backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Cerebrovascular Accident Adalah Strok

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 15/11/2019

Cerebrovascular Accident Adalah Strok

Apa itu Cerebrovascular Accident?

Cerebrovascular Accident (CVA) kematian tiba-tiba beberapa sel-sel otak disebabkan kekurangan oksigen apabila aliran darah ke otak terjejas oleh penyumbatan atau saluran darah yang pecah. CVA juga dirujuk sebagai strok.

Jenis-jenis CVA

Terdapat dua jenis CVA utama iaitu strok iskemia yang disebabkan oleh penyumbatan darah dan strok hemoragik yang disebabkan oleh saluran darah yang pecah.

Kedua-dua jenis strok ini menghalang sebahagian daripada darah dan oksigen menyebabkan sel-sel otak mati.

Simpton CVA

Simptom strok bergantung kepada bahagian otak yang terjejas. Semakin cepat anda boleh mendiagnosis dan rawatan untuk strok, semakin baik prognosis anda. Disebabkan itu, penting bagi anda untuk mengenali dan memahami simptom strok.

Simptom strok termasuk:

 • Kesukaran berjalan
 • Pening
 • Hilang keseimbangan
 • Kesukaran bercakap atau memahami orang lain bercakap
 • Kebas atau lumpuh di muka, kaki atau lengan, biasanya berlaku pada satu sisi tubuh
 • Penglihatan kabur atau gelap
 • Punca CVA

  Arteri ke otak boleh disekat oleh pembekuan (trombosis) yang biasanya berlaku di dalam saluran darah yang sebelum ini telah disempitkan akibat aterosklerosis. Apabila bekuan darah atau plak aterosklerotik (deposit kolesterol dan kalsium di dinding arteri) rosak, ia boleh bergerak melalui peredaran dan membeku pada arteri otak, menempel dan menghentikan aliran darah, ini dirujuk sebagai strok embolik.

  Gumpalan darah boleh terbentuk dalam ruang jantung apabila degupan jantung tidak teratur, seperti di fibrillation atrium. Gumpalan-gumpalan seperti itu biasanya tetap melekat pada lapisan dalaman jantung tetapi ia boleh terputus melalui aliran darah, membentuk plak (embolus) di arteri otak dan menyebabkan strok. Pendarahan serebrum (pendarahan di otak), dari aneurisma (pelebaran dan kelemahan) saluran darah di otak, juga menyebabkan strok.

  Diagnosis CVA

  • Ujian darah: Doktor mungkin ingin menguji darah anda untuk masa pembekuan, tahap gula dalam darah atau jangkitan. Ini semua boleh menjejaskan kemungkinan dan perkembangan strok.
  • Angiogram: Angiogram melibatkan menambah pewarna darah dan mengambil sinar X kepala anda. Ia boleh membantu doktor mencari saluran darah yang disekat atau hemorida.
  • Ultrasonografi karotid: Ujian ini menggunakan gelombang bunyi untuk membuat imej  pembuluh darah di leher anda. Ujian ini boleh membantu doktor menentukan sama ada aliran darah yang tidak normal ke otak anda.
  • Imbasan CT: Imbasan CT sering dilakukan selepas simptom gejala timbul. Ujian ini boleh membantu doktor anda mencari kawasan bermasalah atau masalah lain yang mungkin dikaitkan dengan strok.
  • Imbasan MRI: MRI boleh memberikan gambaran yang lebih terperinci tentang otak berbanding imbasan CT. Ia lebih sensitif daripada imbasan CT kerana dapat mengesan strok.
  • Echocardiogram: Teknik pengimejan menggunakan gelombang bunyi untuk membuat gambaran jantung anda. Ia boleh membantu doktor mencari sumber pembekuan darah.
  • Electrocardiogram (EKG): Ini adalah pengesan elektrik di jantung anda. Ini akan membantu doktor anda menentukan jika degupan jantung yang tidak normal adalah punca strok.
  • Rawatan CVA

   Strok iskemia

   Anda mungkin diberi ubat pembekuan atau pencair darah. Anda juga boleh diberi aspirin untuk mencegah strok kedua. Rawatan kecemasan untuk jenis strok ini mungkin termasuk menyuntik ubat ke dalam otak atau mengeluarkan penyumbatan dengan prosedur.

   Strok hemoragik

   Anda mungkin boleh diberi ubat yang mengurangkan tekanan di otak disebabkan oleh pendarahan. Sekiranya pendarahan teruk, anda mungkin memerlukan pembedahan untuk mengeluarkan darah berlebihan. Ia juga memungkinkan anda memerlukan pembedahan untuk memperbaiki pembuluh darah yang pecah.

   Penafian

   Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.   Disemak secara perubatan oleh

   Panel Perubatan Hello Doktor


   Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 15/11/2019

   ad iconIklan

   Adakah artikel ini bermanfaat?

   ad iconIklan
   ad iconIklan