backup og meta

5 Akibat Diet yang Tidak Betul

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 10/05/2022

5 Akibat Diet yang Tidak Betul

Tubuh akan cuba berkomunikasi dengan kita melalui pelbagai cara. Mendapatkan diet seimbang adalah sangat penting kerana ia adalah salah satu cara yang paling berkesan untuk memberi makan kepada tubuh dengan vitamin dan mineral penting. Diet anda boleh memberitahu banyak perkara tentang kesihatan anda secara keseluruhan. Diet yang salah boleh mendatangkan kesan yang buruk pada tubuh. 

Sembelit 

Tidak minum air dengan mencukupi boleh menyebabkan sembelit. Kedua-dua serat dan air adalah penting untuk pergerakan usus yang sihat. Oleh itu, selalu dinasihatkan untuk menambah bijirin penuh, kacang-kacangan dan makanan serat dalam diet.

Kulit rosak 

Kulit anda boleh memberitahu banyak tentang kesihatan anda. Diet yang buruk boleh menyebabkan jerawat. Tompok putih pada kulit mungkin disebabkan oleh kekurangan kalsium dalam badan.

Rambut menipis

Penipisan rambut biasanya berlaku akibat kekurangan pengambilan iron. Iron memainkan peranan penting dalam tubuh kerana ia menghasilkan sel darah merah yang kemudiannya membawa oksigen dalam darah. Bagaimanapun, kekurangan iron boleh menyebabkan penipisan rambut. Menambah sayur-sayuran berdaun hijau untuk diet anda mungkin dapat membantu anda menyingkirkan masalah ini.

Mulut berbau

Bau mulut biasanya berlaku melalui proses metabolik yang dikenali sebagai ketosis. Apabila badan tidak mempunyai glukosa yang mencukupi untuk tenaga, ia membakar lemak yang disimpan yang menghasilkan pembentukan asid yang dikenali sebagai keton. Orang yang makan diet rendah karbohidrat mendapat keton pada nafas mereka.

Bibir pecah/merekah

Ia biasanya berlaku di sudut mulut adalah disebabkan oleh kekurangan zat besi. Jangkitan kulat dan bakteria juga boleh membawa kepada perkara yang sama. Gunakan balsem bibir atau gel petroleum untuk menyembuhkannya.

Jadi, jika anda menghadapi sebarang masalah ini, maka sudah tiba masanya untuk mengubah sedikit pemakanan anda dengan menambahkan makanan yang sihat dan nutrien kepada makanan anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 10/05/2022

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan