backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Biji Epal dan Sianida

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 06/07/2022

Biji Epal dan Sianida

Hampir semua orang menyukai buah epal – Buah yang lazat dan penuh dengan antioksidan yang membantu melawan radikal bebas. Walau bagaimanapun, selepas anda telah selesai dengan isinya yang manis, tinggallah biji hitam kecil dengan amygdalin. Apabila amygdalin masuk ke dalam saluran penghadaman manusia, ia bertindak balas dengan enzim dan melepaskan sianida.

Apakah itu sianida?

Sianida (Cyanide) sering dikenali sebagai salah satu daripada racun dahsyat – ejen perang kimia dan satu cara untuk membunuh diri beramai-ramai. Larutan (termasuk amygdalin) sianida secara semula jadi terdapat dalam biji buah-buahan. Benih epal dilindungi oleh lapisan luar yang kuat yang tidak dapat dipecahkan oleh enzim pencernaan. Walau bagaimanapun, jika anda mengunyah biji benih sebelum menelannya, anda boleh mendapatkan sianida. Badan anda boleh menyingkirkan sedikit sianida. Walau bagaimanapun, terlalu banyak sianida boleh membahayakan. Keracunan sianida berlaku dengan pantas. Simptom utama termasuklah sesak nafas, sawan, dan tidak sedarkan diri.

Bolehkah benih epal membunuh?

Untuk mendapatkan dos sianida yang membawa maut, anda perlu mengunyah dengan teliti dan menelan kira-kira 200 biji epal, atau kira-kira 20 teras epal, yang dapat memberikan dos oral maut 1-2mg / dalam lelaki seberat 70kg. Oleh itu, agak mencabar untuk meracuni diri dengan biji epal. Tidak ada laporan berlaku hal sedemikian. Jika anda secara tidak sengaja makan satu atau dua biji, yakinlah bahawa anda selamat.

Jika tidak mengancam nyawa, adakah saya masih perlu mengelakkan biji epal?

Jawapannya adalah ya. Walaupun anda tidak mungkin akan mati daripada biji epal, lebih baik mengelakkannya. Kajian menunjukkan pendedahan minimum kepada sianida boleh membahayakan kerana ia boleh menyebabkan kerosakan kepada jantung dan otak. Dan bukan hanya epal, sianida juga boleh didapati dari benih buah-buahan yang lain. Amygdalin turut terdapat dalam aprikot (14.4 mg / g), ceri merah (3.9 mg / g), ceri hitam (2.7 mg / g), pic (2.2 mg / g), plum (2.2 mg / g), pear (1.3 mg / g), dan nektarine (0.1 mg / g). Hasilnya, anda mungkin mahu untuk mengelakkan makan biji buah-buahan ini.

Adakah minyak biji epal selamat?

Minyak biji epal diperbuat daripada pomace epal mentah – produk pemprosesan jus epal. Minyak biji epal bermanfaat untuk rambut dan kulit. Ia boleh digunakan sebagai minyak wangi, perapi rambut, atau salap kulit. Kajian menunjukkan bahawa minyak biji epal kaya dengan antioksidan dan agen anti-bakteria. Amygdalin wujud dalam kepekatan yang sangat rendah dalam minyak biji epal. Jadi, ia biasanya tidak berbahaya.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 06/07/2022

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan