home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

5 Makanan Membantu Merendahkan Kolesterol

5 Makanan Membantu Merendahkan Kolesterol

Sekiranya anda bimbang untuk menguruskan paras kolesterol tinggi atau mengekalkan tahap kesihatan semasa anda, adalah wajar untuk berfikir mengenai makanan mana yang harus anda elakkan daripada diet.

1. Oat dan barli

Biji-bijian ini adalah antara sumber serat larut terbaik yang mengurangkan keupayaan tubuh anda untuk menyerap kolesterol dan adalah rakan terbaik anda untuk menurunkan kolesterol LDL, kata pakar pemakanan Ximena Jimenez, MS, RD.

Serat larut yang mengandungi oat dan barli mengandungi beta-glucan yang sangat berkuasa. Makan 5-10g serat larut setiap hari, sebagai contoh, boleh menurunkan LDL dan jumlah kolesterol sebanyak 3 hingga 5 peratus.

2. Soya

Soya adalah tinggi serat, rendah lemak tepu, dan bebas kolesterol. Ia adalah salah satu daripada beberapa protein berasaskan tumbuhan lengkap, yang bermaksud gantian serupa untuk sumber haiwan seperti daging dan tenusu. Satu kajian yang diterbitkan pada Oktober 2010 dalam Journal of Nutrition mendapati bahawa makan soya setiap hari dan menambahkannya kepada diet anda untuk menggantikan makanan yang tinggi lemak tepu boleh membantu menurunkan kolesterol LDL oleh hampir 8 hingga 10 peratus.

3. Koko

Meta-analisis yang diterbitkan pada Mei 2010 dalam The American Journal of Clinical Nutrition mendapati bahawa penggunaan koko menurunkan kolesterol LDL lebih daripada 5 mg / dL pada orang yang berisiko penyakit jantung. Kebanyakan kajian berlangsung sekitar satu bulan dan melihat kesan coklat gelap dan serbuk koko. Tetapi penulis kajian berhati-hati bahawa lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengetahui apakah kesan terakhir atau berapa banyak yang perlu dimakan untuk mendapat hasilnya.

4. Kekacang

Kacang juga sumber serat larut yang baik. Contohnya, setiap separuh cawan kacang lima dimasak menyediakan 3.5 g. Penyelidikan yang diterbitkan dalam The Journal of Nutrition mendapati bahawa memakan separuh cawan dimasak kacang pinto kering (2 g serat larut) setiap hari selama 12 minggu menurunkan kolesterol LDL oleh kira-kira 7 peratus.

5. Tomato

Dikenali dengan kehebatan melawan kanser, tomato juga boleh membantu mengurangkan kolesterol. Kajian meta-analisis yang diterbitkan pada bulan April 2011 di Maturitas mendedahkan bahawa memakan 25mg lycopene (antioksidan yang memberikan pigmen tomato merah) setiap hari boleh mengurangkan LDL sebanyak kira-kira 10 peratus.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

11 Power Foods for Lower Cholesterol https://www.everydayhealth.com/high-cholesterol/diet/power-foods-for-lower-cholesterol/#13 Accessed May 30, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x