Pemeriksaan kimia darah

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Definisi

Apa itu Pemeriksaan kimia darah?

Pemeriksaan kimia darah mengukur tahap beberapa bahan dalam darah (seperti elektrolit). Ia akan memberitahu doktor anda mengenai kesihatan umum anda, mencari masalah tertentu, dan memeriksa sekiranya rawatan untuk masalah tertentu berkesan. Ujian darah ini akan mengukur tahap kandungan elektrolit dan kimia-kimia, termasuk yang berikut;

 • Glukos, atau gula dalam darah, ia diuraikan dalam sel tubuh untuk membekalkan tenaga. Tahap yang tinggi munkin disebabkan diabetes atau pengambilan ubat-ubatan seperti steroid.
 • Tahap sodium dalam darah menunjukkan keseimbangan di antara sodium dan pengambilan air dan perkumuhan. Tahap sodium tidak normal dalam darah mugkin menunjukkan kegagalan hati atau buah pinggang atau dehidrasi.
 • Potassium memainkan peranan penting untuk mengawal aktiviti otot, termasuk penguncupan hati. Kegagalan buah pinggang juga muntah dan cirit birit mungkin juga menyumbang kepada tahap tidak normal.
 • Tahap klorida boleh naik dan turun selari dengan tahap sodium bagi mengekalkan tahap neutral elektirik. Beberapa gangguan mungkin mengubah tahap klorida, termasuk disfungsi buah pinggang, penyakit adrenal, muntah, cirit birit dan kegagalan jantung kongestif.
 • Karbon dioksida (CO2) berfungsi sebagai system penyangga bagi membantu mengekalkan keseimbangan asid-bes dalam darah. Penyakit pernafasan, gangguan buah pinggang, muntah yang teruk, cirit birit dan jangkitan yang teruk boleh menyebabkan tahap tidak normal.
 • Nitrogen urea darah (BUN) memberi ukuran kasar kadar penapisan glomerular, kadar darah ditapis di seluruh saluran darah kecil di buah pinggang. Tahap BUN yang tinggi menunjukkan disfungsi buah pinggang.
 • Creatinine – iaitu produk penguraian creatine, suatu komponen penting dalam otot – dikeluarkan secara khusus oleh buah pinggang. Tahap serum creatinine dianggap sebagai ujian darah paling sensitive untuk fungsi buah pinggang.

Sebahagian pemeriksaan kimia akan melihat kepada lebih banyak bahan dalam dara berbanding yang lain. Pemeriksaan kimia paling lengkap (dipanggil chem.-20, SMA-20 atau SMAC-20) akan menilai 20 jenis kandungan dalam darah. Pemeriksaan jenis lain (seperti SMA-6, SMA-7 atau SMA-12) adalah kurang berbanding itu. Jenis pemeriksaan kimia adalah bergantung kepada informasi yang diperlukan oleh doktor.

Mengapa pemeriksaan kimia darah dilaksanakan?

Kebiasaannya ujian-ujian ini dijalankan apabila anda menjalani pemeriksaan fizikal. Sekiranya anda sakit, keputusan pemeriksaan kimia ini akan membantu bagi menentukan rawatan yang bersesuaian bagi anda.

Perkara-perkara yang perlu diketahui terlebih dahulu

Apakah perkara yang perlu diketahui sebelum menerima pemeriksaan kimia darah?

Terdapat pelbagai jenis ubatan yang mampu mengubah tahap elektrolit, nitrogen urea darah dan creatinine dan mengganggu keputusan ujian ini.

Pengambilan licorice yang berlebihan atau pengunaan ethylene glycol atau metal alkohol yang tidak sengaja boleh menjejaskan keseimbangan asid-bes dan mengubah tahap karbon dioksida.

Pengambilan daging yang berlebihan mampu menyebabkan peningkatan serum creatinine.

Diet tinggi protein, pendarahan gastrousus atau dehidrasi meningkatkan tahap nitrogen urea darah, manakala diet rendah protein atau hidrasi berlebihan akan menurunkan tahap nitrogen urea darah.

Ketahui apa yang terjadi

Bagaimana persediaan untuk pemeriksaan kimia darah?

Sebelum menjalankan ujian apa yang anda harus lakukan ialah;

 • Melaporkan kepada doktor sebarang pengambilan ubat-ubatan, herba, atau makanan tambahan. Anda mungkin dinasitkan untuk menghentikan seketika pengambilan sebahagian agen ini sebelum ujian.
 • Mengelakkan diet yang kaya dengan daging sebelum ujian nitrogen urea darah.
 • Tiada sebarang langkah berjaga-jaga diperlukan sebelum ujian untuk sodium, potassium, klorida, karbon dioksida atau creatinine.
 • Jangan mengambil alkohol sebelum ujian.

