backup og meta

10 Tips Makanan Sihat Vegetarian

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  10 Tips Makanan Sihat Vegetarian

  Ia sudah sukar bagi orang biasa untuk mengambil semua vitamin dan mineral yang diperlukan. Oleh itu, bagi vegetarian memenuhi keperluan nutrien mereka adalah benar-benar sukar. Artikel di bawah akan memberikan anda 10 tips bagaimana untuk makan secara sihat sebagai vegetarian.

  Mencari sumber alternatif  protein

  Vegetarian boleh menggantikan sumber mereka protein dengan menikmati makanan seperti produk soya, tauhu, kacang, tempe, kacang, dan kacang. Sebaliknya, vegetarian Lacto-ovo boleh mendapatkan sumber alternatif protein dengan makan makanan tenusu dan telur.

  Mencari sumber alternatif kalsium

  Kalsium adalah asas dan penting untuk pertumbuhan dan perkembangan tulang anda. Walaupun beberapa vegetarian boleh mendapat sebahagian kalsium dengan mengambil susu soya (minuman), makanan yang diperkaya dengan kalsium, tauhu, sayur-sayuran berdaun hijau gelap (seperti bok-choy, turnip, Collard, sawi) dan jus oren, yang lain hanya boleh makan produk tenusu yang merupakan sumber kalsium yang sangat baik.

  Melakukan beberapa perubahan

  Dengan permintaan yang semakin meningkat daripada peningkatan jumlah vegetarian, hidangan lazat tidak lagi khusus hanya untuk mereka yang boleh makan daging. Oleh itu, jangan teragak-agak untuk mencuba hidangan baru, kerana ia juga boleh disediakan untuk vegetarian.

  Nikmati berkelah

  Pada barbeku, anda mungkin merasa bersendirian yang mana kadang-kadang anda seorang sahaja yang tidak boleh makan daging, ikan atau telur. Walau bagaimanapun, sayur-sayuran panggang dan salad juga sangat sihat dan lazat untuk anda nikmati.

  Mencuba pelbagai versi sayur-sayuran

  Yang menghairankan, beberapa produk vegetarian kelihatan atau rasa jauh lebih baik daripada makanan yang dibuat daripada daging, ikan atau telur. Oleh itu, jangan teragak-agak untuk mencubanya. Selain itu, masukkan kacang dalam makanan anda.

  Memilih apa-apa perubahan di restoran

  Kebanyakan restoran termasuk pilihan sama ada anda mahu makan sebagai vegetarian atau tidak, oleh itu, tanya pelayan untuk maklumat lanjut. Sebagai alternatif, anda boleh memilih untuk makan di restoran vegetarian di mana makanan anda akan menjadi beraroma dan bebas haiwan.

  Dapatkan snek kacang

  Pilih kacang seperti kacang tanah, badam atau walnut untuk snek anda. Ia kaya dengan omega3 yang sihat dan asid lemak yang baik. Walau bagaimanapun, memilih yang tidak tersedia sebagai makanan segera sering membawa banyak natrium, gula atau minyak.

  Cari corak vegetarian yang betul

  Jika anda masih tertanya-tanya apa yang anda makan, berunding dengan doktor atau pakar pemakanan adalah yang terbaik. Sebaliknya, anda boleh memuat turun aplikasi percuma dalam talian untuk mendapatkan pola pemakanan.

  Mencari sumber alternatif Vitamin B12

  Jika vegetarian tidak boleh mengambil produk haiwan, pilihan yang terbaik untuk  vitamin B12 adalah mengambil makanan tambahan atau untuk makan bijirin diperkaya serta produk soya.

  Perlu diingat tips di atas untuk memastikan bahawa makanan yang anda makan mengandungi jumlah nutrien yang mencukupi, vitamin dan mineral yang boleh membantu anda dengan aktiviti harian serta pertumbuhan keseluruhan dan pembangunan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan