backup og meta

Apakah Jenis Vegetarian Anda?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 20/07/2022

  Apakah Jenis Vegetarian Anda?

  Bagi kebanyakan orang, vegetarian bermaksud mengelakkan semua jenis daging, ikan, dan ayam. Walau bagaimanapun, terdapat lebih banyak jenis vegetarian daripada yang anda sangkakan. Anda mungkin pernah dengar vegetarian (tidak makan apa-apa daging haiwan) dan vegan (mengelakkan semua produk haiwan, termasuk telur dan tenusu, dan produk berasaskan haiwan sering tidak boleh dimakan, seperti kulit, bulu, dan sutera), tetapi adakah anda dengar vegetarian lakto dan vegetarian lacto-ovo. Jika anda adalah seorang vegetarian, anda mengkin termasuk dalam jenis vegetarian berikut:

  Semi-vegetarian

  Semi-vegetarian, juga kadang-kadang dipanggil “flexitarian,” adalah seseorang yang diet terutamanya vegetarian tetapi juga termasuk beberapa daging, ayam atau makanan laut sekali-sekala. Anda juga mungkin mengurangkan daging, secara umum. Anda hanya boleh makan ayam atau hanya ikan atau kedua-duanya. Jika anda seorang semi-vegetarian anda perlu memastikan mengambil nutrien yang mencukupi, vitamin dan mineral. Ia juga disyorkan untuk mengelakkan lemak tinggi dan makanan berkalori tinggi.

  Vegetarain lakto-ovo

  Apabila kebanyakan orang berfikir vegetarian, mereka memikirkan vegetarian lakto-ovo. Vegetarian lakto-ovo mengikuti diet yang tidak termasuk semua daging, ikan dan ayam, tetapi termasuk produk tenusu dan telur. Perlu diingat bahawa keperluan pemakanan vegetarian lakto-ovo adalah sama seperti orang yang memilih untuk memakan daging. Oleh itu, vegetarian lakto-ovo perlu berhati-hati untuk mendapatkan khasiat yang mencukupi dalam diet mereka.

  Ini kerana produk daging dihapuskan daripada diet, vegetarian lakto-ovo perlu sedar untuk mendapatkan vitamin B12, vitamin D, riboflavin, iron, protein dan zink yang mencukupi untuk mengelakkan sebarang kekurangan.

  Badan pelekap penyelidikan perubatan menunjukkan bahawa diet vegetarian bukan sahaja sama dengan nutrisi yang sama dengan diet omnivorous, tetapi mereka juga boleh menawarkan kelebihan kesihatan yang berbeza.

  Badan pelekap penyelidikan perubatan menunjukkan bahawa diet vegetarian bukan sahaja berkhasiat sama dengan diet yang makan pelbagai makanan (omnivorous diets), tetapi ia juga menawarkan manfaat kesihatan yang berbeza. Manfaat berkaitan dengan diet vegetarian termasuk pengambilan lemak tepu yang lebih rendah dan penggunaan  karbohidrat kompleks lebih tinggi, serat, asid folik, karotenoid dan vitamin C dan E.

  Vegetarian lakto

  Vegetarian lakto adalah satu istilah yang kadang-kadang digunakan untuk menggambarkan seorang vegetarian yang tidak makan telur. Walau bagaimanapun, vegetarian lakto mengambil produk tenusu seperti keju, susu dan yogurt. Dalam erti kata lain, diet vegetarian lakto termasuk semua makanan berasaskan tumbuhan, termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin dan kacang, serta produk tenusu seperti susu, keju, mentega, keju kambing, susu kambing dan mana-mana produk lain yang diperbuat daripada makanan ini seperti aiskrim. Diet ini tidak termasuk daging merah, daging putih, ikan, ayam dan telur.

  Jika anda seorang vegetarian lakto, pakar menasihatkan bahawa makanan harian anda harus mempunyai:

  • 2 hingga 3 sudu teh minyak;
  • sehingga 2 hidangan kacang dan bijian;
  • 3 hidangan tenusu;
  • 2 hingga 4 hidangan sayur-sayuran;
  • 2 hingga 3 hidangan sayur-sayuran berdaun hijau;
  • 2 hingga 3 hidangan kacang dan protein;
  • 1 hingga 2 hidangan buah-buahan;
  • 1 hingga 2 hidangan buah-buahan kering;
  • 6 hingga 10 hidangan bijirin penuh.

  Anda juga memerlukan tiga hidangan produk tenusu setiap hari dan bijirin sarapan diperkuat untuk menambah vitamin B12.

  Vegan

  Seperti vegetarian, vegan, di samping menjadi vegetarian, jangan gunakan produk haiwan yang lain dan daripada produk seperti telur dan produk tenusu. Mereka juga boleh mengelakkan barangan kulit, bulu dan sutera, sabun lemak, dan produk lain yang dibuat dengan bahan-bahan haiwan. Banyak vegan memilih gaya hidup ini untuk menggalakkan dunia yang lebih berperikemanusiaan dan penyayang. Mereka tahu mereka tidak sempurna, tetapi percaya bahawa mereka mempunyai tanggungjawab untuk cuba untuk melakukan yang terbaik, dan tidak menghakimi yang lain.

  Vegan mengelakkan semua produk yang berasal dari haiwan, termasuk telur, makanan tenusu, gelatin yang diperbuat daripada tulang dan tisu penghubung haiwan. Malah madu di “senarai hitam” sebagai produk lebah.

  Kerana diet yang ketat, pakar-pakar mengesyorkan makanan harian anda perlu mengandungi:

 • 6 hidangan bijirin, mungkin dari roti dan bijirin yang diperkaya dengan kalsium;
 • 5 hidangan kekacang, kacang dan lain-lain jenis protein, seperti mentega kacang, kacang kuda, tauhu, kentang dan susu soya;
 • 4 kali sehari sayur-sayuran;
 • 2 hidangan buah-buahan;
 • 2 hidangan lemak yang sihat seperti minyak bijan, alpukat dan kelapa.
 • Apabila menentukan jenis vegetarian anda mahu jadi, fikir tentang apa yang anda ingin masukkan atau elakkan dalam diet. Anda tidak perlu untuk memuatkan ke dalam salah satu kategori ini, tetapi memahami ia akan membantu anda berfikir tentang apa yang anda perlukan untuk menjadi sihat.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 20/07/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan