backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Gangguan Kelenjar Adrenal (Aldosteronism)

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Apple Suet Leng Cheah · Disemak pada 09/01/2020

Definisi

Apa itu Gangguan Kelenjar Adrenal (Aldosteronism)?

Aldosteronisme adalah gangguan yang berlaku apabila kelenjar adrenal menghasilkan terlalu banyak hormon aldosterone ke dalam darah. Kelenjar adrenal adalah dimana hormon aldosterone dihasilkan, ini membantu untuk mengimbangi natrium dan kalium dalam darah. aldosteronisme boleh mengurangkan tahap kalium dan meningkatkan garam dalam darah anda, ini akan menyebabkan tekanan darah tinggi.

Apakah kebarangkalian Gangguan Kelenjar Adrenal (Aldosteronism)?

Aldosteronisme sesuatu yang luar biasa. Ia boleh menjejaskan sama ada lelaki dan perempuan. Penyakit ini biasanya berlaku pada orang yang mempunyai tekanan darah tinggi dan mereka yang berusia lingkungan 30 hingga 50.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Gangguan Kelenjar Adrenal (Aldosteronism)?

Tanda-tanda awal penyakit ini adalah tekanan darah tinggi, atau tekanan darah tinggi yang dikaitkan dengan hypokalemia. Juga, beberapa simptom  lain termasuk kelesuan badan, kekejangan otot, loya, sembelit, dan kerap membuang air kecil.

Dalam beberapa kes, pesakit mungkin tidak menunjukkan apa-apa gejala.

Mungkin ada beberapa tanda-tanda atau simptom tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai simptom, segera rujuk dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Hubungi doktor anda untuk ujian dan diagnosis jika anda mempunyai tanda-tanda dan gejala aldosteronisme. aldosteronisme boleh menyebabkan tekanan darah tinggi meningkat, jadi anda perlu memeriksanya dengan kerap. Sila berjumpa dengan doktor anda jika anda mempunyai risiko tekanan darah tinggi, seperti:

 • 45 tahun atau lebih;
 • Mempunyai sejarah keluarga yang mengalami masalah tekanan darah tinggi;
 • Berat badan berlebihan;
 • Menggunakan motor;
 • Perokok tegar;
 • Minum banyak alkohol;
 • Pemakanan tidak seimbangan (terlalu banyak garam dan tidak cukup kalium).

Punca

Apakah Punca Gangguan Kelenjar Adrenal (Aldosteronism)?

Punca utama keadaan ini adalah disebabkan oleh terlalu banyak hormon aldosterone adrenal.

Terdapat 2 jenis aldosteronisme: hyperaldosteronisme prima dan hyperaldosteronisme sekunder:

 • Hyperaldosteronisme Prima berlaku apabila terdapat tumor pada adrenal. Ini adalah tumor benigna, dan dipanggil adenomas. Penyakit ini juga dikenali sebagai sindrom Conn.
 • Hyperaldosteronisme sekunder biasanya disebabkan oleh penyakit lain dalam badan seperti kegagalan jantung kongestif, kegagalan hati, penyakit buah pinggang, dehidrasi, atau oleh ubat-ubatan seperti diuretik atau fludrocortisone.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Gangguan Kelenjar Adrenal (Aldosteronism)?

Terdapat banyak faktor-faktor risiko untuk aldosteronisme:

 • Tekanan darah tinggi yang perlu dirawat menggabungkan tiga atau lebih ubatan-ubatan.
 • Tekanan darah tinggi (berumur di bawah 30 tahun) sejak kecil.
 • Mempunyai sejarah keluarga yang mengalami strok pada usia muda.
 • Jumlah kalium dalam darah yang rendah.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Gangguan Kelenjar Adrenal (Aldosteronism) didiagnosis?

Untuk mendiagnosis aldosteronisme, doktor boleh melakukan kaedah seperti:

 • Saringan: doktor akan melakukan ujian tahap aldosterone dan renin dalam darah. Renin merupakan enzim yang membantu mengawal tekanan darah. Kepekatan renin dan aldosterone yang rendah boleh menyebabkan tekanan darah tinggi.
 • Ujian diagnostik: Jika hasil ujian saringan menunjukkan bahawa risiko penyakit anda boleh meningkatkan aldosterone, doktor anda mungkin mencadangkan agar anda terus melaksanakan kaedah ujian, seperti tahap aldosterone selepas ujian infusi, ujian fludrocortisone.
 • Ujian tambahan mungkin termasuk imbasan CT abdomen, memeriksa urat adrenal
 • Bagaimana aldosteronisme dirawat?

  Berdasarkan punca penyakit ini, doktor akan memilih kaedah rawatan untuk aldosteronisme. Keseluruhan, matlamat semua rawatan adalah bertujuan untuk mencegah pengeluaran aldosterone, dan mencegah komplikasi tekanan darah tinggi dan tahap kalium darah rendah.

  Rawatan tumor di kelenjar adrenal boleh termasuk:

  • Pembedahan: Doktor boleh melakukan pembedahan untuk membuang tumor adrenal. Selepas pembedahan, tekanan darah dan paras kalium boleh diperbaiki, dan tahap hormon aldosterone kembali normal juga.
  • Ubat: Anda boleh menggunakan penghalang aldosterone sebagai antagonis reseptor mineralocorticoid. Walau bagaimanapun, tekanan darah tinggi dan peningkatan paras kalium darah akan jatuh jika anda berhenti merokok. Menyimpan ubat-ubatan seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

  Rawatan lain untuk kedua-dua 2 jenis aldosteronisme:

  • Ubat: mineralocorticoid spironolactone reseptor antagonis atau boleh membantu anda mengawal tekanan darah dan tahap kalium dalam darah. Sesetengah ubat boleh menyebabkan kesan sampingan seperti libido menurun, mati pucuk, gangguan haid atau gangguan gastrousus.
  • Selain itu, anda perlu mengubah gaya hidup anda. Perubahan gaya hidup dan pemakanan yang sihat boleh membantu anda mengawal tekanan darah anda. Sentiasa mengekalkan berat badan yang sihat, menjalankan rejim dengan sukan yang sesuai, mengurangkan rokok dan penggunaan minuman beralkohol, manakala sentiasa menggunakan ubat seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

  Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

  Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Gangguan Kelenjar Adrenal (Aldosteronism)?

  Anda boleh mengawal keadaan kesihatan anda jika anda memberi perhatian untuk melaksanakan dan mengekalkan tabiat, seperti:

  • Mengekalkan diet yang sihat. Menghadkan jumlah garam dalam diet seharian, makanan tambahan sayur-sayuran, buah-buahan. Menyimpan pelbagai jenis makanan untuk kesihatan, seperti bijirin, buah-buahan, sayur-sayuran, makanan rendah lemak.
  • Mengekalkan berat badan yang sihat: Jika anda mempunyai BMI lebih besar daripada atau sama dengan 25, penurunan berat badan boleh meningkatkan tekanan darah.
  • Latihan: Berjalan, senaman aerobik boleh membantu anda meningkatkan tekanan darah anda.
  • Jangan merokok; mengehadkan penggunaan minuman dengan kafein atau alkohol.

  Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor anda untuk lebih memahami penyelesaian yang terbaik untuk anda.

  Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Apple Suet Leng Cheah · Disemak pada 09/01/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan