Bahaya: Hati-hati Dengan Daging Ayam yang Disuntik

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Ayam bukan sahaja lazat tetapi ia juga lebih sihat berbanding daging lain. Walaubagaimana pun, orang yang memakan ayam perlu memikirkannya semula menu masakan akibat penggunaan ayam boleh menyebabkan bahaya, yang mana ayam berkenaan mungkin telah disuntik.

Manfaat daging ayam

Daging ayam memberikan banyak faedah, seperti pembinaan otot, menjaga kesihatan, meningkatkan imuniti, menggalakkan kesihatan jantung atau mengurangkan simptom PMS. Di samping itu, apabila dimasak dengan betul, rasa daging ayam sangat sedap untuk dinikmati. Disebabkan itu permintaan daging putih ini semakin meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Walau bagaimanapun, peningkatan permintaan terhadap daging ayam memang mendatangkan risiko kesihatan maut kerana penyalahgunaan antibiotik, terutamanya pada ladang ayam sederhana dan besar.

Risiko memakan daging ayam

Para saintis mendakwa bahawa para petani sewenang-wenang menyuntik burung dengan antibiotik untuk merangsang pertumbuhan, menghalang penyakit yang berlainan dan menggemukkan ayam dengan cepat. Jumlah dan jenis ubat yang disuntikkan kepada ayam mestilah tepat mengikut apa yang dibenarkan oleh undang-undang. Walaubagaimana pun, sebagai petani ayam yang inginkan keuntungan yang lebih tinggi, mereka menyuntik lebih banyak jenis ubat dengan dos yang lebih tinggi. Tindakan ini tidak berbahaya untuk kesihatan manusia.

Ubat tahan “Super bug”

Apa yang mereka lakukan membuat ubat yang tahan “super bug”, bakteria yang masih dapat bertahan dan berkembang tanpa menghiraukan apa-apa ubat. Dengan kata lain, super bug menyebakan orang sakit menentang pelbagai jenis antibiotik. Oleh itu, selesema biasa boleh hilang, kerana antibiotik tidak berfungsi pada pemakan ayam.

Virus lain

Menurut satu kajian yang dilakukan tahun lepas oleh Institut Penyelidikan Perubatan Kenya (Kemri), ayam runcit yang dijual di Nairobi tidak hanya tercemar oleh paras ubat yang tinggi tetapi juga mengandungi patogen berpotensi E.coli.

Biologi bakteria E.coli yang terdapat di dalam usus manusia dan haiwan lain seharusnya tidak mendatangkan kemudaratan. Walaubagaimana pun, E.coli yang terdapat dalam ayam runcit amat berbahaya kerana ia boleh mengakibatkan keracunan makanan teruk yang membawa kepada kematian jika tidak dirawat dengan baik.

Kajian itu mendakwa bahawa kira-kira 75% daripada isolat bertahan sekurang-kurangnya 1 daripada 12 antibiotik yang diuji, dan 40.4% daripadanya positif untuk 10 gen yang memudaratkan.

Salmonella, kumpulan lain bakteria yang biasanya menyebabkan keracunan makanan juga menjadi antibiotik yang ditentang. Daripada daging ayam, salmonella juga boleh didapati dalam pelbagai jenis produk, dari daging, telur hingga susu. Sama seperti E.coli, apabila seseorang mempunyai salmonella, mereka akan mengalami cirit-birit, kekejangan perut, muntah serta demam yang teruk.

Daging ayam memberikan pelbagai faedah dari segi mengekalkan kesihatan dan kesihatan. Walaubagaimana pun, kerana dagingnya boleh tercemar dengan suntikan, pastikan sumber ayam anda legit dan legal.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kenapa Anda Perlu Ada 2 Papan Pemotong Di Rumah?

  Berapa banyakkah papan pemotong yang anda miliki di rumah? Adakah anda menggunakan satu papan pemotong dengan pelbagai tujuan? Berhenti sekarang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan Sihat 23/10/2019 . 3 minit bacaan

  Bukan Nak Menakutkan, Tapi Ini 6 Makanan Yang Selalu Menjadi Punca Keracunan, Hati-Hati Ya!

  Cirit-birit dan muntah merupakan antara gejala keracunan makanan. Namun, apakah penyebab sebenar keracunan makanan? Adakah boleh makanan penyebab keracunan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan Sihat, Tips Kesihatan 21/10/2019 . 2 minit bacaan

  Rintangan Terhadap Antibiotik Semakin Meningkat

  Antibiotik tidak boleh diambil sesuka hati. Ambil antibiotik tanpa keperluan boleh sebabkan rintangan antibiotik bagi antibiotik semulajadi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 31/01/2019 . 3 minit bacaan

  Demam Tifoid (Kepialu)

  Definisi Apakah demam tifoid? Demam kepialu adalah penyakit bakteria, yang disebabkan oleh Salmonella Typhi. Ia tersebar melalui pengambilan makanan atau minuman yang tercemar oleh najis atau urin orang yang dijangkiti. Apakah ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 04/01/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  pinggan viral

  Pinggan Viral Bercorak Mungkin Nampak Cantik Tapi Bahaya, Baca Ini Sebelum Beli

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 03/06/2020 . 3 minit bacaan
  cara merawat keracunan makanan

  Alami Keracunan Makanan Bulan Puasa Ini? Ada 12 Benda Anda Perlu Ambil & Elak, Biar Cepat Sembuh

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 07/05/2020 . 3 minit bacaan
  keracunan makanan

  Berhenti Panaskan Semula Nasi Di Rumah, Ia Boleh Sebabkan Keracunan Makanan – KKM

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 31/12/2019 . 4 minit bacaan
  kuali

  Jika Begini Rupa Kuali Anda, Buang Ia Sekarang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 06/12/2019 . 2 minit bacaan