backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penyambungan aorta

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 13/09/2019

Definisi

Apa itu Penyambungan aorta?

Aorta merupakan saluran darah yang penting dan besar yang dilampirkan di sebelah kiri jantung. Manakala saluran darah yang lain bersaiz sederhana daripada aorta. Mereka menyalurkan darah dan oksigen ke seluruh tubuh badan. Penyambungan adalah penyempitan aorta yang tidak normal, selalunya pada bahagian yang hanya melepasi tempat di mana saluran darah mengalir ke kepala dan tangan.

Jika penyambungan tidak dirawat, ia akan membawa kepada kerumitan, seperti tekanan darah tinggi, serangan jantung, kegagalan jantung, atau strok.

Apakah kebarangkalian Penyambungan aorta?

Kecacatan jantung kongenital ganjil ini telah berlaku sebelum dilahirkan lagi namun tidak dapat dikesan awal sehinggalah kemudian. Apabila penyambungan dijumpai maka bergantung kepada betapa sempitnya ia. Penyambungan boleh dirawat tetapi perlu susulan selepas rawatan.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Penyambungan aorta?

Gejala-gejala penyambungan tidak muncul pada tahap awal. Apabila penyempitan makin teruk, gejala-gejala akan muncul. Gejala-gejala yang muncul adalah seperti berikut:

 • ejaan pening;
 • sesak nafas;
 • sakit dada;
 • kaki sejuk;
 • kaki kejang (terutamanya bila bersenam);
 • hidung berdarah.

Jika aorta terlalu sempit untuk darah melaluinya, darah akan melalui saluran yang lain (cagaran) bukannya aorta yang sempit itu. Saluran-saluran ini akan menjadi besar, dan doktor boleh merasa atau melihat denyutan di belakang.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau gejala yang tidak disenarai di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan, sila berunding dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Penyambungan aorta adalah penyakit kelahiran dan mungkin tiada sebarang gejala pada awalnya. Anda patut hubungi doktor anda jika anda mengalami sakit dada, sesak nafas, pengsan atau tekanan darah tinggi. Ini bermakna keadaan anda sudah makin teruk.

Punca

Apakah Punca Penyambungan aorta?

Kecacatan jantung kongenital ganjil ini berlaku sebelum lahir lagi namun tidak dikesan sehinggalah kemudian. Kecacatan jantung yang lain, termasuk injap aortik bikuspid dan kecacatan septum ventrikel juga akan ada.

Untuk injap aortik bikuspid, injap ini ada dua penutup bukannya tiga. Untuk kecacatan septum ventrikel, bahagian tengah pada dinding jantung telah berlubang.

Untuk kes-kes yang jarang berlaku, penyambungan aorta akan terjadi selepas kecederaan teruk akibat kemalangan. Aterosklerosis atau arteritis boleh menyebabkan penyambungan aorta.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Penyambungan aorta?

Terdapat banyak faktor risiko untuk penyambungan aorta seperti:

 • Injap aortik bikuspid;
 • Kecacatan septum ventrikel;
 • Kecacatan jantung lain.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Penyambungan aorta didiagnosis?

Doktor akan mendiagnosis daripada gejala-gejala; desiran jantung, tekanan darah tinggi (tinggi pada lengan berbanding kaki), dan nadi lemah pada pangkal paha, kaki.

Ujian termasuk elektrokardiografi (ECG), x-ray pada dada, kardiografi-gema, pengimejan resonans magnetik (MRI), dan catheterization jantung dengan aortografi.

Bagaimana pesakit Penyambungan aorta dirawat?

Ubat-ubat boleh digunakan untuk tekanan darah tinggi, namun pembedahan biasanya diperlukan. Prosedur utama melibatkan perlu tinggal di hospital untuk beberapa hari.

Pembedahan boleh membuang bahagian yang sempit dan menggabungkan dua bahagian normal. Pilihan yang lain menggunakan tampalan atau cantuman yang dibuat daripada bahan istimewa untuk menggantikan bahagian yang luar biasa itu. Kadang-kadang penutup tisu daripada arteri boleh digunakan untuk meluaskan bahagian yang sempit itu.

Rawatan yang lain pula ialah pelepasan belon. Alat yang kecil (belon) akan dipam secara perlahan untuk melebarkan bahagian yang sempit itu. Kadangkala tiub yang kecil (stent) di saluran kiri dibiarkan terbuka. Rawatan ini tidak akan meninggalkan parut yang besar dan penyembuhan yang pantas.

Jika saluran menjadi sempit lagi, lawatan susulan dengan pakar jantung adalah disarankan. Maka dengan itu, penyempitan ini akan dikesan dengan lebih awal dan dirawat.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Penyambungan aorta?

Berikutnya adalah gaya hidup dan rawatan sampingan yang mungkin boleh membantu anda mengatasi penyambungan aorta:

 • Tanya doktor anda mengenai jenis dan bilangan senaman yang anda patut lakukan.
 • Ambil ubat yang ditetapkan oleh doktor.
 • Jangan abaikan apa jua gejala atau kerumitan kerana anda mungkin memerlukan rawatan istimewa.
 • Jangan lupa pergi pemeriksaan susulan. Pastikan tekanan darah kerap diambil, meskipun selepas rawatan.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 13/09/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan