backup og meta

Buah-buah Terbaik Untuk Berbuka Puasa

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

Buah-buah Terbaik Untuk Berbuka Puasa

Semasa berpuasa, badan kita mengalami beberapa perubahan termasuk penyesuaian enzim dalam badan. Enzim, biasanya dihasilkan oleh sistem pencernaan, perlahan-lahan akan berkurangan bergantung kepada berapa lama anda puasa. Lapisan yang melindungi perut juga akan mengurangkan ketebalan. Jadi, jika anda berbuka puasa dengan makanan yang merengsakan perut anda, anda lebih cenderung untuk mendapatkan masalah penghadaman.

Oleh itu, apabila berbuka puasa, makanan yang anda makan adalah sangat penting. Anda perlu memilih makanan yang mudah dihadam, sebagai contoh, buah-buahan. Maka buah-buahan manakah baik untuk dimakan ketika berbuka puasa?

Tembikai

Terkenal kerana kandungan air tembikai, antioksidan, vitamin, dan mineral. Oleh kerana kandungan air yang tinggi, buah-buahan ini adalah adalah pembuka selera yang bagus, kerana badan sering mengalami dehidrasi selepas puasa. Tembikai mempunyai 92% air dan penuh dengan elektrolit yang boleh membantu badan menambah cecair dan elektrolit yang hilang semasa berpuasa. Tembikai juga mudah dihadamkan.

Tembikai juga boleh membantu mencegah beberapa penyakit. Warna merah pada tembikai menunjukkan bahawa tembikai mengandungi banyak lycopene, sebatian yang memainkan peranan dalam mencegah penyakit jantung dan kanser prostat. Choline dalam tembikai boleh membantu mencegah keradangan dengan mengekalkan struktur membran sel anda. Akhir sekali, antioksidan, vitamin A, vitamin C dan dalam tembikai boleh membantu menjana semula sel-sel kulit dan rambut anda yang sihat.

Epal

Epal terkenal dengan banyak manfaat. Epal boleh membantu sistem penghadaman anda menyediakan organ-organ untuk menerima makanan yang lebih kompleks. Walaupun kandungan air epal tidak sebanyak tembikai itu, epal mempunyai kandungan serat yang tinggi.

Apabila anda berpuasa, terdapat peluang makan berlebihan yang lebih tinggi, terutama ketika berbuka puasa. Jika anda tidak makan selama hampir 12 jam, anda akan cenderung untuk makan lebih banyak. Ini sudah tentu tidak baik kerana ia boleh meningkatkan risiko obesiti. Dengan makan epal sebelum makan, anda boleh mengurangkan keinginan anda untuk makan terlalu banyak. Serat dalam epal boleh memberikan anda rasa kenyang, menghalang anda daripada mengambil makanan berlebihan daripada yang anda perlukan.

Selain daripada mengehadkan pengambilan makanan anda, nutrien dalam epal boleh mengurangkan risiko diabetes, tahap kolesterol darah yang lebih rendah, mencegah katarak, dan melindungi tubuh daripada kesan-kesan negatif radikal bebas yang boleh menyebabkan kanser.

Anggur

Buah kecil ini boleh menjadi alternatif anda untuk tembikai dan epal. Rasa segar dan manis boleh membantu menambah cecair dan gula yang dikurangkan semasa berpuasa.

Anggur juga menyediakan sistem pencernaan anda untuk makanan yang lebih kompleks.

Di samping itu, anggur juga mempunyai banyak manfaat kesihatan yang lain. Dengan kandungan air yang tingga dan mengandungi serat, anggur boleh membantu sembelit. Kalium dalam anggur memainkan peranan dalam mencegah tekanan darah tinggi. Satu kajian yang dijalankan pada tahun 2013 mencadangkan bahawa pengambilan anggur boleh mengurangkan risiko mendapat diabetes jenis 2 dalam kalangan orang dewasa. Anggur boleh mengurangkan alahan yang teruk juga. Antioksidan dalam anggur yang dikenali sebagai polifenol boleh menurunkan risiko kanser paru-paru, kanser pankreas, kanser prostat dan kanser kolon.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan