backup og meta

4 Kesan Negatif Susu

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 04/07/2022

4 Kesan Negatif Susu

Susu selalu dikenali untuk memberi manfaat kepada kesihatan. Walau bagaimanapun, seperti hal-hal lain, selain sisi yang baik, susu mempunyai sisi buruknya. Artikel ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana susu boleh menjejaskan tubuh manusia secara negatif.

Susu mentah adalah berbahaya

Sesetengah orang berfikir bahawa pasteurisasi boleh menyebabkan kesan buruk pada susu dan susu mentah lebih baik (mereka percaya ia mempunyai lebih banyak nutrien) daripada susu pasteur. Pasteurisasi adalah proses di mana teknik khusus digunakan untuk membunuh kuman yang tidak sihat. Susu mentah adalah susu yang tidak dipasteurisasi. Ia masih mengandungi kuman kecil tetapi berbahaya seperti virus, bakteria, dan parasit. Kuman ini mungkin tidak menjejaskan cara susu kelihatan, rasa, atau bau.

Walau bagaimanapun, susu mentah boleh membuatkan anda sakit atau membunuh. Ini bermakna anda mungkin mengalami sakit perut, cirit-birit, muntah, kegagalan buah pinggang atau penyakit kronik. Bayi, kanak-kanak, orang dewasa yang lebih tua, wanita hamil dan orang yang mempunyai sistem imun yang lemah (mereka yang mempunyai kanser atau HIV) lebih cenderung mempunyai masalah ini. Walaupun anda sihat, anda masih boleh mendapat kesakitan daripada susu mentah jika ia tercemar dengan kuman yang tidak sihat.

Oleh itu, jangan minum susu mentah. Semua jenis susu mentah tidak selamat. Pilih produk susu dan susu yang dilabel ‘dipasteurisasi’.

Alahan laktosa menjadikan tidak selesa untuk minum susu

Alahan laktosa adalah keadaan kesihatan di mana badan tubuh bertindak balas negatif terhadap susu atau produk susu. Ia adalah gangguan sistem pencernaan. Tanda-tanda intoleransi laktosa biasanya muncul dari 30 minit hingga 2 jam selepas anda mengambil produk susu; termasuk gas, cirit-birit, loya, dan kembung perut.

Anda mungkin lebih mudah untuk mencerna susu mentega, keju, yogurt, susu kambing, ais krim, susu kambing, susu tanpa susu dan produk susu, atau susu soya. Anda juga boleh mengurangkan simptom-simptom alahan laktosa secara beransur-ansur meningkatkan pengambilan susu.

Susu dipengaruhi oleh bagaimana haiwan dibesarkan

Susu boleh dipengaruhi oleh bagaimana penternak membesarkan haiwan. Sekiranya lembu dirawat dengan antibiotik, ubat-ubatan ini boleh melalui susu, menyebabkan rintangan antibiotik.

Kesejahteraan haiwan, alam sekitar, pengurusan amalan dan diet boleh menjejaskan komposisi dan kualiti susu.

Walaupun anda sihat dan susu dipasteur, anda masih boleh direngsakan. Oleh itu, periksa asal-usul produk susu dengan teliti sebelum membeli.

Minum susu terlalu banyak boleh menyumbang kepada penyakit tertentu

Susu adalah sumber vitamin D, kalsium dan kalium yang baik. Bagaimanapun, meminum susu terlalu banyak boleh meningkatkan pengambilan kalium yang membawa kepada hipertensi.

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa terlalu banyak susu boleh menyebabkan kanser prostat dan kanser ovari. Kajian lain menunjukkan bahawa minum 3 gelas susu atau lebih setiap hari dapat menggandakan risiko penyakit kardiovaskular. Tambahan lagi, minum susu yang berlebihan dapat meningkatkan risiko patah tulang.

Susu juga menyediakan banyak kalori. Oleh itu, terlalu banyak susu boleh menjejaskan berat badan anda. Walaupun susu boleh menyebabkan beberapa kesan negatif terhadap kesihatan anda, ia umumnya baik. Anda harus mengetahui keadaan anda dan memilih strategi yang tepat untuk minum susu bagi mengelakkan kesan sampingan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 04/07/2022

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan