backup og meta

5 Makanan Membantu Merendahkan Kolesterol

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 06/06/2022

5 Makanan Membantu Merendahkan Kolesterol

Sekiranya anda bimbang untuk menguruskan paras kolesterol tinggi atau mengekalkan tahap kesihatan semasa anda, adalah wajar untuk berfikir mengenai makanan mana yang harus anda elakkan daripada diet.

1. Oat dan barli

Biji-bijian ini adalah antara sumber serat larut terbaik yang mengurangkan keupayaan tubuh anda untuk menyerap kolesterol dan adalah rakan terbaik anda untuk menurunkan kolesterol LDL, kata pakar pemakanan Ximena Jimenez, MS, RD.

Serat larut yang mengandungi oat dan barli mengandungi beta-glucan yang sangat berkuasa. Makan 5-10g serat larut setiap hari, sebagai contoh, boleh menurunkan LDL dan jumlah kolesterol sebanyak 3 hingga 5 peratus.

2. Soya

Soya adalah tinggi serat, rendah lemak tepu, dan bebas kolesterol. Ia adalah salah satu daripada beberapa protein berasaskan tumbuhan lengkap, yang bermaksud gantian serupa untuk sumber haiwan seperti daging dan tenusu. Satu kajian yang diterbitkan pada Oktober 2010 dalam Journal of Nutrition mendapati bahawa makan soya setiap hari dan menambahkannya kepada diet anda untuk menggantikan makanan yang tinggi lemak tepu boleh membantu menurunkan kolesterol LDL oleh hampir 8 hingga 10 peratus.

3. Koko

Meta-analisis yang diterbitkan pada Mei 2010 dalam The American Journal of Clinical Nutrition mendapati bahawa penggunaan koko menurunkan kolesterol LDL lebih daripada 5 mg / dL pada orang yang berisiko penyakit jantung. Kebanyakan kajian berlangsung sekitar satu bulan dan melihat kesan coklat gelap dan serbuk koko. Tetapi penulis kajian berhati-hati bahawa lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengetahui apakah kesan terakhir atau berapa banyak yang perlu dimakan untuk mendapat hasilnya.

4. Kekacang

Kacang juga sumber serat larut yang baik. Contohnya, setiap separuh cawan kacang lima dimasak menyediakan 3.5 g. Penyelidikan yang diterbitkan dalam The Journal of Nutrition mendapati bahawa memakan separuh cawan dimasak kacang pinto kering (2 g serat larut) setiap hari selama 12 minggu menurunkan kolesterol LDL oleh kira-kira 7 peratus.

5. Tomato

Dikenali dengan kehebatan melawan kanser, tomato juga boleh membantu mengurangkan kolesterol. Kajian meta-analisis yang diterbitkan pada bulan April 2011 di Maturitas mendedahkan bahawa memakan 25mg lycopene (antioksidan yang memberikan pigmen tomato merah) setiap hari boleh mengurangkan LDL sebanyak kira-kira 10 peratus. 

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 06/06/2022

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan