5 Tahap Penyakit Parkinson

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 1 minit bacaan
Share now

Apa itu Parkinson?

Penyakit Parkinson adalah penyakit degeneratif yang menyerang sel-sel saraf di dalam otak yang dipanggil basal ganglia yang berfungsi mengawal pergerakan badan. Sel-sel saraf memerlukan neurotransmiter yang dipanggil dopamin dan asetilkolin dalam jumlah yang seimbang untuk memberi isyarat kepada sel-sel bagi mengawal pergerakan badan. Penghidap Parkinson akan mengalami kekurangan dopamin dalam badan.

Tanda-tanda awal penyakit Parkinson

1. Gegaran (tremor)

Gegaran boleh menjadi normal selepas senaman yang banyak, jika anda tertekan atau mengalami kecederaan. Gegaran juga boleh disebabkan oleh ubatan yang anda ambil. Namun, gegaran semasa rehat adalah tanda awal penyakit Parkinson.

2. Tulisan tangan kecil

Anda mungkin melihat cara anda menulis perkataan telah berubah, seperti saiz huruf yang lebih kecil dan perkataan yang rapat. Kadang-kadang penulisan boleh berubah apabila anda semakin berusia, jika anda tangan atau jari kaku atau penglihatan yang kurang baik. Perubahan dalam tulisan tangan juga boleh menjadi tanda penyakit Parkinson yang dipanggil mikrografia.

3. Hilang deria bau

Deria bau anda boleh berubah disebabkan selesema, flu atau hidung tersumbat, tetapi ia kembali baik apabila anda sembuh. Jika anda seolah-olah lebih sukar menghidu makanan seperti pisang, anda perlu bertanya doktor mengenai Parkinson.

4. Sukar bergerak atau berjalan

Kadang-kadang kekakuan akan hilang apabila anda bergerak. Sekiranya tidak, ia boleh menjadi tanda penyakit Parkinson. Tanda awal mungkin kekakuan atau kesakitan di bahu atau pinggul.

5. Pening atau pengsan

Rasa pening atau pengsan boleh menjadi tanda tekanan darah rendah dan boleh dikaitkan dengan penyakit Parkinson (PD). Setiap orang berasa pening apabila berdiri, tetapi jika ia berlaku secara tetap, anda harus berjumpa dengan doktor.

Tahap penyakit parkinson

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  Anosmia

  Anosmia

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif
  Diterbitkan pada 27/05/2018 . 4 minit bacaan