Apa yang berlaku ketika pemeriksaan kimia darah?

Pakar perubatan yang mengambil darah akan;

 • Membalut gelung elastik di bahagian atas lengan untuk menghentikan pengaliran darah. Ini membuatkan saluran darah membesar dan memudahkan proses memasukkan jarum ke dalam saluran darah.
 • Membersihkan kawasan suntikan dengan alkohol.
 • Suntikan jarum ke dalam urat. Suntikan mungkin melebihi sekali sekiranya perlu.
 • Sambungkan tiub untuk mengutip sampel darah.
 • Buang gelung elastik di sekeliling lengan selepas mendapat darah yang mencukupi.
 • Memasang pembalut atau kapas pada kawasan suntikan.
 • Menekan bahagian tadi dan meletakkan pembalut.

Apa yang berlaku selepas pemeriksaan kimia darah?

Gelung elastik akan dibalut di bahgian atas lengan. I akan dipasang ketat. Anda mungkin tidak merasai apa-apa ketika jarum dimasukkan, atau akan merasa seperti sengatan atau dicubit.

Anda boleh membuang tape dan kapas selepas kira-kira 20 ke 30 minit. Anda akan diberikan tarikh untuk menerima keputusan ujian. Doktor anda akan menjelaskan maksud keputusan ujian anda. Anda harus mengikuti arahan doktor seterusnya.

Sekiranya terdapat sebarang persoalan mengenai pemeriksaan kimia darah, sila berbincang dengan doktor anda untuk memahami arahan untuk anda.

Memahami keputusannya

Bagaimana mentafsir keputusan ujian?

Nilai normal mungkin berbeza mengikut makmal dan bergantung kepada jenis ujian yang termasuk dalam pemeriksaan kimia anda.Keputusan ujian biasanya diperoleh selepas 1 ke 2 hari.

Banyak keadaan boleh mengubah tahap ujian pemeriksaan kimia. Doktor akan memberitahu anda mengenai keputusan yang tidak normal yang mungkin berkait dengan simptom yang anda hadapi atau sejarah perubatan anda.

Bergantung kepada makmal dan hospital, julat normal pemeriksaan kimia darah mungkin berbeza. Sila berbincang dengan doktor jika terdapat sebarang soalan mengenai keputusan ujian anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Nak Bina Kekuatan Tulang, Anda Disarankan Ambil 11 Jenis Makanan Sihat Ini

  Tulang akan sentiasa kuat jika anda sentiasa mengamalkan 11 dari makanan yang disenaraikan ini. Ia harus diamalkan sampai ke tua.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Osteoporosis, Tulang / Otot 08/02/2019 . 3 minit bacaan

  Peningkatan Tahap Karbon Dioksida Boleh Menjejaskan Fungsi Otak

  Menurut kajian yang menemui kaitan antara peningkatan tahap karbon dioksida dan kemerosotan kemampuan kognitif manusia, perubahan iklim boleh menjejaskan kemampuan kita berfikir. Saintis di University College London ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim

  Diabetes Jenis 1: Jangan Ambil Mudah

  Kita mengetahui tentang kewujudan penyakit diabetes yang merupakan antara penyakit popular dalam kalangan rakyat Malaysia. Namun tahukah anda sebenarnya penyakit diabetes ini boleh dibahagikan kepada dua kategori ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diabetes Jenis 1, Kencing Manis 13/11/2018 . 3 minit bacaan

  Pisang: Nilai Tinggi dengan Harga Rendah

  Khasiat pisang sememangnya diketahui umum. Ia adalah salah satu buah yang paling banyak dimakan di seluruh dunia, dan boleh didapati dengan harga rendah!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Fakta Nutrisi 28/05/2018 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  mi segera

  Layan Betul Makan Mi Segera Sambil Tonton Drama Korea, Tapi AWAS, Bahaya Untuk Kesihatan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 04/01/2021 . 3 minit bacaan
  nutrien makanan kanak-kanak

  Nutrien Penting Untuk Anak 1-3 Tahun, Ini Apa Yang Si Manja Perlukan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 24/12/2020 . 3 minit bacaan
  pokok dalam rumah

  Stres Kena WFH? Apa Kata Letakkan Indoor Plant, Ada Kebaikan Untuk Kesihatan Tau!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 26/11/2020 . 3 minit bacaan
  sports candy

  Jangan Makan Sports Candy Secara Berlebihan Sebagai ‘Penyegar Nafas’, Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 25/10/2019 . 2 minit bacaan