mentah atau dimasak.

Penggantian untuk daging

Gantikan dengn ikan, ayam itik, telur, tauhu, kekacang (sayur kacang kering, kacang kuda, dan kacang pis) dan bijian, dan mentega kacang. Gunakan bahan-bahan ini dicampurkan bersama campuran sayur-sayuran untuk dijadikan sos pasta, inti taco; roti, kraker, dan pasta yang diperbuat daripada tepung diperkuat dengan zat besi, berbanding menggunakan daging kisar.

Penggantian untuk susu

Keju, yogurt, dan makanan tenusu lain yang diperbuat daripada susu lembu, susu kambing, atau susu kambing biri-biri; susu kacang soya dan berasaskan beras, sebagai pengganti kepada susu. Tanya pakar pediatrik sama ada anak anda perlu mengambil suplemen vitamin B12 dan D. Selain itu, anda boleh berikan anak anda ikan tin dengan tulang (salmon, sardin, hering) untuk kalsium dan vitamin D; serta sumber kalsium dalam sayur-sayuran seperti brokoli, yang turut mengandungi vitamin D.

Penggantian untuk sayur-sayuran

Jika anak anda tidak mahu makan sayur-sayuran berdaun hijau, anda boleh cuba berikannya sayur-sayuran berwarna kuning gelap dan oren (seperti lobak merah, labu, ubi keledek). Makanan-makanan ini menyediakan anak anda dengan pelbagai jenis vitamin dan asid folik. Jika anak anda tidak suka pada sayur-sayuran yang dimasak, dia mungkin menggemari sayuran batang mentah dan salad. Selain itu, anda boleh berikan padanya jus sayuran rendah-sodium berbanding jus buahan. Kanak-kanak yang enggan makan sayur biasa boleh diberikan sayuran yang digoreng; dicampur dalam pasta dan sos taco dengan sayuran yang dicincang halus, atau ditambah dengan daging.

Penggantian untuk roti bijian penuh

Terdapat beberapa jenis makanan berkanji yang anda boleh gunakan untuk menggantikan roti bijian penuh, seperti roti putih tinggi-serat; kraker gandum penuh, dan pasta gandum penuh. Makanan-makanan ini mengandungi sejumlah besar karbohidrat yang amat penting untuk membekalkan tenaga bagi menjalani aktiviti harian.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 07/06/2022

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan