5 Akibat Diet yang Tidak Betul

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Tubuh akan cuba berkomunikasi dengan kita melalui pelbagai cara. Mendapatkan diet seimbang adalah sangat penting kerana ia adalah salah satu cara yang paling berkesan untuk memberi makan kepada tubuh dengan vitamin dan mineral penting. Diet anda boleh memberitahu banyak perkara tentang kesihatan anda secara keseluruhan. Diet yang salah boleh mendatangkan kesan yang buruk pada tubuh. 

Sembelit 

Tidak minum air dengan mencukupi boleh menyebabkan sembelit. Kedua-dua serat dan air adalah penting untuk pergerakan usus yang sihat. Oleh itu, selalu dinasihatkan untuk menambah bijirin penuh, kacang-kacangan dan makanan serat dalam diet.

Kulit rosak 

Kulit anda boleh memberitahu banyak tentang kesihatan anda. Diet yang buruk boleh menyebabkan jerawat. Tompok putih pada kulit mungkin disebabkan oleh kekurangan kalsium dalam badan.

Rambut menipis

Penipisan rambut biasanya berlaku akibat kekurangan pengambilan iron. Iron memainkan peranan penting dalam tubuh kerana ia menghasilkan sel darah merah yang kemudiannya membawa oksigen dalam darah. Bagaimanapun, kekurangan iron boleh menyebabkan penipisan rambut. Menambah sayur-sayuran berdaun hijau untuk diet anda mungkin dapat membantu anda menyingkirkan masalah ini.

Mulut berbau

Bau mulut biasanya berlaku melalui proses metabolik yang dikenali sebagai ketosis. Apabila badan tidak mempunyai glukosa yang mencukupi untuk tenaga, ia membakar lemak yang disimpan yang menghasilkan pembentukan asid yang dikenali sebagai keton. Orang yang makan diet rendah karbohidrat mendapat keton pada nafas mereka.

Bibir pecah/merekah
Ia biasanya berlaku di sudut mulut adalah disebabkan oleh kekurangan zat besi. Jangkitan kulat dan bakteria juga boleh membawa kepada perkara yang sama. Gunakan balsem bibir atau gel petroleum untuk menyembuhkannya.

Jadi, jika anda menghadapi sebarang masalah ini, maka sudah tiba masanya untuk mengubah sedikit pemakanan anda dengan menambahkan makanan yang sihat dan nutrien kepada makanan anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

    Artikel lain untuk anda

    Asal Hari Raya Saja, Perut Meragam? Anda Perlu BERHENTI Makan 6 Makanan Ini!

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Farah Aziz
    Diterbitkan pada 23/05/2018 . 2 minit bacaan