home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Biji Epal dan Sianida

Biji Epal dan Sianida

Hampir semua orang menyukai buah epal – Buah yang lazat dan penuh dengan antioksidan yang membantu melawan radikal bebas. Walau bagaimanapun, selepas anda telah selesai dengan isinya yang manis, tinggallah biji hitam kecil dengan amygdalin. Apabila amygdalin masuk ke dalam saluran penghadaman manusia, ia bertindak balas dengan enzim dan melepaskan sianida.

Apakah itu sianida?

Sianida (Cyanide) sering dikenali sebagai salah satu daripada racun dahsyat – ejen perang kimia dan satu cara untuk membunuh diri beramai-ramai. Larutan (termasuk amygdalin) sianida secara semula jadi terdapat dalam biji buah-buahan. Benih epal dilindungi oleh lapisan luar yang kuat yang tidak dapat dipecahkan oleh enzim pencernaan. Walau bagaimanapun, jika anda mengunyah biji benih sebelum menelannya, anda boleh mendapatkan sianida. Badan anda boleh menyingkirkan sedikit sianida. Walau bagaimanapun, terlalu banyak sianida boleh membahayakan. Keracunan sianida berlaku dengan pantas. Simptom utama termasuklah sesak nafas, sawan, dan tidak sedarkan diri.

Bolehkah benih epal membunuh?

Untuk mendapatkan dos sianida yang membawa maut, anda perlu mengunyah dengan teliti dan menelan kira-kira 200 biji epal, atau kira-kira 20 teras epal, yang dapat memberikan dos oral maut 1-2mg / dalam lelaki seberat 70kg. Oleh itu, agak mencabar untuk meracuni diri dengan biji epal. Tidak ada laporan berlaku hal sedemikian. Jika anda secara tidak sengaja makan satu atau dua biji, yakinlah bahawa anda selamat.

Jika tidak mengancam nyawa, adakah saya masih perlu mengelakkan biji epal?

Jawapannya adalah ya. Walaupun anda tidak mungkin akan mati daripada biji epal, lebih baik mengelakkannya. Kajian menunjukkan pendedahan minimum kepada sianida boleh membahayakan kerana ia boleh menyebabkan kerosakan kepada jantung dan otak. Dan bukan hanya epal, sianida juga boleh didapati dari benih buah-buahan yang lain. Amygdalin turut terdapat dalam aprikot (14.4 mg / g), ceri merah (3.9 mg / g), ceri hitam (2.7 mg / g), pic (2.2 mg / g), plum (2.2 mg / g), pear (1.3 mg / g), dan nektarine (0.1 mg / g). Hasilnya, anda mungkin mahu untuk mengelakkan makan biji buah-buahan ini.

Adakah minyak biji epal selamat?

Minyak biji epal diperbuat daripada pomace epal mentah – produk pemprosesan jus epal. Minyak biji epal bermanfaat untuk rambut dan kulit. Ia boleh digunakan sebagai minyak wangi, perapi rambut, atau salap kulit. Kajian menunjukkan bahawa minyak biji epal kaya dengan antioksidan dan agen anti-bakteria. Amygdalin wujud dalam kepekatan yang sangat rendah dalam minyak biji epal. Jadi, ia biasanya tidak berbahaya.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Are Apple Seeds Poisonous? http://www.healthline.com/health/food-nutrition/are-apple-seeds-poisonous#overview1. Accessed April 17, 2017.

Cyanide in fruit seeds: how dangerous is an apple? https://www.theguardian.com/technology/2015/oct/11/cyanide-in-fruit-seeds-how-dangerous-is-an-apple. Accessed April 17, 2017.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 29/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor