backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

5 Nutrisi Penting Diperlukan Oleh Wanita

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 09/05/2022

5 Nutrisi Penting Diperlukan Oleh Wanita

Pada semua peringkat umur, wanita perlu menyerap vitamin dan mineral, dan bersenam secara tetap untuk memastikan kesihatan yang baik dan tenaga yang optimum. Selain itu, wanita juga perlu mendapatkan nutrisi penting. Berikut adalah 5 nutrien utama yang diperlukan oleh semua wanita semasa remaja mereka, tahun melahirkan, dan usia emas.

Kalsium

Heather Schwartz, MS, RD, seorang ahli terapi pemakanan perubatan di Hospital dan Klinik Universiti Stanford mengatakan bahawa, “Mendapatkan kalsium yang mencukupi adalah penting untuk semua peringkat umur”. Kalsium menyumbang kepada mineral tulang dan pembangunan rangka semasa pertumbuhan. Jadi, anda boleh menyediakan badan anda dengan sumber kalsium dalam produk tenusu rendah lemak, seperti susu, keju, yogurt dan dalam sayur-sayuran hijau seperti brokoli, kale, dan kubis Cina. Anda juga boleh mengetahui kalsium dalam pelbagai jenis makanan, seperti sesetengah jenama tauhu dan jus oren.

Vitamin D

Dalam usaha untuk menyerap kalsium, vitamin D mesti ada dalam badan anda. Sepanjang dekad yang lalu, beberapa kajian dan laporan menyatakan bahawa vitamin memainkan peranan penting dalam kesihatan anda. Jika anda tinggal di kawasan panas, sel-sel kulit anda boleh menghasilkan vitamin D di bawah cahaya matahari. Jika tidak, anda boleh meminta doktor anda untuk menguji tahap D vitamin anda dan dia boleh menetapkan makanan tambahan sesuai anda. Ingat bahawa pengambilan harian Vitamin D adalah 600 IU sehari bagi kebanyakan kanak-kanak dan orang dewasa yang sihat.

Iron

Dorothy Klimis-Zacas, Ph.D., seorang profesor pemakanan di University of Maine dan penolong pengarang Kebimbangan Pemakanan Wanita (CRC Press, 2003) berkata, “kira-kira 10% daripada wanita Amerika adalah kekurangan Iron,” dan “Kira-kira 5% mempunyai anemia kekurangan zat besi”. Malah, semasa haid, wanita kehilangan sejumlah kecil Iron dan mungkin membawa kepada keadaan Iron yang rendah. Ini boleh menyebabkan beberapa simptom termasuk keletihan, imuniti terjejas, dan prestasi yang lemah di sekolah atau kerja. Jadi ia sangat perlu dan penting membekalkan badan anda dengan sumber Iron. Anda boleh makan daging dan produk daging untuk haem Iron, serta sayur-sayuran hijau, kacang panggang, kacang dan bijirin sarapan pagi yang diperkaya untuk besi bukan haem.

Asid folik

Semua wanita, terutamanya dalam kehamilan mereka, sentiasa perlu mengambil asid folik tambahan. Sesetengah doktor cenderung untuk mencadangkan wanita hamil mengambil folat setiap hari dari makanan tambahan, makanan yang diperkayakan supaya tahap folat dalam badan mencapai 400 hingga 800 mikrogram. Kerana ia membantu melindungi kesihatan anda daripada kecacatan tiub neural, terutamanya spina bifida dan anencephaly. Banyak makanan seperti organ dan sayur-sayuran berdaun hijau mentah kini diperkaya dengan sumber yang kaya dengan asid folik.

B12

Seperti asid folik, B12 adalah penting untuk perkembangan sistem saraf yang sihat dan fungsi. Tahap disyorkan B12  adalah 2.4 mcg untuk wanita remaja dan dewasa, 2.6 mcg untuk wanita mengandung dan 2.8 mcg untuk wanita menyusu. Jika anda kekurangan B12, anda perlu memasukkan kerang, hati, ikan, ketam, produk soya yang diperkaya (tauhu, susu soya), bijirin diperkaya, daging merah, tenusu rendah lemak, keju, dan telur dalam pelan pemakanan sihat anda.

Pendek kata, untuk meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhan dan kesejahteraan, serta yang keturunan anda, anda perlu memberi perhatian yang lebih kepada amalan pemakanan positif anda, termasuk kalsium, vitamin D, zat besi, asid folik, dan B12.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 09/05/2022

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan