backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

5 Khasiat Buah Naga untuk Kesihatan

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/07/2022

5 Khasiat Buah Naga untuk Kesihatan

Buah naga, yang juga dikenali sebagai pitahaya atau pir strawberi. Ia adalah buah tropika yang terkenal dengan kulit merahnya yang manis. Penampilan yang unik dan kuasa ‘superfood’nya telah menjadikannya popular dalam kalangan makanan dan kesihatan hati. Kenapa ia penting bagi diet anda?

1. Tinggi nutrien

Buah naga adalah rendah kalori tetapi dilengkapi dengan vitamin dan mineral penting. Ia juga mengandungi sejumlah besar serat makanan. Berikut adalah hidangan nutrien utama dalam sajian satu gelas (227 gram):

  • Kalori: 136 gram
  • Protein: 3 gram
  • Lemak: 0 gram
  • Karbohidrat: 29 gram
  • Serat: 7 gram
  • Besi: 8% daripada RDI
  • Magnesium: 18% daripada RDI
  • Vitamin C: 9% daripada RDI
  • Vitamin E: 4% daripada RDI

Selain nutrien penting, buah naga membekalkan sebatian tumbuhan yang bermanfaat seperti polifenol, karotenoid dan betacyanin.

2. Membantu melawan penyakit kronik

Radikal bebas adalah molekul yang tidak stabil yang menyebabkan kerosakan sel, yang boleh mengakibatkan keradangan dan penyakit. Salah satu cara untuk melawannya adalah dengan memakan makanan yang kaya dengan antioksidan seperti buah naga.

Antioksidan berfungsi dengan meneutralkan radikal bebas, dengan itu mencegah kerosakan dan keradangan sel. Kajian mencadangkan bahawa diet yang tinggi dalam antioksidan boleh membantu mencegah penyakit kronik seperti penyakit jantung, kanser, kencing manis dan artritis.

3. Dilengkapi dengan fiber

Serat diet adalah karbohidrat yang tidak dapat ditemui yang membekalkan senarai manfaat kesihatan yang berpotensi. Pengamal kesihatan mengesyorkan 25 gram serat setiap hari untuk wanita dan 38 gram untuk lelaki. Seperti antioksidan, suplemen serat tidak mempunyai manfaat kesihatan yang sama seperti serat dari makanan. Dengan hidangan 7 gram satu hidangan, buah naga adalah sumber makanan yang sangat baik.

Walaupun serat mungkin paling terkenal kerana peranannya dalam pencernaan, penyelidikan mencadangkan ia juga boleh memainkan peranan dalam melindungi daripada penyakit jantung, mengawal diabetes jenis 2 dan mengekalkan berat badan yang sihat. Walaupun lebih banyak kajian diperlukan, beberapa kajian menunjukkan bahawa diet tinggi serat dapat melindungi terhadap kanser kolon.

4. Menguatkan sistem imun

Keupayaan tubuh anda untuk melawan jangkitan ditentukan oleh beberapa faktor yang berbeza, termasuk kualiti diet anda. Vitamin C dan karotenoid dalam buah naga boleh meningkatkan sistem imun anda dan mencegah jangkitan dengan melindungi sel darah putih anda dari kerosakan.

Sel darah putih dalam serangan sistem imun anda dan memusnahkan bahan berbahaya. Walau bagaimanapun, ia sangat sensitif terhadap kerosakan oleh radikal bebas. Sebagai antioksidan yang kuat, vitamin C dan karotenoid boleh meneutralkan radikal bebas dan mempertahankan sel darah putih anda terhadap bahaya.

5. Sumber magnesium yang baik

Buah naga menawarkan lebih banyak magnesium daripada kebanyakan buah-buahan, dengan 18% daripada RDI anda hanya dalam satu cawan. Secara purata, badan anda mengandungi 24g magnesium, atau kira-kira satu auns. Walaupun jumlah ini kelihatan kecil, mineral ada di setiap sel anda dan mengambil bahagian dalam lebih daripada 600 tindak balas kimia penting dalam badan.

Sebagai contoh, ia mengambil bahagian dalam reaksi yang diperlukan untuk pecahan makanan menjadi tenaga, penguncupan otot, pembentukan tulang dan juga penciptaan DNA. Lebih banyak kajian diperlukan, tetapi ada yang menunjukkan bahawa pengambilan magnesium yang lebih tinggi boleh mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/07/2022

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan